Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2012 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. A.A. van Gelder
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. E.D.H. Nanninga
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. R.J.M. de Rijck
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. E. M. Witjens
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. J.G. Geertsma
mr. R.J.F. ten Ham
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Artikel

De invloed van betrokkenen op de Bibob-procedure

mr. E.A.W. Driest-Schellaars en mr. R. Croes-Hoogendoorn*

Op 14 maart jl. vond het Kamerdebat plaats over het wetsvoorstel Evaluatie- en uitbreidingswet Bibob (Evaluatiewet Bibob) en in juli is de memorie van antwoord verschenen.1 Tijdens die behandeling werd door de Kamerleden Dibi (GroenLinks) en Berndsen (D66) een motie ingediend om te onderzoeken ‘hoe de rechtsbeschermende werking van bezwaar- en beroepsmogelijkheden in Bibob-procedures versterkt kan worden’.2 Tijdens het Kamerdebat gaf minister Opstelten al duidelijk aan dat hij voor een dergelijk onderzoek geen aanleiding ziet. Op eerdere vragen van Kamerleden of de u... abonneren of dit artikel kopen.

Bestraffing of (toch) voordeelontneming?

mr. A.M.A. de Beer*

Met de aftrekuitsluiting voor geldboeten (art. 3.14 lid 1, onderdeel c, Wet IB 2001) heeft de wetgever punitieve sancties van aftrek willen uitsluiten. Daarbij heeft hij onder meer aansluiting gezocht bij de geldboete in het straf- en bestuursrecht en geldboeten opgelegd door instellingen van de Europese Unie. Betalingen op grond van de strafrechtelijke ontnemingsmaatregel zijn uitdrukkelijk buiten de aftrekuitsluiting gehouden. Ook de later ingevoerde aftrekuitsluiting voor kosten en lasten die verband houden met misdrijven (art. 3.14 lid 1, onderdeel d, Wet IB 2001)... abonneren of dit artikel kopen.

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Ontneming van wederrechtelijk voordeel leidt ...

mr. A.A. Feenstra en mr. V. Ruijs*

Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel staat hoog op de politieke agenda en staat daarmee ook hoog op de prioriteitenlijst van het Openbaar Ministerie. Ook heeft de Europese Commissie ‘pluk-ze’-regelgeving op Europees niveau voorgesteld.1 Per 1 juli 2011 is op nationaal niveau de ‘Wet verruiming mogelijkheden voordeelontneming’ in werking getreden. De naam van deze wet spreekt wel voor zich. Ook in het conceptwetsvoorstel ‘verruiming mogelijkheden bestrijden financieel economische criminaliteit’ ligt de nadruk op het afpakken van illegaal geld.2 In dit wetsv... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Redactioneel

prof. mr. G.J.M.E. de Bont*

Strafrechtklimaat als slachtoffer van symboolpolitiek Misdaad mag niet lonen. Een waarheid als een koe die niemand, behalve de geplukte crimineel, zal willen miskennen. Het afpakken van crimineel vermogen dient plaats te vinden binnen wettelijke kaders; want ook een crimineel heeft rechten. Die rechtstatelijke positie staat nogal onder druk. Ook onder het huidige recht kan het al voorkomen dat een ondernemende crimineel een fors bedrag aan inkomstenbelasting heeft betaald over zijn criminele opbrengsten waarna deze winsten hem jaren later worden afgenomen. Juridisch is dan de insteek ... abonneren of dit artikel kopen.

Column. Geen bestuurlijke lus bij de bestuurlijke boete!

prof. mr. L.J.J. Rogier*

Binnen de kaders van dit tijdschrift, dat ziet op zowel bestuursrechtelijke als strafrechtelijke handhaving van regelgeving (publiek sanctierecht) en compliance staan regelmatig de overeenkomsten en verschillen tussen beide handhavingsstelsels centraal. Er zijn steeds meer overeenkomsten tussen het bestuursrecht en het strafrecht, maar er blijven nog altijd domeinspecifieke eigenaardigheden tussen beide rechtsgebieden bestaan. Een van die bijzonderheden in het bestuursrecht vormt de mogelijkheid om gemankeerde besluiten, nadat deze aan de bestuursrechter zijn voorgelegd, door het ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS