Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2013 nr. 5/6

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. A.A. van Gelder
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. E.D.H. Nanninga
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. R.J.M. de Rijck
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. E. M. Witjens
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. J.G. Geertsma
mr. R.J.F. ten Ham
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Artikel

De informatiebeschikking, een tussenstand

mr. F.H.H. Sijbers en mr. D.M. Drok*

De belastingdienst heeft in het kader van haar taak, het vaststellen en invorderen van de verschuldigde belasting, behoefte aan informatie. De wetgever heeft in ruime mate in die behoefte voorzien. Art. 47 t/m 53 AWR geven de belastingdienst een ruim arsenaal aan controlebevoegdheden. De belastingdienst kan binnen de wettelijke kaders inzage vragen in boeken en bescheiden en belastingplichtigen verplichten informatie te verschaffen. Die verplichtingen kunnen zowel zien op de vaststelling van de eigen belastingheffing als op de belastingheffing van derden. Niet zelden... abonneren of dit artikel kopen.

Het zwijgrecht van de rechtspersoon

prof. mr. D.R. Doorenbos*

Op het terrein van het strafrecht wordt de rechtspersoon sinds 1976 erkend als volwaardig rechtssubject, als een zelfstandig drager van rechten en plichten. Een rechtspersoon kan in beginsel elk denkbaar strafbaar feit begaan en daarvoor worden vervolgd en bestraft. De rechtspersoon zal dus ook als verdachte kunnen worden aangemerkt en zich als zodanig moeten kunnen verweren tegen de ingebrachte beschuldigingen: niet alleen ter terechtzitting, maar ook in de fase van het voorbereidend onderzoek. In dat kader is het van belang te weten of en in hoeverre de rechtspersoo... abonneren of dit artikel kopen.

Gedwongen afgifte van documenten en het verbod op gedwongen zelfincriminatie

mr. L.C.A. Wijsman*

Boete- en strafoplegging in delen van het bijzonder (bestuurs) strafrecht (o.m. financieel, economisch en fiscaal) pleegt naast verklaringen te steunen op documenten. De vraag of de gedwongen afgifte van belastende documenten zoals overeenkomsten, facturen, rapportages, adviezen en belastingaangiften, door de verdachte of boeteling toelaatbaar is in het licht van nemo tenetur, laat zich niet eenvoudig beantwoorden. Terwijl het EHRM het in art. 6 EVRM gelezen recht tegen gedwongen zelfbelasting meermaals op documenten heeft toegepast, willen de Nederlandse wetgever en... abonneren of dit artikel kopen.

Het bankgeheim ontrafeld

mr. A.A. Feenstra en mr. G.H. Ulrich*

De afgelopen jaren zijn zowel op internationaal als op Europees niveau de ogen gericht op fiscale gegevensuitwisseling. Vanuit alle windstreken komen geluiden, waaruit blijkt dat internationale gegevensuitwisseling hoog op de politieke agenda staat om belastingontduiking, maar ook belastingontwijking te voorkomen. De laatste maanden lijken deze ontwikkelingen in een stroomversnelling te zijn geraakt. abonneren of dit artikel kopen.

De fiscale strafbeschikking . Beschikt of geschikt?!

mr. S.F. van Immerseel en mr. A.B. Vissers*

‘De fiscale strafbeschikking’. Mogelijk doet het eerste gedeelte van deze term de lezer nog vermoeden dat het hier een fiscale (administratieve) afdoeningmodaliteit betreft. Ook de vertrouwde blauwe enveloppe waarin de fiscale strafbeschikking verschijnt, zal er bij de ontvanger van de strafbeschikking doorgaans niet toe leiden dat er alarmbellen gaan rinkelen.1 Het is echter een wolf in schaapkleren. De fiscale strafbeschikking is, evenals de OM-strafbeschikking, een daad van vervolging met alle gevolgen van dien. De facto duidt het voorvoegsel ‘fiscale’ er slechts o... abonneren of dit artikel kopen.

ACM en informatieverstrekking – een weerbarstige materie

mr. P. Kuipers en mr. P.B. Gaasbeek*

Op 1 april 2013 is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van start gegaan. De Instellingswet (IW) is na enige perikelen aangenomen door de Eerste Kamer.1 Deze wet regelt enkel het samengaan van de drie autoriteiten (NMa, OPTA en Consumentenautoriteit); de harmonisering van de bevoegdheden (Stroomlijningswet) is nog in behandeling bij de Tweede Kamer.2 Een bijzondere constructie waarbij de organisaties formeel al zijn samengevoegd, terwijl de materiële samenvoeging later volgt. Een aantal onderwerpen die raken aan de bevoegdheden moest echter wel direct bij de formel... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Voorwoord

mr. A.A. Feenstra*

Voor u ligt een fiscaal themanummer van het tijdschrift voor Sanctierecht & Compliance voor ondernemingen. De inlichtingenuitwisseling staat daarin centraal. De afgelopen jaren is de fiscale ‘mindset’ op dit gebied gewijzigd van beslotenheid naar transparantie. Ooit overheerste de algemene notie dat de burger mocht kiezen voor de voor hem meest gunstige belastingheffing, een uitgangspunt dat overigens nog steeds door de Hoge Raad wordt gebruikt. Momenteel klinkt echter steeds vaker de roep om fair share belastingheffing door. Door een morele benadering van belastingheffing vervaagt he... abonneren of dit artikel kopen.

Column. Beschikken over informatie leidt tot kennis

mr. L.H.E. Møller*

In 1949 beschreef George Orwell hoe een maatschappij eruit zou zien als de overheid een alziend oog had. De democratische wereld overleefde 1984 zonder in de spookwereld van Orwell te belanden, wellicht omdat de technische mogelijkheden tot het creëren van een dergelijk ‘oog’ te beperkt waren. abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. E.Z. Perez en mr. F.G. Groendijk.

Economisch strafrecht: arbeidsomstandigheden abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS