Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2014 nr. 2/3

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. A.A. van Gelder
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. E.D.H. Nanninga
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. R.J.M. de Rijck
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. E. M. Witjens
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. J.G. Geertsma
mr. R.J.F. ten Ham
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Inleiding

Voorwoord

mr. R.C. Stam*

Voor u ligt het themanummer van het Tijdschrift voor Sanctierecht & Compliance voor ondernemingen over het onderwerp beboeting. Met daarin interessante bijdragen van auteurs die het onderwerp uit gevarieerde hoek belichten. Stijnen levert een bijdrage waarin hij de bestuurlijke boete vergelijkt met de boete in het strafrecht. Van Wanroij en De Zwart bespreken de voorgenomen aanpassing van de regelgeving ter zake van het opleggen van kartelboetes en clementie en verhoging van de boetes. Zij betwijfelen of die werkelijk de effectiviteit van de handhaving v... ...lees meer

Artikel

Feitelijk leidinggeven in besluiten van AFM, DNB en NMa langs de strafrechtel...

mr. C.M.I. van Asperen de Boer*

– Vervolg Deel I – Sinds de invoering van de vierde tranche Awb medio 2009 is ook in het bestuursrecht de feitelijk leidinggever beboetbaar voor overtredingen van de rechtspersoon. Sindsdien zijn al een twintigtal leidinggevers naast de rechtspersonen door bestuursorganen beboet. De vraag is: gebeurt dat volgens de strafrechtelijke regels van het spel? abonneren of dit artikel kopen.

Een vergelijking tussen de rol van de straf- en bestuursrechter bij boeteople...

mr. dr. R. Stijnen*

In De Telegraaf adverteert onderneming X dat zij werkkapitaal voor de handel in computeronderdelen zoekt. Op internet plaatst zij een fraaie brochure waarin zij belangstellenden voorhoudt dat gedurende de looptijd van de overeenkomst – die 20 maanden bedraagt – steeds elke 30 dagen een bedrag van 5% van de inleg als vergoeding voor het beschikbaar stellen van extra bedrijfskapitaal zal worden uitgekeerd. Een aantal deelnemers sluit contracten met onderneming X af waarin dit wordt neergelegd. De ondernemin... abonneren of dit artikel kopen.

Kartelboetes − Van gestroomlijnd tot het doel voorbij?

mr. M. van Wanroij en mr. S. de Zwart*

In dit artikel wordt ingegaan op een drietal door de Minister van Economische Zaken openbaar gemaakte (beleids) voornemens voor aanpassing van de regels over de hoogte van kartelboetes. Het betreft de onlangs ter consulatie aangeboden aanpassingen van de betreffende boetebeleidsregels en clementiebeleidsregels,1 alsmede twee brieven waarin de minister verdergaande − niet in de consultatiedocumenten verwerkte − voornemens toelicht voor aanpassing van de regels over kartelboetes. Met de laatstgenoemde aanpassingen w... abonneren of dit artikel kopen.

De gefailleerde in een Catch-22 positie Wetgevingsprogramma Herijking Faillis...

mr. drs. S.R. van Breukelen en mr. T.R. van Roomen*

‘Faillissementsfraude gaat te makkelijk’, ‘faillissementsfraude loont’, ‘faillissementsfraude loopt spuigaten uit’.1 Een willekeurige selectie van kreten die recentelijk in de media zijn geuit. Van faillissementsfraude is sprake wanneer voor of tijdens het faillissement schuldeisers wederrechtelijk en opzettelijk worden benadeeld.2 In discussies over de omvang van faillissementsfraude worden met grote stelligheid schrikbarende cijfers op tafel gebracht.3 Zo schat prof. mr. C.M. Hilverda, hoogler... abonneren of dit artikel kopen.

Laat de AFM schikken

mr. J.T. de Jong*

Een pleidooi voor een schikkingsbevoegdheid voor de AFM is niet nieuw. In haar Wetgevingsbrief 2011 (Wgb 2011) formuleerde de AFM zelf al eens de wens om een wettelijke schikkingsbevoegdheid te krijgen. Een algemene schikkingsbevoegdheid in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kwam zelfs in 2003 al ter sprake bij de wetgever.1 De wetgever wilde er toen niet aan, omdat – kort gezegd – eerst maar eens wat ervaring opgedaan moest worden met het opleggen van boetes. Voor zover die ervaring er toen niet was, is die erva... abonneren of dit artikel kopen.

De publicatie van Wft-boetes De stand van zaken anno 2014 aan de hand van rec...

mr. G.P. Roth en mr. J.S. Roepnarain*

Sinds de inwerkingtreding van de Wet op het financieel toezicht (‘Wft’) is al veel geschreven over het daarin verankerde publicatieregime van boetes, meer in het bijzonder over de zogenaamde vroegtijdige publicatie op grond van art. 1:97 Wft. Het is in die zin dan ook een uitdaging om in deze boetespecial een bijdrage te wijden aan dit onderwerp. Overigens wel één die wij graag en met plezier aangaan. In deze bijdrage staan, zonder pretentie van volledigheid, vraagstukken centraal die door de jaren heen i... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. E.Z. Perez en mr. F.B.W Groendijk.

Economisch strafrecht: arbeidsomstandigheden abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Column De voorwaardelijke bestuurlijke boete

mr. R.P.A. Kraaijeveld en mw. mr. M.A.W. Mol*

De bestraffende sanctie inhoudende een onvoorwaardelijke verplichting tot betaling van een geldsom – de bestuurlijke boete – geniet nog altijd volop de aandacht. Het debat omtrent dit instrument is nog lang niet verstomd, getuige het onderwerp van dit jaar voor de jaarvergadering van de VAR en gezien het recente overleg van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie naar aanleiding van het rapport ‘Referentiekader geldboetes’(Kamerstukken II 2013/14, 33 750, VI, nr. 119). Ook wij willen een kleine duit in ’t zakje ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS