Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming
Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht
2014 nr. 4
Redactie
Hoofdredactie mr. A. B. Vissers mr. A.E. van der Wal
|
Redactie mr. M. Altena mr. C. M.I. van Asperen-de Boer mr. H. J. Bisscheroux mr. drs. M.J. Blotwijk mr. R. de Bree mr. drs. S.R. van Breukelen mr. T. Felix mr. F.B.W. Groendijk mr. dr. A.R. Hartmann mr. L.E.G. van der Hut mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M mr. M.A. Loenen mr. A.S.M.L. Prompers mr. J.S. Roepnarain mr. G.P. Roth Mr. B.J. Schmitz mr. A. E. Wilbrink mr. dr. M.T. van der Wulp
|
Vaste medewerkers mr. L.A. Van Bavel mr. L.J. Bergsma mr. K.M.G. Demandt mr. F.A. Dudok van Heel mr. S.A. Eckhardt mr. J.G. Geertsma mr. C.A.M. Janssen mr. S.D. de Jong mr. D.J.E. de Kruif mr. drs. L.J. Leijten mr. T.S.E. van Nispen mr. O.S. Pluimer mr. E.Y van Schaik
|
Redactiesecretaris(sen) mr. L.M. Hermans
|
Inleiding
mr. A.A. Feenstra*In dit tijdschrift komen allerlei varianten van strafrechtelijke onderzoeken aan de orde. Ieder strafbaar feit heeft zijn eigen eigenaardigheden. Eén aspect is bij ieder strafrechtelijk onderzoek gelijk. Op het moment dat een verdachte in het systeem van het Openbaar Ministerie (OM) wordt geregistreerd, is er geen weg terug. Uiteindelijk zal in dit systeem worden geregistreerd hoe de zaak tegen de verdachte is geëindigd. Deze registratie is niet voor iedereen zichtbaar en ook voor de verstrekking van deze gegevens aan derden zijn regels opgesteld... ...lees meer
Artikel
mr. dr. R. Stijnen* Uit art. 14 lid 3, onderdeel g, Internationaal Verdrag voor Burgerlijke en Politieke Rechten volgt het recht van de verdachte om niet te worden gedwongen tegen zichzelf te getuigen of een bekentenis af te leggen. Een ongeclausuleerde vrijwaring van meewerking aan het verzamelen van bewijsmateriaal tegen zichzelf volgt daar niet uit en is ook niet goed denkbaar. Waar immers de bewijslast ter zake van bestraffing bij de overheid rust zal de overheid over de nodige onderzoeksbevoegdheden moeten kunnen beschikken om aan die bewijslast te kun... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M. Jurgens* Op 12 juni 2014 zijn de nieuwe Richtlijn Marktmisbruik en de Verordening Marktmisbruik gepubliceerd.1 De Richtlijn Marktmisbruik en de Verordening Marktmisbruik komen voort uit het voorstel van de Europese Commissie (de Commissie), uit oktober 2011, om de handel met voorwetenschap en marktmanipulatie (marktmisbruik) effectiever te kunnen bestrijden. Volgens de Commissie lopen de sancties in de verschillende lidstaten zo uiteen dat er geen afschrikwekkende werking van uitgaat. Ook kan strafrechtelijke vervolging worden ontlopen doordat in... abonneren of dit artikel kopen.
mr. P.D. Duyx* Beursgenoteerde ondernemingen moeten aan extra wettelijke verplichtingen voldoen. Sommige van die verplichtingen leiden tot veel discussie. Wanneer geldt er bijvoorbeeld een openbaarmakingsplicht van informatie die (aanzienlijk) van invloed kan zijn op de koers van het aandeel van de onderneming? Het is mogelijk dat een beursgenoteerde onderneming daarbij informatie openbaar moet maken, ook indien de onderneming zelf niet zeker is of de betreffende situatie of gebeurtenis wel echt zal worden gerealiseerd. Van de onderneming wordt daarmee... abonneren of dit artikel kopen.
Actualia
Deze rubriek wordt verzorgd door mr. E.Z. Perez en mr. F.B.W. Groendijk.Economisch strafrecht: arbeidsomstandigheden
Wet- en regelgeving Aanwijzing handhaving Arbeidsomstandighedenwet en Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet Per het tweede kwartaal van 2014 zijn de nieuwe Aanwijzing handhaving Arbeidsomstandighedenwet en de nieuwe Richtlijn voor strafvordering Arbeidsomstandighedenwet (hierna: de Aanwijzing respectievelijk de Richtlijn)1 in de plaats getreden van Aanwijzing 2005A004 en Richtlijn 2011R002 (hierna: de oude Aanwijzing / Richtlijn). abonneren of dit artikel kopen.
Overig
Vincent Leenders en Mischa Tol*Het is inmiddels traditie dat het Openbaar Ministerie (OM) een paar keer per jaar een persbericht uitbrengt en daarmee een buitengerechtelijke afdoening van een strafzaak wereldkundig maakt.1 Nu worden er jaarlijks enkele honderdduizenden zaken buiten de rechter om afgedaan, dus dat zou geen nieuws moeten zijn. In de bedoelde gevallen gaat het om zaken die met een hoge transactie2 worden afgedaan waarbij een verdachte een geldbedrag van meer dan € 50.000,- betaalt en eventueel instemt met aanvullende door het OM gestelde voorwaarden. In d... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS