Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2015 nr. 2/3

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. A.A. van Gelder
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. E.D.H. Nanninga
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. R.J.M. de Rijck
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. E. M. Witjens
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. J.G. Geertsma
mr. R.J.F. ten Ham
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Inleiding

Voorwoord

mr. dr. A.R. Hartmann

Voor u ligt weer een gevarieerd nummer van Sanctierecht en Onderneming. Naast enkele afzonderlijke bijdragen op aparte thema’s, is het overkoepelende thema van dit nummer het aloude strafrechtelijk dogmatische concept ‘daderschap’. J.L.H. Cluysenaer beschreef als een van de eersten uitgebreid ‘daderschap’ in zijn gelijknamige Groningse dissertatie van 1939. De centrale vraag in deze dissertatie was: wie is naar geldend Nederlands recht als dader van het strafbare feit aan te merken? Strafrechtelijke aansprakelijkheid via daderschap is een van de inhoudelijke... ...lees meer

Artikel

Daderschap van de rechtspersoon sinds het Drijfmest-arrest - Stilstaand water

mr. drs. J.T.C. Leliveld1

In deze bijdrage staat de wat achter blijvende ontwikkeling van de rechtspraak rondom het daderschap van de rechtspersoon centraal. Vertrekpunt vormt het Drijfmest-arrest uit 2003.[2] De feiten die ten grondslag lagen aan dat standaardarrest zijn weinig prozaïsch. Mest werd uitgereden over landerijen die door een rechtspersoon werden beheerd. Deze rechtspersoon was niet de eigenaar van de landerijen. De rechtspersoon wist niet wie de mest had uitgereden en had hiervoor geen toestemming gegeven. Hij werd hier wel strafrechtelijk aansprakeli... abonneren of dit artikel kopen.

Medeplegen in een bedrijfscontext; lessen uit het milieu(straf)recht

prof. mr. A.B. Blomberg en mr. dr. I.M. Koopmans1

Veel normstelling op het gebied van de economische ordening (financieel bestuursrecht, milieurecht, warenwetgeving e.d.) is gericht tot rechtssubjecten met een bepaalde hoedanigheid of kwaliteit: de bestuurder, de vergunninghouder, de werkgever, de aanbieder, de bemiddelaar, de ontdoener of inzamelaar (van afvalstoffen) e.d. Alleen rechtssubjecten met de betreffende hoedanigheid zijn de geadresseerden van de respectievelijke normen (normadressaat). Dat neemt niet weg dat in de praktijk ook anderen betrokken kunnen zijn bij schendingen van die normen. Denk aan werknem... abonneren of dit artikel kopen.

Daderschap en deelneming in rechtspraak ACM-besluiten

mr. E.K.S. Mollen en mr. R. Klein1

Tot de invoering van de vierde tranche Awb gold alleen de (functioneel) pleger als overtreder. De inwerkingtreding van de vierde tranche Awb heeft ook andere daderschaps- en deelnemingsvormen in het bestuurssanctierecht geïntroduceerd. Zo kunnen sindsdien medeplegers worden aangesproken. Bovendien kunnen nu ook opdrachtgevers en feitelijk leidinggevers worden bestraft voor overtredingen die door een rechtspersoon zijn begaan. Met de invoering van deze vormen in het bestuursrecht wordt recht gedaan aan de maatschappelijke realiteit dat overtredingen op vele v... abonneren of dit artikel kopen.

Openbaarmaking aan een onvoorspelbare financiële markt, een goede aanpak van ...

mr. P.D. Duyx

Column   Als we niet weten hoe de markten zullen reageren, voorzien we de markt onverkort van informatie. Dat is het motto dat kennelijk voortaan geldt. In Lafonta/AMF beantwoordde het Hof van Justitie (HvJ) de haar voorgelegde prejudiciële vraag – of informatie koersgevoelige informatie kan opleveren ook indien een instelling niet weet welke richting de koers zal opgaan bij openbaarmaking van koersgevoelige informatie – bevestigend. Onafhankelijk of de markt de informatie positief of negatief waardeert kan dergelijke ... abonneren of dit artikel kopen.

Out-of-court criminal dispute resolution in the Netherlands, Belgium and the ...

mr. drs. M.J. Blotwijk en M. Fernandez-Bertier LLM1

Criminal proceedings take long and are expensive – especially when targeting white-collar offences. In times of budgetary constraints, states must allocate their judicial resources efficiently. Hence both the U.S. and European countries have incorporated alternative criminal dispute resolution mechanisms to avoid that each and every case reaches the trial court or – alternatively – that all criminal cases be tried ‘in full’. This article compares out-of-court criminal dispute resolution in the Netherlands, Belgium and the U.S. In Europ... abonneren of dit artikel kopen.

Hoe integer zijn integriteitsonderzoeken?

mr. G.J.K. Elsen1

De integriteit van integriteitsonderzoeken in de publieke sector staat ter discussie. De kritiek op integriteitsonderzoeken kan voor een belangrijk deel worden weggenomen door een onafhankelijke instantie bij het onderzoek te betrekken, een kader vast te stellen waaraan integriteitsonderzoeken moeten voldoen en door meer aandacht te hebben voor de positie van de onderzochte persoon. abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

Economisch strafrecht: arbeidsomstandighedenDeze rubriek wordt verzorgd door mrs. E.Z. Perez en F.B.W. GroendijkJurisprudentieRechtbank Den Haag, 10 februari 2015, ECLI:NL:RBDHA:2015:1282 en 1289Op 21 oktober 2010 doet zich in een bedrijfshal een arbeidsongeval voor. Een werknemer van een onderaannemer, die dakplaten van de bedrijfshal zou vervangen, stapt tijdens werkzaamheden op een lichtplaat en valt door het dak, ongeveer zeven meter naar beneden op een betonnen vloer. Het slachtoffer overlijdt aan zijn verwondingen. De hoofdaannemer wordt ten... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Brief verschoningsrecht

mr. J.F. Rense

Het verschoningsrecht van advocaten is momenteel geen rustig bezit. Van verschillende kanten klinkt een roep om kritische beschouwing en inperking. Zeker ook op het gebied waar ondernemingen en strafrecht elkaar raken en ontmoeten. Vorig jaar al pleitte Officier van Justitie Leenders in het NRC Handelsblad[1] bijvoorbeeld voor zo’n beperking, omdat door de geheimhoudingplicht en het verschoningsrecht ‘veel informatie buiten beeld blijft die nuttig is voor een effectieve bestrijding van fraude’. Nogal wiedes. Zeer recent herhaalde hij zijn standpunt in een interview in het... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS