Ontwikkelingen in de Wft van de corporate governance normen en de onafhankelijke sleutelfunctie
prof. dr. R.J. Schotsman*
en samenvatting Aan de persoon, organisatie en bedrijfsvoering van een bank of verzekeraar (of andere financiële onderneming) worden normen gesteld. De belangrijkste ontwikkeling is dat op dit vlak van corporate governance de publiekrechtelijke normen sinds de kredietcrisis van 2008 sterk aan betekenis hebben gewonnen. Naast het Burgerlijk Wetboek (BW) hebben we nu steeds meer te maken met het Europees en het Nederlands financieel recht (Wet op het financieel toezicht) die steeds strakkere kaders stellen. Open
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
normen zoals op het terrein van de bedrijfsvoering blijven het uitgangspunt, maar vrijheden zijn ingedamd en impliciete normen zijn expliciet gemaakt. De inzet is een versterking van de kwaliteit van de personen en de bedrijfsvoering waarbij er voldoende checks and balances in de organisatie aanwezig moeten zijn.1 Maar hoe wordt dat gerealiseerd? Hoe geven we uitwerking aan die checks and balances? Zo wordt van sleutelfunctionarissen een onafhankelijk oordeel verwacht. DNB stelt zich hierbij op het standpunt dat een sleutelfunctionaris pas dan onafhankelijk is als die functie in een aparte afdeling binnen een bank of verzekeraar is georganiseerd en daarmee geïsoleerd. Maar is dat ook de opvatting van International Standard Boards waaronder de Europese toezichthouders? In dit artikel belicht ik de positie van de sleutelfunctie in het financieel recht toegespitst op de compliance functie binnen een verzekeraar of bank. Ik licht toe dat onafhankelijkheid met name ziet op de persoon (op de inhoud) en niet zo zeer op de structuur (op het proces). Van een sleutelfunctionaris wordt een onafhankelijk oordeel gevraagd en een goede samenwerking met de commerciële afdelingen, niet dat hij zich isoleert. Voor die opvatting vind ik ook steun in het Europees financieel recht, met name in Solvency II waarin anders dan in de Capital Requirements Directive (CRD IV) een nadere uitwerking is gegeven aan de eisen die gesteld worden aan sleutelfuncties. Op dit terrein van corporate governance maakt het overigens naar mijn mening niet veel uit of we het hebben over een sleutelfunctie binnen een bank of verzekeraar. De uitwerking voor een verzekeraar is ook toepasbaar voor een bank.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.