Digitalisering en de datagedreven toezichthouder
R. de Boer MSc en mr. dr. R.H.J. Mosch
Het monitoren van de markt en tijdig inspelen op nieuwe ontwikkelingen is een belangrijke taak voor iedere toezichthouder. De AFM heeft in het onlangs gepubliceerde Trendzicht een drietal ontwikkelingen uitgelicht die van belang zijn voor de toekomst van de financiële sector: politieke onzekerheid (inclusief brexit), digitalisering en de transitie naar een duurzame economie en samenleving.1 Dit zijn relevante ontwikkelingen voor zowel de markt als het toezicht. Digitalisering valt hierbij op als een al langer lopende
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
trend die een geleidelijk gegroeide maar inmiddels omvangrijke invloed heeft op de sector. Digitalisering creëert niet alleen kansen en risico’s in de sector, maar vraagt om een andere kijk op hoe toezicht wordt gehouden. We zien de invloed van digitalisering overal om ons heen toenemen. Iedere bedrijfstak heeft met digitalisering te maken. Er ontstaan nieuwe bedrijfsmodellen, producten en aanbieders; de stormachtige ontwikkeling van de grote technologiebedrijven is daar een illustratie van. De omgang met en inzet van data is daarbij de sleutel tot commercieel succes. De financiële sector is daarop geen uitzondering. Financiële dienstverlening wordt in toenemende mate digitaal aangeboden. Het al dan niet geautomatiseerd verzamelen en verwerken van data speelt daarbij een steeds grotere rol. Bovendien betreden nieuwe fintechspelers de markt, en sluiten ook de bestaande aanbieders hun dienstverlening aan op de digitale wereld. Deze ontwikkelingen roepen een aantal maatschappelijke vragen op. Financiële instellingen beschikken over vertrouwelijke, privacygevoelige data. Deze data kan worden ingezet om financiële dienstverlening persoonlijker en toegankelijker te maken. Het is echter de vraag in hoeverre het maatschappelijk wenselijk is dat deze data wordt ingezet voor commerciële doeleinden. Daarnaast maakt digitalisering het afsluiten van financiële producten makkelijker en sneller dan ooit. Enerzijds biedt digitalisering nieuwe mogelijkheden om consumenten op een toegankelijke manier te informeren, anderzijds kan het consumenten verleiden om een product af te sluiten dat niet in hun belang is. Ook het advies dat consumenten over financiële producten krijgen komt in toenemende mate digitaal tot stand, waardoor de achterliggende algoritmes een steeds bepalendere rol spelen. Dit alles heeft grote implicaties voor toezichthouders als de AFM. Hoe ziet toezicht op digitale financiële dienstverlening eruit? Zijn de huidige wettelijke normen nog van toepassing en bruikbaar? Hoe houden we grip op computers die onderling met elkaar handelen? Onze stelling is dat het huidige wettelijk kader een aantal belangrijke handvatten biedt voor financiële dienstverlening in het digitale tijdperk, die we in dit artikel zullen toelichten. Daarnaast kan de toezichthouder niet aan de analoge zijlijn blijven staan. De toezichthouder zal zelf ook moeten inzetten op digitalisering door gericht data te verzamelen en te analyseren en delen van het toezichtproces te automatiseren. De toezichthouder is in 2023 zelf ook veel meer een digitale toezichthouder.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.