Benoemen sleutelfunctiehouder interne audit pensioenfondsen vraagt om zorgvuldige afweging
drs. G.J. Strampel en R. de Waard MsC
Met de invoering van IORP II in januari van dit jaar zijn, naast onder andere verzekeraars en trustkantoren, nu ook pensioenfondsbesturen verplicht sleutelfuncties in te vullen en ‘sleutelfunctiehouders’ te benoemen. Deze laatsten zijn verantwoordelijk voor de risicobeheersing, interne audit en de actuariële functie. Om zeker te zijn dat zij niet met tegenstrijdige belangen te maken hebben, verplicht De Nederlandse Bank (hierna: DNB) dat degene onder wie de interne audit valt, geen verdere taken op zich krijgt.
Artikel kopen € 79,00 excl. BTW
In plaats van abonneren kunt u dit artikel ook afzonderlijk kopen.
Onafhankelijkheid is daarbij een vereiste. De vereisten die DNB en wetgever stellen, zoals omtrent inrichting, onafhankelijkheid, deskundigheid en betrouwbaarheid zijn terecht. Interne audit is tenslotte een slot op de deur als het gaat om de toereikendheid en effectiviteit van de interne beheersing binnen het governancesysteem. Tegelijkertijd stuiten deze vereisten op vele praktische uitdagingen. Zo wordt er inhoudelijk veel expertise verlangd voor de interne auditfunctie. Grotere pensioenfondsen hebben tot uiterlijk 1 september 2019 de tijd om iemand te benoemen en (inhoudelijk) voldoende geëquipeerd te maken, wat kort dag is. Dat de interne auditfunctie onafhankelijk ingevuld moet worden van de risicobeheer- en actuariële functie, maar ook van de andere bestuurstaken, zorgt voor een andere praktische uitdaging, namelijk dat een bestuurslid vrijgespeeld moet worden voor deze taak. Zeker kleinere pensioenfondsbesturen hebben vaak niet de capaciteit dat te doen. In andere governanceconstructies is het heel gebruikelijk om (een deel van) de interne auditfunctie uit te besteden. Dit vergemakkelijkt het om de onafhankelijkheid te borgen. Aangezien de scope van audit breed is en auditobjecten divers, is een goede inhoudelijke invulling noodzakelijk. Het kan ook kostenefficiënter zijn aangezien er niet een bestuurder volledig vrijgespeeld hoeft te worden voor deze functie.1 Daarmee stelt de invoering van IORP II pensioenfondsbestuurders voor lastige keuzes. Dat externe partijen inmiddels door meerdere pensioenfondsbesturen zijn benaderd over dit onderwerp in het algemeen en het vervullen van deze sleutelhouderfunctie in het bijzonder, zegt genoeg. Dit artikel gaat dieper in op de grote uitdaging die wij zien voor wat betreft de invulling van interne audit bij pensioenfondsen.
U heeft op dit moment geen toegang tot de volledige inhoud van dit product. U kunt alleen de inleiding en hoofdstukindeling lezen.
Wanneer u volledige toegang wenst tot alle informatie kunt u zich abonneren of inloggen als abonnee.