Tijdschrift voor Agrarisch Recht

1994 nr. 10

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

De Gezondheids- en welzijnswet voor dieren: voorgeschiedenis, totstandkoming ...

Mr. Dirk Boon

Na een wetsgeschiedenis van circa 18 jaar is in 1992 de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWW) gereed gekomen. Veel van de onderwerpen die in de GWW staan opgenomen zijn vanaf de jaren '20 in afzonderlijke wetten en uitvoeringsbesluiten geregeld. In de GWW zijn deze opnieuw bewerkt en vastgelegd. Daarbij gaat het vooral om maatregelen voor de preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten. Veel vernieuwends is daar niet in te herkennen. De invoering van de GWW brengt mee dat veel oude regelingen zullen komen te vervallen, zoals de belangrijkste delen van d... abonneren of dit artikel kopen.

Dierenarts in dilemma, de diergeneeskundige behandelingsovereenkomst en de Ge...

Mevr. mr. drs. J.E.Bosch-Boesjes

In 1992 is de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren1 in werking getreden als sluitstuk van een drietal samenhangende wetten - de Diergeneesmiddelenwet (DGW) 2 , de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde (WUD) 3 en de Gezondheids-en welzijnswet voor dieren (GWW) - die te zamen een uitgebreid stelsel van regels bevatten waarmee beoogd wordt de diverse belangen die gemoeid zijn met de gezondheidszorg voor dieren, te beschermen. Daarbij gaat het niet alleen om het belang van de volksgezondheid en economische belangen, maar ook om de belangen van het dier zelf, het welzi... abonneren of dit artikel kopen.

Onderzoek en onderwijs op het gebied van rechten voor dieren

Prof. dr. Tj. de Cock Buning dhr. M.P. Dol

Een overzicht van de activiteiten van de Stichting Dier & Wetenschap en initiatieven op het gebied van de juridische aspecten van de mens-dier relatie zullen worden toegelicht, en gevolgd door een uiteenzetting over de rechtspositie van het dier. De Stichting Dier en Wetenschap is opgericht in 1980 en werft fondsen om in het belang van het dier de wetenschapsbeoefening te bevorderen ten aanzien van de relaties mens en dier - in de meest ruime zin van het woord. In het bestuur zitten personen uit bestuur en organisatie van diervriendelijke organisaties (belangrijke subsidiën... abonneren of dit artikel kopen.

De uitvoeringsregelgeving

Mr. drs. M.H.Houpt

Van de ongeveer dertig algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) en ministeriële regelingen die uitvoering moeten geven aan de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWW), liggen er ongeveer twintig op het terrein van het dierenwelzijn. In het navolgende beperk ik me tot het wel zijnshoofdstuk van de GWW en de invulling daarvan, omdat juist daar de specifieke problemen en mogelijkheden van de wet het meest zichtbaar worden. abonneren of dit artikel kopen.

Veterinaire regelgeving en de positie van het Landbouwschap

Mr. S.F. Plessius

Hoewel men aanvankelijk met een wijziging van de Veewet dacht te kunnen volstaan is in verband met het ingrijpende karakter van de beoogde wijzigingen, begin jaren '80 een geheel nieuw wetsvoorstel ter vervanging van de Veewet ingediend, de Gezondheidswet voor dieren. De plaats die het welzijn in dit eerste ontwerp innam, werd als onvoldoende ervaren. Mede daarom is het wetsontwerp later uitgebreid met bepalingen omtrent welzijn van dieren, maar werden ook andere bepalingen, bijvoorbeeld omtrent biotechnologie, toegevoegd. Omdat de wet een dermate ingrijpende wijziging h... abonneren of dit artikel kopen.

De toekomst op de werkvloer; de dierenbescherming en de nieuwe wet

Mevr. mr M.J.E. Ruizendaal

De toekomst op de werkvloer van de Dierenbescherming kan wel belangrijk beïnvloed worden door de nieuwe Gezondheids- en welzijnswet voor dieren1 ; de toekomst is echter niet afhankelijk van wetgeving alleen. Er zijn immers ook andere factoren, waaronder voorlichting met als gevolg bewustwording en wellicht mentaliteitsverandering, die een cruciale rol spelen bij de bepaling van de toekomst op de werkvloer. Wetgeving is, met inachtneming van de beperkingen, echter op dit moment onontbeerlijk en zolang dit de realiteit is, is de Dierenbescherming dus wel degelijk gebaat bij e... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Hamers / Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (TvAR 1994/4723)

Verordening (EEG) nr. 857/84, art. 3bis lid 3; Beschikking superheffing SLOM-deelnemers, art. 2 lid 6 (CBB) Verweerder legt art. 3bis Vo. (EEG) nr. 857184 aldus uit dat van een daadwerkelijke hervatting van de melkproduktie sprake is indien de Slom-deelnemer zelfstandig en voor eigen rekening en risico de leveringen hervat vanaf het bedrijf waarop de Slom-overeenkomst betrekking had. 1. Deze voorwaarde strookt naar het oor deel van het College met de jurisprudentie van het HvJ inzake de vraag wie als producent van melk moet worden aangemerkt. Het HvJ heeft bij zijn arrest van 15 janua... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS