Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2014 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

Inter easdem partes de eadem re ne bis sit actio. Preadvies Vereniging voor A...

prof. mr. D.W. Bruil

Het ne bis in idem beginsel is sterk in onze rechtsorde verankerd. Als men de geschiedenis ervan nagaat, bestond het al bij de Grieken en de Romeinen, zoals ook al mag blijken uit de titel van dit preadvies.1 Aanleiding om dit beginsel eens aan een nadere beschouwing te onderwerpen is het verschijnsel waarbij in geval van overtreding van een beheerseis die voortvloeit uit de regelingen voor de toeslagrechten – de zgn. cross-compliance - de betrokkene twee ‘reacties’ van de overheid te verwerken krijgt: een sanctie op basis van de regeling die is overtreden en een korting op de... abonneren of dit artikel kopen.

Tuchtrecht in de landbouw. Preadvies Vereniging voor Agrarisch Recht 2014

mr. W.M.A.K. Parmet*

Tuchtrecht speelt al sinds 1933 een rol in de landbouw. Met de Wet tuchtrechtspraak bedrijfsorganisatie 2004 heeft het tuchtrecht van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie voor een periode van tien jaar een belangrijke plek ingenomen bij de handhaving van agrarische regelgeving. Nu de Wet opheffing bedrijfslichamen1 naar verwachting eind 2014 in werking treedt, vervalt daarmee ook het tuchtrecht voor de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie.2 Hoewel hiermee de indruk gewekt kan worden dat het tuchtrecht daarmee helemaal verdwijnt, betekent dit niet het einde voor het tuch... abonneren of dit artikel kopen.

Bestuursrechtelijke boetes en het EVRM. Preadvies Vereniging voor Agrarisch R...

mr. dr. J.J.J. de Rooij*

en opzet De bestuurlijke boete mag zich de laatste decennia verheugen in een toenemende populariteit. Ook in het agrarisch recht wordt het instrument in toenemende mate ingezet, bijvoorbeeld bij de tewerkstelling van vreemdelingen (Wet arbeid vreemdelingen), de Meststoffenwet en het vervoer van zieke of gewonde dieren. Sinds het midden van de jaren negentig, aldus de memorie van toelichting bij de Vierde tranche van de Awb, is een groot aantal wettelijke regelingen tot stand gekomen die de bevoegdheid creëren voor het opleggen van een bestuurlijke boete.1 Het – voor zover mij ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Rechtspraak 5755. Buitengebied De Groene Zoom 2012 (TvAR 2014/5755)

mr. Th.C. van Sloten, mr. M.A.A. Mondt-Schouten,mr. G. van der Wiel

Ruimtelijke ordening. Procesverloop Bij besluit van 4 februari 2013 heeft de raad het bestemmingsplan “Buitengebied De Groene Zoom 2012” vastgesteld. Tegen dit besluit hebben [appellant sub 1], het college en BMF beroep ingesteld. De raad heeft een verweerschrift ingediend. [appellant sub 1] en de raad hebben nadere stukken ingediend. De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 5 december 2013, waar het college, vertegenwoordigd door mr. G.C. Toenbreker, BMF, vertegenwoordigd door H.C. Gerringa, en de raad, vertegenwoordigd door mr. M.E.J.F. Cratsborn-Janssen, werkzaam bij de g... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtspraak 5756. Van der Star/Beuving c.s. (TvAR 2014/5756)

F.B. Bakels, A.M.J. van Buchem-Spapens, C.A. Streefkerk, M.A. Loth, G. de Groot

Verdeling gemeenschap. Vordering tot verdeling gemeenschap op de voet van art. 3:185 BW. De rechter kan de wijze van verdeling bepalen en dient daarbij de tussen partijen geldende rechtsverhouding die beheerst wordt door de redelijkheid en de billijkheid (art. 3:166 lid 3 BW) in acht te nemen. abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Mitigeren of compenseren?

prof. mr. D.W Bruil

Het lijkt een woordenspel: zijn maatregelen die genomen worden om de nadelige gevolgen van een project voor Natura 2000-gebieden te elimineren nu aan te merken als ‘mitigatie’ of als ‘compensatie’? De gevolgen zijn immers gelijk: de doelen waarvoor het natuurgebied is aangewezen worden niet aangetast. In het systeem van toetsing van de Habitatrichtlijn en de Natuurbeschermingswet maakt dit echter wel degelijk verschil: als er sprake is van mitigatie kan dit in de passende beoordeling worden meegenomen en als de effecten van het besluit dan op nihil uitkomen kan het project doorgang vinden. ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS