Tijdschrift voor Agrarisch Recht
2014 nr. 6
Redactie
Hoofdredactiemr. E.H.M. Harbers
|
Redactiemr. H.A. van Bommel mr. M. Jansen Schoonhoven mr. dr. D. Korsse mr. R. Ligtvoet prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg mr. C.A.M. van Reeken prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld mr. W.L. Valk mr. A. Verduijn RB mr. W.J.E. Van der Werf mr. Th.C.M. Willemse
|
Inleiding
mr. E.H.M. HarbersDe Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders en een aantal individuele pelsdierhouderijen hebben hun eerste succes binnen. Bij vonnis van 21 mei 2014 ( ECLI:NL:RBDHA:2014:6161 )[1] heeft de rechtbank Den Haag de vordering tot het buiten werking stellen van de Wet verbod pelsdierhouderij toegewezen. Voorts heeft de rechtbank toegewezen de gevorderde verklaring voor recht ‘dat de Staat zich op bovenstaande gronden schuldig maakt aan een onrechtmatige daad jegens de pelsdierhouders en dientengevolge jegens hen aansprakelijk is voor alle door hen geleden en te... ...lees meer
Artikel
mr. W.L. Valk*1. Aanleiding
Zeer onlangs heb ik in dit tijdschrift de systematiek van het Pachtprijzenbesluit 2007 besproken.[1] Een belangrijke bevinding was dat de bandbreedtebepaling van art. 2b Ppb 2007 er bij pachtovereenkomsten van vóór 1 september 2007 op termijn onontkoombaar toe leidt dat het prijsverschil tussen uitgesproken goede en uitgesproken slechte gronden in principe niet meer bedraagt dan tweemaal 10%.[2] En, zo veronderstelde ik, dat is veel te weinig en dus ongewenst. In zijn reactie op mijn artikel wees een deskundig lid van de pachtkamer van het hof en van... abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.F.V.N. Verploegen*
Grond is al van oudsher een belangrijk, zo niet het belangrijkste productiemiddel voor de agrariër. Verwerving van grond is voor een agrariër een zeer kapitaalintensieve aangelegenheid. Het kan in het belang van de bedrijfsvoering zijn, dat deze agrariër gedurende een bepaalde periode gebruik kan maken van grond en juist niet gebonden is aan eigendom van grond. Hierbij is pacht als middel van grondgebruik te noemen, maar kan men ook aan erfpacht denken.
Het erfpachtrecht heeft voor een agrariër het grote voordeel dat niet of nauwelijks h... abonneren of dit artikel kopen.
ing. J. Spijkerboer*Op 25 november 2013 is de Wet Inrichting Landelijk Gebied (hierna: WILG) gewijzigd[1] waarmee de verantwoordelijkheid voor de realisatie van o.a. de Ecologische Hoofdstructuur volledig bij de provincies is gekomen. Met de wijziging van de WILG is ook de Onteigeningswet gewijzigd en heeft de Provincie een extra instrument beschikbaar gekregen om haar beleid uit te voeren.
In de afgelopen jaren is er veel gezegd en af en toe geschreven over het wel of niet mogen onteigenen voor de realisatie van natuur. De voormalige Raad voor het Landelijk Gebied schreef daarover al ... abonneren of dit artikel kopen.
E.J. BennemaDe verenigingen van agrarisch recht van België, Duitsland en Nederland streven ernaar om één keer per jaar een drielandenseminar te organiseren. In 2013 was de Nederlandse Vereniging van Agrarisch recht aan de beurt om dit evenement te organiseren. Helaas was de Belgische delegatie verhinderd. Dankzij de komst van een afgevaardigde van de Deense zustervereniging kreeg het seminar alsnog het karakter van een drielandenseminar.
De bijeenkomst vond plaats op 15 en 16 november 2013 in het sfeervolle Van Swinderenhuys in het centrum van de Groningse binnenstad. De t... abonneren of dit artikel kopen.
mr. N.M.C.H. Crooijmans*
Op vrijdag 4 april 2014 vond in Papendal te Arnhem de 55ste Algemene Ledenvergadering van de Vereniging voor Agrarisch Recht plaats. In deze bijdrage wordt verslag gedaan van het wetenschappelijke gedeelte van deze vergadering, dat in het teken stond van het thema ‘Sancties in het agrarisch recht’. Over dit thema is een viertal preadviezen geschreven, die in nummer 3 van jaargang 2014 van dit tijdschrift zijn gepubliceerd. Conform de behandeling ter vergadering zal hieronder eerst worden ingegaan op het preadvies van mevrouw mr. W.M.A.K. Parmet over het... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
Pacht
5764
Hof Arnhem, 3 december 2013, ECLI:NL:GHARL:2013:9211
(Meeuwes-Offermann)
(mrs. W.L. Valk, J.H. Lieber en Th.C.M. Willemse en de deskundige leden mr. ing. H.J. Vinke en ir. H.K.C. Roelofsen)
Pachtovereenkomst. Onderverpachting
[Burgerlijk Wetboek, art. 6:265, 7:347, 7:355, 7:363 en 7:376 BW]
Een pachter handelt niet als goed pachter in de zin van art. 7:347 B... abonneren of dit artikel kopen.
Wet- en regelgeving
prof. mr. D.W. BruilRuimtelijke Ordening
Omgevingswet
Een wetsvoorstel voor de Omgevingswet (Regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving) is aan de Tweede Kamer aangeboden (Kamerstukken II 2013/14, 33 962, nrs. 1-4). Een korte samenvatting is lastig bij een wetsvoorstel van meer dan 100 en een toelichting van meer dan 500 bladzijden.
Landinrichting
Reconstructiewet
De Reconstructiewet concentratiegebieden komt op 1 juli 2014 te vervallen (Stb. 2014, 1... abonneren of dit artikel kopen.
Overig
Studiemiddag Pacht 2014
Het Pachtprijzen besluit is opnieuw aangepast. De pachtrechtspraak – bijvoorbeeld rond bedrijfsmatige landbouw – ontwikkelt zich voortdurend. Deze studiemiddag is gericht op het actualiseren van kennis over het pachtrecht. Recente wetgeving en literatuur komen aan de orde. Daarnaast wordt aandacht besteed aan recente rechtspraak over de pacht. Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen. abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS