Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2012 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Intensieve bemoeienis moedermaatschappij met bedrijfsvoering groepsmaatschapp...

mr. J.P.H. Zwemmer*

In de Nacap-zaak bemoeide een (groot)moedermaatschappij zich op intensieve wijze met het beleid en de financiering van haar groepsmaatschappijen. Nadat zij had besloten tot de beëindiging van de activiteiten van twee (klein)dochtermaatschappijen hadden deze onder haar supervisie onderhandelingen gevoerd over een sociaal plan. In een door de (klein)dochtermaatschappijen aan de vakbonden verzonden concept sociaal plan werd aan de vakbonden een groepsgarantie verstrekt voor de uitvoering daarvan. Voordat het sociaal plan daadwerkelijk tot stand kwam, failleerden beide (kle... abonneren of dit artikel kopen.

Arbeidsrechtelijke consequenties van het wetsvoorstel bestuur en toezicht

mr. J.H. Bennaars en mr. I. Zaal*

Naar verwachting treedt per 1 juli 2012 de Wet bestuur en toezicht in werking.1 Deze wet voorziet in de mogelijkheid voor kapitaalvennootschappen om te kiezen voor een monistisch bestuurssysteem waarbij bestuurders en toezichthouders (niet-uitvoerende bestuurders) in één orgaan zitting hebben. Ook voorziet het wetsvoorstel in een wijziging van de tegenstrijdig belangregeling. Bij de behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer is in een zeer laat stadium een drietal amendementen aangenomen die aanzienlijke arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Deze amendementen, ... abonneren of dit artikel kopen.

Mede-ondernemen en concernenquête1

mr. P. Ingelse*

Introductie Als een thee-importeur besluit om met thee te stoppen en om op koffie over te gaan, dan zal hij dat besluit op de voet van art. 25 lid 1 aanhef en onder – in ieder geval – c en d WOR ter advisering aan zijn ondernemingsraad moeten voorleggen. Maakt het nog wat uit of het besluit het gevolg is van de opzegging van de distributieovereenkomst door de buitenlandse theeproducent, het gevolg van het faillissement van die producent of het gevolg van de plaatsing van thee op lijst I van de Opiumwet,2 dan wel of het besluit het resultaat is van een met het oog op verwachte prij... abonneren of dit artikel kopen.

De fluwelen revolutie bij Ajax

dr. mr. H. Koster*

Het zijn rumoerige tijden voor de profvoetbalclub Ajax. Er is sprake van forse interne onenigheid. Daarbij worden over en weer zware beschuldigingen uitgesproken en wordt de pers niet gemeden. Deze organisatorische twisten worden zelfs uitgevochten in de rechtszaal.1 Eerst iets over de achtergronden. AFC Ajax N.V. (hierna: Ajax) is een beursgenoteerde vennootschap. Bovendien is Ajax een structuurvennootschap met volledig regime zodat de raad van commissarissen (hierna: RvC) het bestuur benoemt. De vereniging Amsterdam Football Club Ajax (hierna: de vereniging) bezit 73% van de aan... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Ter Introductie*

prof. dr. R.M. Beltzer

De regulering van arbeid en ondernemerschap, motoren van economische vooruitgang, staat in het middelpunt van de belangstelling. Aanleiding zijn de schokken die wij vanaf het begin van dit millennium hebben gevoeld op politiek, economisch en sociaal terrein, zowel nationaal als internationaal. We hebben kennis kunnen nemen van indolente commissarissen, financiële instellingen die onder druk van de bankencrisis bokkensprongen maken, bonusmisère en polemieken over ontslagrecht en pensioenen. Discussies over deze en andere onderwerpen betreffen in feite de aloude vraag naar de gewenste v... abonneren of dit artikel kopen.

‘De oplossing is lang niet altijd in meer regelgeving gelegen’ Een interview ...

mr. M. van Eck en mr. F.G. Laagland

In deze rubriek geven prominente beoefenaars die zich bezighouden met Arbeid, Onderneming en Medezeggenschap (AOM) hun visie op een aantal specifieke thema’s. Wat trekt hen aan in dit grensgebied, welke ontwikkelingen constateren zij en wat zouden zij willen veranderen? Advocaat Peter Wakkie bijt de spits af. Vanuit zijn jarenlange praktijkervaring als advocaat en zijn positie als ex-bestuurder bij Ahold geeft hij zijn mening over het rechtsgebied in het algemeen en de Wet bestuur en toezicht en de invloed van werknemers op vennootschapsniveau in het bijzonder. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS