Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2015 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. dr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Ter Visie: De Heiploeg-uitspraak, een ontnuchtering

mr. P.R.W. Schaink1

Op 28 juli 2015 werd door de Rechtbank Overijssel (sector kanton)[2] een eerste vonnis gewezen rond een vraagstelling waarover recente vakliteratuur verdeeld is: zijn de regels van ‘overgang van onderneming’, die als bekend niet gelden ingeval van faillissement van de werkgever, misschien toch van toepassing als doorstart vanuit faillissement plaatsvond na een zogeheten ‘pre-pack’, een in stilte min of meer compleet afgeronde voorbereiding daartoe?[3] In de loop van 2014 vonden dergelijke gevallen van doorstart plaats, met telkens aanzienlijk verlies van werkgelegenheid, onder andere bij... abonneren of dit artikel kopen.

Annotatie - Stakingsrecht en spelregeltoets: Hoge Raad bekent kleur in zijn a...

mr. M. Diepenbach1

Het stakingsrecht kan zich (weer) in de warme belangstelling van juridisch Nederland verheugen nu de Hoge Raad in een tweetal recente arresten de teugels van het stakingsrecht laat vieren. In het Enerco-arrest van 31 oktober 2014[2] heeft de Hoge Raad een andere koers ingezet door de vakbonden meer ruimte tot collectief optreden te geven.[3] Ook in het Amsta-arrest van 19 juni 2015[4] lijkt de Hoge Raad de vakbonden tegemoet te treden door het toetsingskader voor de beoordeling van de rechtmatigheid van een co... abonneren of dit artikel kopen.

Annotatie - Bescherming van stakeholders en de grenzen van het agenderingsrec...

mr. D.M.H. de Leeuw1

Beschermingsconstructies kunnen worden ingesteld om de vennootschap te beschermen tegen vijandige overnames en andere ongewenste plannen van activistische aandeelhouders.[2] Verschillende stakeholders – waaronder werknemers – kunnen een groot belang hebben bij handhaving van een beschermingsconstructie. Dit kan echter botsen met het belang van de activistische aandeelhouder, die juist aandringt op het afbreken van de beschermingsconstructie. Aan het bestuur dan de schone taak om – doorgaans onder de nodige druk – een besluit te nemen over he... abonneren of dit artikel kopen.

De juridische status van de intra-concern gedetacheerde werknemer

prof. dr. R.M. Beltzer1

Hoewel harde cijfers ontbreken, zal de bewering dat in Nederland vele werknemers intra-concern gedetacheerd zijn, worden gekwalificeerd als een feit van algemene bekendheid. De centrale vraag die ik in dit artikel wil beantwoorden, is die naar de wederpartij bij de arbeidsovereenkomst van deze werknemers binnen het concern: waar ‘ligt’ de in art. 7:610 (en/of 690) BW gedefinieerde arbeidsovereenkomst? Vooralsnog lijkt het zo te zijn, dat in de literatuur niet als problematisch wordt ervaren dat een werknemer een arbeidsovereenkomst tekent met als wederpartij een venn... abonneren of dit artikel kopen.

Experts aan het woord: Prof. E. Verhulp en prof. S. Sagel over de transitieve...

Door inwerkingtreding van het nieuwe ontslagrecht op 1 juli 2015 zijn de meeste vergoedingen bij ontslag vervangen door de zogenoemde transitievergoeding. Deze vergoeding geldt, anders dan haar voorgangers, in principe voor elke werknemer met een dienstverband dat reeds 24 maanden heeft geduurd. In de media is rumoer ontstaan ten aanzien van de vormgeving en praktische uitwerking van deze vergoeding. Zo zouden werkgevers massaal overgaan tot ontslag van werknemers na, maximaal, 23 maanden.De redactie heeft enkele van de gesignaleerde knelpunten voorgelegd aan twee experts op dit t... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Ontwikkelingen in het arbeidsvoorwaardenoverleg - Actueel

mr. N. Jansen1

Werkgevers zetten in 2015 bij cao-onderhandelingen in op vernieuwing en aanpak van bestaande arbeidsvoorwaardenpakketten, getuige onder meer de gezamenlijke arbeidsvoorwaardennota van MKB, VNO-NCW en AWVN dat de titel ‘focus op vernieuwing’ draagt. De vernieuwing van arbeidsvoorwaarden achten werkgevers noodzakelijk vanwege de economische crisis, de globalisering en snelle ontwikkelingen op ICT-gebied en voor het behoud van de positie van Nederland in de mondiale top. In de arbeidsvoorwaardennota 2015 van de verschillende werkgeversorganisaties is te lezen dat wanneer de vakbonden niet w... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS