Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2009 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

Verhuur bedrijfsruimte door beperkt zakelijk gerechtigden

mr. R. Glas*

Het stelsel van de wet betreffende huur en verhuur van bedrijfsruimte kenmerkt zich door bescherming van de huurder,met name in de vormvan opzeggings- en ontruimingsbescherming. De beschermingsgedachte komt ook tot uitdrukking in het adagium ‘koop breekt geen huur’, geregeld in art. 7:226 BW. Bij vervreemding van het gehuurde eindigt de huur niet, maar moet de verkrijger de huurovereenkomst gestand doen. Bedrijfsruimte wordt vaak niet door de eigenaar zélf verhuurd, maar door een partij die een persoonlijk of zakelijk recht op de onroerende zaak heeft, zoals de beperkt zakelijke ... abonneren of dit artikel kopen.

De vergoeding bij renovatie: praktische tips voor onderhandelingen

mr. M.G. Costers en mr. A. de Fouw*

In dit artikel wordt nader ingegaan op de inhoud van het redelijke renovatievoorstel op grond van art. 7:220 lid 2 BW, meer in het bijzonder op de financiële component die in het merendeel van de renovatievoorstellen voor komt. De focus op deze financiële component is gekozen omdat deze vergoeding vaak het grootste struikelblok is voor verhuurder en huurder om tot overeenstemming over een renovatievoorstel te komen.Daarbij komt dat er weinig jurisprudentie over dit onderwerp bestaat, mede door de relatief recente wetswijziging van 1 augustus 2003.Wij realiseren ons da... abonneren of dit artikel kopen.

Ondernemingsrechtelijke aansprakelijkheidsvormen in de huurrechtpraktijk

mr. M.C. van Rijswijk *

De financiële crisis laat haar sporen na in de vastgoedsector. Het onroerend goed daalt in waarde, nieuwe huurders zijn moeilijker te vinden en nieuwe financiering is vaak zelfs onvindbaar. Bestaande huurders,maar ook verhuurders, blijken steeds vaker niet (op tijd) aan hun contractuele (betalings)verplichtingen te kunnen voldoen. Dit heeft tot gevolg dat de werkzaamheden van de huurrechtadvocaat in deze tijden steeds vaker zijn gericht op het alsnog verkrijgen van nakoming en/of schadevergoeding van partijen.Het is daarbij voor de huurrechtadvocaat van belang dat hij... abonneren of dit artikel kopen.

Het incassobeding in de ROZ-voorwaarden

mr. A. Scholten*

Wanneer een vordering in rechte wordt geïncasseerd, worden kosten gemaakt, zoals de kosten van rechtsbijstand, het vast recht, en kosten verbonden aan het inschakelen van een deurwaarder. Maar voor wiens rekening komen deze kosten en tot welk bedrag? In de praktijk blijken de kosten van het incasseren van een vordering veelal niet volledig verhaald te kunnen worden op de debiteur die de vordering had moeten voldoen. Een significant deel van de incassokosten blijft voor rekening van de crediteur, die zich ten langen leste tot de rechter heeft gewend, na een frustreren... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Heemskerk/Gemeente Alphen aan den Rijn (TvHB 2009/9,10,11,12)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mr. N. Eeken*

9. Kantonrechter Alphen aan den Rijn 28 april 2009 Heemskerk/Gemeente Alphen aan den Rijn Samenvatting Huurder is de juridisch eigenaar van een perceel grond waarop een tankshop is gevestigd. Huurder huurt een onbebouwde onroerende zaak welke direct is gelegen naast het perceel met de tankshop. Tussen partijen staat vast dat het gehuurde uitsluitend bestemd is om te worden gebruikt voor het oprichten, hebben en gebruiken van een installatie voor de verkoop van motorbrandstoffen. Nu het gehuurde wordt gebruikt ten behoeve van de bedrijfsruimte, kwalificeert het als een 7:290 BW bedrijfsru... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Actualiteiten

mw. mr. M. Sloot*

Wet- en regelgeving Staatsblad Stb. 2008, 542: Besluit van 10 december 2008 tot verlenging van het Besluit vrijstellingen samenwerkingsovereenkomsten detailhandel en van Besluit vrijstelling branchebeschermingsovereenkomsten. Inwerkingtreding: 19 december 2008. Het Besluit vrijstelling branchebeschermingsovereenkomsten (Stb. 1997, 596) en het Besluit vrijstellingen samenwerkingsovereenkomsten detailhandel (Stb. 1997, 704) worden ongewijzigd gecontinueerd voor onbepaalde tijd. Daarom komen hun expiratiedata te vervallen. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS