Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2010 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

Faillissement en ontruimings­bescherming

mr. E.L.A. van Emden*

Het recht om, in geval van faillissement van de huurder, de huurovereenkomst tussentijds te beëindigen is in de huidige recessie weer zeer actueel. In dit artikel wordt ingegaan op de verhouding tussen het beëindigingsrecht van de verhuurder ex art. 39 Fw en de ontruimingsbe­scherming van de huurder op voet van art. 7:230a BW. Gezien het bereik van de laatstgenoemde bepaling han­delt het hier uitsluitend om huur van gebouwde onroe­rende zaken, niet zijnde woonruimte of bedrijfsruimte in de zin van art. 7:290 BW e.v., derhalve de overige bedrijfsruimte (kantoren, fabrieken etc.). In de rech... abonneren of dit artikel kopen.

Werkt artikel 7:226 BW in de situatie dat het gehuurde niet in gebruik is gen...

mr. P.L. Visser*

De aanleiding voor dit artikel was een ogenschijnlijk eenvoudige vraag van ons notariaat: Werkt de regel uit art. 7:226 BW ‘koop breekt geen huur’ ook bij over­dracht in een onzuivere turnkey situatie? De casus was als volgt. Ontwikkelaar O sluit met H als huurder een huurovereenkomst voor een nog (af) te bouwen kantorenpand. Vóór de oplevering van het ge­huurde aan H en dus ook vóór de ingebruikname van het gehuurde door H, levert O de eigendom van het kanto­renpand aan belegger B. De vraag is nu of in de situatie dat de huurder het gehuurde (nog) niet in gebruik heeft genomen, de huurove... abonneren of dit artikel kopen.

‘What’s in a place’, omschrijving van het gehuurde (art. 1.1) versus bestemmi...

mr. H.J. Moné*

Begin augustus 2008 zag een nieuw ROZ-model winkel­ruimte en andere ‘290-bedrijfsruimte’ het levenslicht. Eerder werd in dit tijdschrift een aantal wijzigingen ten aanzien van het uit 2003 daterende model onder de aan­dacht gebracht.1 In het onderstaande wordt een stukje van dit nieuwe model nader uitgediept. Ingegaan zal in het bijzonder worden op hoe de art. 1.1 (omschrijving van het gehuurde) en 1.3 (bestemmingsomschrijving) zich tot elkaar verhouden. abonneren of dit artikel kopen.

Kroniek huurbeëindiging

mr. N. Eeken*

Sinds de laatste Kroniek Huurbeëindiging uit decem­ber 20071 is er de nodige jurisprudentie verschenen ten aanzien van de beëindiging van huurovereenkomsten met betrekking tot bedrijfsruimte. In het navolgende zal achtereenvolgens bij de volgende (deel)onderwerpen worden stilgestaan: 1. formele vereisten bij beëindiging; 2. beëindiging wegens dringend eigen gebruik; 3. beëindiging wegens onvoorziene omstandighe­den; 4. beëindiging wegens afbraak voor uitvoering van werken in het algemeen belang; 5. tijdstip instellen beëindigingvordering; 6. de drie-jaar-termijn van art. 7:296 lid 2 B... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

mw. mr. P.K. Oosterling – van der Maarel*

Jurisprudentieoverzicht betreffende uitspraken gepubli­ceerd - of aan de redactie ter hand gesteld - in de periode 26 februari 2010 t/m 3 mei 2010 abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentiebespreking. Van Helsdingen c.s./Klein (TvHB 2010/9,10,11,12)

Samenvatting Het enkele feit dat de verhuurder wil overgaan tot de uitvoe­ring van een bouw- en renovatieplan, kan geen grond op­leveren voor het aannemen van dringend eigen gebruik, in de regel ook niet ingeval de exploitatie van het verhuurde in ongewijzigde staat onrendabel is. Indien echter sprake is van een structurele wanverhouding tussen de exploitatiekos­ten en de huuropbrengsten, kan het oordeel gerechtvaardigd zijn dat de verhuurder het verhuurde in verband met renova­tie zo dringend nodig heeft voor eigen gebruik dat van hem, de belangen van beide partijen naar... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Voorwoord

Marry de Gaay Fortman,

Verhuurders maken in de huidige tijd weer vaker gebruik van het recht om in geval van fail­lissement van de huurder de huurovereenkomst tussentijds te beëindigen. Mr. Van Emden gaat in het eerste artikel van dit tijdschrift in op de verhouding tussen het beëindigingsrecht van de verhuurder op grond van art. 39 Faillissementswet en de ontruimingsbescherming van de huurder op grond van art. 7:230a BW. Volgens de schrijver is het uitgangspunt dat aan de curator van de gefailleerde huurder een beroep op de ontruimingsbescherming toekomt. Een belangenafweging door de rechter bepaalt of dit beroe... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS