Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte
2010 nr. 4
Redactie
Hoofdredactie mr. K.M. Verdurmen
|
Redactiemr. N. Amiel mr. V.G.F. Boumans mr. B.N. Cammelbeeck mr. A. de Fouw prof. mr. A.W. Jongbloed mr. S. van der Kamp mr. K. Keij mr. I.C.K. Mol mr. J.R.M. Nelen mr. M. van Schie M. Sloot
|
Vaste medewerkers mr. J. le Clercq mr. K.J.M. Corten mr. M. Davelaar mr. I. E. Hofhuis mr. L. Kruitwagen mr. C. Otte mr. A.A.L. Oving I. Reimert mr. M. Schröer B. Ziermans MSc. MRICS
|
Redactiesecretaris(sen) mr. A. de Fouw
|
Artikel
mw. mr. P.K. Oosterling - van der Maarel*
Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 3 mei 2010 t/m 28 juni 2010.
abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.H. Meerburg*
De verhuurder heeft belang bij adequate zekerheid voor het geval dat de huurder niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Eerder is in dit tijdschrift in dat kader al stilgestaan bij de bankgarantie, de concerngarantie en de 403-verklaring.1 In de praktijk wordt eveneens regelmatig gebruik gemaakt van de borgtocht, waarbij een derde zich borg stelt voor de nakoming van de verplichtingen van de huurder uit hoofde van de huurovereenkomst. Een beschouwing van deze vorm van zekerheid.
Inleiding
De borgtocht kan op verschillende momenten en in verschillende situaties worden gebruikt.... abonneren of dit artikel kopen.
*
In tijden van economische crisis zoekt men zekerheid. Het effect is dat partijen pas op de plaats maken met het doen van transacties, men houdt de hand op de knip. Als er al transacties worden gedaan, probeert men zich zoveel mogelijk in te dekken voor het geval één van contractspartijen tóch in de problemen komt en verplichtingen niet kan nakomen.
Voor de commerciële vastgoedmarkt is dit niet anders. Niet voor niets ondervindt deze markt ook de gevolgen van de economische crisis.
Bij huur en verhuur van bedrijfsruimte zijn verhuurders kritisch met de selectie van huurders ... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A. Scholten en Mr. J. Tamminga
Veel huurovereenkomsten met betrekking tot kantoorruimte1 bevatten een beding dat (een der) partijen het recht geeft om de huurprijs aan te passen aan de markthuurprijswaarde. Deze markthuurprijsaanpassing is vaak gekoppeld aan een verlenging van de huurovereenkomst en/of de ommekomst van een periode van 5 jaren ingeval van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Met het opnemen van een dergelijk beding beogen met name verhuurders te waarborgen dat de huurprijs gelijke tred houdt met de ontwikkeling van de markthuurprijs. Na verloop van een aantal jaren kan de huurprijs, ook wanneer d... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
Prof. mr. A.W. Jongbloed1Is sprake van illegale onderverhuur dan kan een woningbouwvereniging als verhuurder een vordering tot winstafdracht instellen tegen de wanpresterende huurder teneinde de winst uit die illegale onderverhuur af te romen door schadevergoeding op basis van art. 6:104 BW te vorderen. abonneren of dit artikel kopen.
I.C.K. Mol6Samenvatting De verhoging van de huurprijs die partijen in 2007 zijn overeengekomen en welke verhoging uitsluitend verband houdt met een uitbreiding van de omvang van het gehuurde, dient te worden aangemerkt als een wijziging van de gehele huurprijs in de zin van art. 7:303 BW. De huurprijs komt overeenkomstig het bepaalde in art. 7:303 BW eerst voor wijziging in aanmerking vijf jaar na de laatste huurprijswijziging. abonneren of dit artikel kopen.
E.D. den Engelsman17Samenvatting Staedion verhuurde een pand aan Heineken. Heineken had het pand bevoegd onderverhuurd aan Heere, die een buurtkroeg in het gehuurde exploiteerde. Staedion heeft de huurovereenkomst opgezegd tegen 30 september 2005. Het gehuurde is op 1 december 2005 ontruimd. De kantonrechter heeft de beëindigingsdatum van de huurovereenkomst vastgesteld op 1 juni 2006. De kantonrechter heeft een tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten ex art. 7:297 BW toegekend van € 15.000,- aan Heineken en van € 10.000,- aan Heere. In hoger beroep is... abonneren of dit artikel kopen.
A. de Fouw18Samenvatting Het hof heeft miskend dat afwijkingen van art. 7:303 BW ten gunste van de huurder ingevolge art. 7:291 BW zijn toegestaan. In zoverre is kennelijk een wijziging beoogd ten opzichte van het oude recht, waarin met de woorden ‘ongeacht enig andersluidend beding’ in art. 7A:1632a (oud) BW tot uitdrukking was gebracht dat zowel de huurder als de verhuurder de nietigheid kon inroepen van een contractuele regeling die afbreuk deed aan de in deze bepaling gegeven bevoegdheid. abonneren of dit artikel kopen.
Kroniek
mr. I.C.K. Mol*
In dit tijdschrift is in het voorjaar van 2008 een kroniek verschenen over de renovatieregeling ex art. 7:220 BW.1 In deze uiteenzetting wordt voortgeborduurd op de eerdere kroniek en zal stil worden gestaan bij de ontwikkelingen in de rechtspraak over renovatie. Hierin wordt zo veel mogelijk de onderverdeling aangehouden uit de eerdere kroniek, zodat achtereenvolgens de volgende onderwerpen aan bod komen:
1) het redelijk voorstel;
2) dringende werkzaamheden ex art. 7:220 lid 1 BW of renovatiewerkzaamheden ex art. 7:220 lid 2 BW?;
3) renovatie of wijziging van het gehuurde?;
4) opzeggi... abonneren of dit artikel kopen.
Wet- en regelgeving
Overig
Marry de Gaay Fortman
‘In tijden van crisis zoekt men zekerheid’, zo opent het tweede artikel van dit vierde nummer van 2010 van het Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte. Ook in de huidige huurrechtpraktijk hebben we veel te maken met de gevolgen van de kredietcrisis. De eerste twee artikelen gaan dan ook over de vraag hoe je als verhuurder voldoende zekerheid van de huurder verkrijgt voor zijn verplichtingen uit hoofde van de huurovereenkomst en hoe je als verhuurder de schade zoveel mogelijk kunt beperken ingeval van een niet-betalende huurder.
abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS