Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2011 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. V.G.F. Boumans
mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

Reikwijdte opleveringsver­plichtingen verhuurder en huurder

mr. I.C.K. Mol en mr. E.H.H. Schelhaas*

Zowel verhuurder als huurder worden geconfronteerd met een verplichting om het gehuurde op te leveren. De verhuur­der in beginsel bij aanvang van de looptijd van de huurover­eenkomst en de huurder in beginsel aan het einde van die looptijd. De reikwijdte van deze opleveringsverplichting wordt zowel bepaald door hetgeen partijen met elkaar zijn overeengekomen als door het wettelijk kader. Deze reik­wijdte is niet altijd eenvoudig vast te stellen. In dit artikel zal stil worden gestaan bij de omvang van zowel deze op­leveringsverplichtingen als bij onderwerpen die ons inziens hi... abonneren of dit artikel kopen.

Onderhandelen en afbreken zonder consequenties?

mr. H.J. Moné*

Huurovereenkomsten voor bedrijfsruimte komen vrijwel nooit tot stand door een enkel aanbod en een enkele aan­vaarding. Onderhandelingen over in elk geval duur, huur­prijs en opleveringsniveau zijn meer regel dan uitzondering. Indien het uiteindelijk niet tot de gehoopte overeenkomst komt, kan de teleurstelling groot zijn voor de wederpartij van de partij die de onderhandelingen afbreekt. Een teleur­stelling die zich niet zelden vertaalt in een claim op basis van het leerstuk van de afgebroken onderhandelingen. Voor een goed begrip van dat leerstuk is essentieel om te on­derkennen op welk m... abonneren of dit artikel kopen.

Het klusrecht van een huurder van bedrijfsruimte nader beschouwd

mr. M. van Heeren*

Een retailer wil de formule van zijn winkel wijzigen en heeft zijn architect een prachtig plan laten maken. De comple­te inrichting zal worden vervangen en de winkelpui en en­tree van de door hem gehuurde bedrijfsruimte zullen worden gewijzigd. De retailer wil snel handelen omdat zijn omzet in de winkel de laatste tijd hard achteruit gaat. Vrijwel al­les is rond: de benodigde vergunning is verleend, de bank fi­nanciert en de aannemer staat in de startblokken. De retailer stapt met zijn plannen naar zijn verhuurder en vraagt toe­stemming, maar die ziet niets in het plan en weigert... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentiebespreking (TvHB 2011/9,10,11,12)

M. van Heeren13, C. Otte51, N. Eeken57, P.K. Oosterling-van der Maarel67

Een zelfbedieningswasserette waarin niet rechtstreeks roe­rende zaken worden verkocht of diensten worden geleverd aan het publiek, is geen ambachts- of kleinhandelsbedrijf. Geen 290-bedrijfsruimte, maar 230a-ruimte. abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Overig

Voorwoord

Marry de Gaay Fortman

In dit nummer treft u het tweede overzichtsartikel aan uit een reeks van negen artikelen, die samen gebundeld zullen worden in een Praktijkboek Huurrecht Bedrijfsruimte. Mr. I.C.K. Mol en mr. E.H.H. Schelhaas schrijven samen over de reikwijdte van de opleveringsverplich­tingen van verhuurder en huurder. Hierbij gaat het zowel om de opleveringsverplichting van de verhuurder bij aanvang van de huurovereenkomst als om de opleveringsverplichting van de huurder bij het einde van de huurovereenkomst. Bezien wordt bijvoorbeeld wat er gebeurt indien de huurder de door hem aangebrachte wijzigingen n... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

mw. mr. P.K. Oosterling – van der Maarel*

Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 18 februari 2011 t/m 15 april 2011. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS