Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2012 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. V.G.F. Boumans
mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

De voorwaardelijke verzoekschriftprocedure ex art. 7:230a BW

mr. M.E. Koolen*

Op 5 juli 2011 heeft het gerechtshof Arnhem1 in een be­schikking geoordeeld dat een verzoek ex art. 7:230a BW tot verlenging van de termijn waarbinnen ontruiming door de huurder niet verplicht is, voorwaardelijk kan worden ge­daan. Deze beschikking heeft grote gevolgen voor ver­huurders van bedrijfsruimte ex art. 7:230a BW (‘overige bedrijfsruimte’). Hierna zullen deze gevolgen worden be­sproken aan de hand van de casus in de kwestie die voorlag aan het hof Arnhem. abonneren of dit artikel kopen.

Verhuis- en inrichtingskosten: een definitiestrijd met proces­rechtelijke com...

mr. drs. D.H. de Witte*

De aanspraken van de huurder op een tegemoetkoming van de verhuis- en inrichtingskosten bij opzegging van de huurovereenkomst bedrijfsruimte zijn bij de wets­wijziging in 2003 verruimd. Art. 7:297 BW geeft geen maatstaf voor de berekening van de vergoeding. Ook in de wetsgeschiedenis is daaraan weinig tot geen aandacht besteed. Aanvankelijk begrootte de rechter de vergoe­ding met veelal een uiterst summiere motivering. De afgelopen vier jaar zijn verschillende uitspraken met een uitgebreide motivering over de hoogte van de tegemoet­koming van verhuis- en inrichtingskosten gewezen. In dit ar... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving in voorbereiding: sancties op het ontbreken van een energielabel bi...

mr. D. de Gelder*

Op dit moment ligt in de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wet kenbaarheid energieprestatie gebouwen (hierna: Wkeg) ter behandeling. De Wkeg is op 16 december 2011 inge­diend en is een implementatie van de Europese richtlijn 2010/31/EU. Doel van deze richtlijn is het energieverbruik in gebouwen binnen de Europese Unie te verminderen.1 De Wkeg regelt dat eigenaren van gebouwen bij verhuur en ver­koop een energieprestatiecertificaat (hierna ook: energiela­bel) verstrekken aan (nieuwe) huurders en kopers. Aan niet naleving van deze verplichting zijn diverse vergaande con­sequenties v... abonneren of dit artikel kopen.

De exploitatieplicht van de huurder

mr. M.J. Terstegge en mr. T.H.G. Steenmetser*

In tijden dat het economisch minder gaat komt de exploita­tieplicht van de huurder altijd prominent naar voren. De ver­huurder beweert er groot belang bij te hebben dat het ge­huurde daadwerkelijk gebruikt wordt, terwijl de huurder er om bedrijfseconomische redenen liever voor kiest om de ex­ploitatie van zijn bedrijf in het gehuurde te staken. Indien de huurder zijn exploitatie daadwerkelijk staakt, zal de ver­huurder de huurder in veel gevallen willen dwingen om toch in het gehuurde te exploiteren. Daarvoor zal de verhuurder meestal een beroep doen op art. 7:213 BW, het goed... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentiebespreking (TvHB 2012/17,18,19,20)

mr. N. Eeken en prof. mr. A.W. Jongbloed

17. Rechtbank Utrecht, sector kanton, locatie Amersfoort (kort geding) 13 juni 2012 zaaknummer: 809369 AV EXPL 12-54/GS/4067 (niet gepubliceerd) Jacob Beukers / Het Spuiplein B.V. Samenvatting Tussentijdse beëindiging, ontbinding, brand, wezenlijk ander huurgenot Huur van een winkelpand met bovengelegen woningen, dat voor meer dan tweederde deel door brand onbruikbaar is ge­worden. Een bodemrechter zal waarschijnlijk oordelen dat de verhuurder de huurovereenkomst terecht op grond van art. 7:210 BW buitengerechtelijk heeft ontbonden. De door de huurder gevraagde voorzieningen, te... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

mr. drs. C.F.J. Heemskerk*

Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 4 juni 2012 t/m 31 juli 2012. abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Voorwoord

Marry de Gaay Fortman

In deze editie schrijft mr. M.E. Koolen over de voorwaardelijke verzoekschriftprocedure. Het Hof Arnhem heeft in juli 2011 geoordeeld dat een verzoek op grond van art. 7:230a BW tot verlenging van de ontruimingsbescherming voorwaardelijk kan worden gedaan, namelijk ‘onder de voorwaarde dat in een procedure met een niet-extra-judicieel karakter wordt beslist dat er sprake is van bedrijfsruimte als bedoeld in art. 7:230a BW’. Hiermee heeft de huur­der van het Hof de mogelijkheid gekregen om de kwalificatievraag (of het gehuurde wel aan­gemerkt moet worden als 230a ruimte) voor te leggen aan e... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS