Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte
2012 nr. 6
Redactie
Hoofdredactie mr. K.M. Verdurmen
|
Redactiemr. N. Amiel mr. V.G.F. Boumans mr. B.N. Cammelbeeck mr. A. de Fouw prof. mr. A.W. Jongbloed mr. S. van der Kamp mr. K. Keij mr. I.C.K. Mol mr. J.R.M. Nelen mr. M. van Schie M. Sloot
|
Vaste medewerkers mr. J. le Clercq mr. K.J.M. Corten mr. M. Davelaar mr. I. Hofhuis mr. L. Kruitwagen mr. C. Otte mr. A.A.L. Oving I. Reimert mr. M. Schröer B. Ziermans MSc. MRICS
|
Redactiesecretaris(sen) mr. A. de Fouw
|
Artikel
mw. mr. N. Eeken en mw. mr. P.K. Oosterling-van der Maarel*
In tijden van economisch en financieel slecht weer, spreken professionele huurders en verhuurders veelvuldig over de mogelijkheden van (tussentijdse) beëindiging van huurovereenkomsten. Een huurder kan daarmee immers kosten besparen, nu hij na beëindiging van de huurovereenkomst (onder meer) geen huurpenningen meer hoeft te betalen. Een verhuurder zal wellicht van een slecht presterende huurder af willen, omdat de aanwezigheid van deze huurder de beleggingswaarde van zijn pand negatief beïnvloedt. Kortom, de beëindiging van huurovereenkomsten is in deze tijden van crisis een hot topic.
B... abonneren of dit artikel kopen.
mr. H.J. Moné*
Iets meer dan vier jaar na het verschijnen van het vorige ROZ-model voor 290-bedrijfsruimte heeft de ROZ een nieuw model vastgesteld.2 Er is gebroken met een traditie. Niet langer zijn uitsluitend verhuurders c.q. vastgoedbeleggers betrokken bij de totstandkoming.3 Ook detailhandel- en huurdersorganisaties hebben actief input geleverd. Een aantal voor huurders scherpe kantjes van het 2008 model is er afgeslepen en het model speelt in op actuele ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, het energieprestatiecertificaat en asbest.
abonneren of dit artikel kopen.
mr. drs. J.B. Backhuijs, mr. J. Tahtah, mr. A. Scholten en mr. A.C. Draisma*
De verwerking van leaseovereenkomsten (zoals huurovereenkomsten) in de jaarrekening is al decennia een veelbesproken onderwerp. Begin 2013 zullen naar verwachting de International Accounting Standards Board (IASB) en haar Amerikaanse equivalent, de Financial Accounting Standards Board (FASB), een nieuwe ontwerpstandaard uitbrengen over de verwerking van leaseovereenkomsten in de jaarrekening. In deze ontwerpstandaard worden nieuwe regels voorgesteld voor de financiële verslaggeving van leaseovereenkomsten. Deze gaan ook voor huurovereenkomsten van vastgoed gelden. Vandaag ... abonneren of dit artikel kopen.
mw. mr. F.C. Borst*
De in augustus 2003 ingevoerde huurwetgeving benadrukt in art. 7:216 lid 3 BW dat aan een huurder ter zake van geoorloofde veranderingen en toevoegingen die aan het einde van de huur niet ongedaan gemaakt hoeven worden, een vordering uit hoofde van ongerechtvaardigde verrijking toekomt. De meeste huurovereenkomsten voor bedrijfsruimte sluiten een beroep op ongerechtvaardigde verrijking echter uit. Maar houdt zo’n uitsluiting wel stand? Ik waag dat te betwijfelen.
1. Inleiding
Over de mogelijkheden van een huurder om onder het sedert 1 augustus 2003 geldende recht een beroep te doen op ... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. N. Eeken en prof. mr. A.W. Jongbloed21. Rechtbank Amsterdam (kort geding) Samenvatting Kraken Na de uitspraak HR 28 oktober 2011, LJN BQ9880, is duidelijk dat op grond van de Wet kraken en leegstand uit 2010 de belangen van krakers van een pand vaak moeten wijken voor die van de eigenaar c.q. verhuurder. Er is echter geen sprake van een automatisme. De rechter dient te toetsen of er sprake is van voldoende (spoedeisend) belang. Op grond van de omstandigheden van dit geval oordeelt de voorzieningenrechter dat ontruiming gerechtvaardigd is. abonneren of dit artikel kopen.
Wet- en regelgeving
mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot*
Wet- en Regelgeving
abonneren of dit artikel kopen.
Actualia
RECHTBANK UTRECHT
sector handel en kanton kantonrechter
locatie Utrecht
zaaknummer: 724497 UC EXPL 10-19720 DJ/4066 vonnis d.d, 7 december 2011
inzake de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Vastned Retail Nederland B.V.,
gevestigd te Rotterdam, verder ook te noemen Vastned, eisende partij in conventie,
verwerende partij in reconventie,
gemachtigde: mr. T.H.G. Steenmetser, advocaat te Amsterdam,
tegen;
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid KykshopB.V.,
statutair gevestigd te Amsterdam en kantoorhoudende te Zaltbommel, verder ook te noemen de ... abonneren of dit artikel kopen.
RECHTBANK AMSTERDAM
Sector civiel recht, voorzieningenrechter
zaaknummer / rolnummer: 523508 / KG ZA 12-1106 SR/MRSB Vonnis in Icort geding van 11 september 2012
in de zaak van
1, de besloten vermootschap met beperkte aansprakelijkheid OBAM BEHEER BEDRIJFSAUTO'S B.V.,
gevestigd te Eindhoven,
2, de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid TRUCKLAND NOORD-HOLLAND B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
eiseressen bij dagvaarding van 17 augustus 2012,
advocaat tm. R. de Vries te Rotterdam,
tegen
1. HEN DIE VERBLIJVEN IN DE ONROERENDE ZAAK OF EEN GEDEELTE DAARVAN, PLAATSELIJK B... abonneren of dit artikel kopen.
Overig
Marry de Gaay Fortman
De (tussentijdse) beëindiging van huurovereenkomsten is in deze tijden van crisis een hot topic. Mr. N. Eeken en mr. P.K. Oosterling-van der Maarel bespreken in een uitgebreid overzichtsartikel de diverse beëindigingmogelijkheden. Hierbij wordt per huurregime (met uitzondering van het huurregime voor woonruimte) stilgestaan bij de beëindigingregels, waarbij niet alleen is gekeken naar de mogelijkheden die boek 7 BW geeft, maar ook naar de mogelijkheden die boek 6 BW biedt. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op de beëindiging met wederzijds goedvinden, de ontbinding, de vernietiging en de be... abonneren of dit artikel kopen.
mr. P.K. Oosterling-van der Maarel en mr. drs. C.F.J. Heemskerk*
Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 augustus 2012 t/m 30 september 2012.
abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS