Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2014 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord - M.T.H. de Gaay Fortman

M.T.H. de Gaay Fortman

Tijdens het seminar ter ere van het tienjarig bestaan van dit tijdschrift is vorig jaar al aan de orde gesteld dat de voorgestelde wijzigingen in de financiële verslaglegging waarschijnlijk veel impact zullen hebben op ondernemingen. Boris Ziermans zet in dit nummer uiteen wat er door de op stapel staande wijzigingen in de International Financial Reporting Standards (IFRS) zal veranderen voor ondernemingen die als huurder gebruik maken van vastgoed. De contante waarde van de gebruiksrechten zal bijvoorbeeld als actief op de balans moeten komen en de contante waarde van de betalingsv... ...lees meer

Artikel

IFRS in de vastgoedpraktijk en mogelijke implicaties van de voorgestelde wijz...

B. Ziermans MSc MRICS

In dit artikel wordt een beschrijving gegeven van de financiële verslaglegging voor diverse typen vastgoedondernemingen conform de IFRS standaard in het algemeen en specifiek IAS 17 Leases. Er wordt dieper ingegaan op de voorgestelde wijzigingen ten aanzien van IAS 17 Leases. Tenslotte volgt een overzicht van mogelijke consequenties van deze wijzigingen voor de vastgoedpraktijk. abonneren of dit artikel kopen.

Het exclusieve afnamebeding en het kartelverbod: het grijze gebied van de (ec...

mr. drs. B.M.M. Reuder

Huurders van bedrijfsruimten worden geregeld gebonden aan exclusieve afnamebedingen die verplichten bepaalde type producten (vrijwel) uitsluitend af te nemen van één leverancier. Soms houden deze bedingen rechtstreeks verband met de huurovereenkomst, zoals vaak gebeurt in de horeca- en tankstationsector. Daarnaast komen exclusieve afnamebedingen regelmatig voor in afzonderlijke overeenkomsten, waaronder reguliere leverings- en afnameovereenkomsten. Een exclusief afnamebeding, ook ‘niet-concurrentiebeding’ genoemd, kan echter de concurrentie beperken in strijd me... abonneren of dit artikel kopen.

De dunne scheidslijn tussen de gebouwde en onbebouwde onroerende zaak in het ...

mr. J.P.H. Jacobs en mr. M. Cohen

Verhuurder verhuurt aan huurder een perceel grond waarop een bedrijfsgebouw is gelegen. Partijen kwalificeren de overeenkomst als verhuur van onbebouwde grond waarvoor geen huurbescherming geldt. Is dit mogelijk? In een tweetal arresten van de Hoge Raad uit 2012[1] werd geoordeeld dat onbebouwde grond was verhuurd, terwijl bij het aangaan van de huurovereenkomst er feitelijk gebouwen op het perceel waren gerealiseerd. Werd er in deze behandelde zaken eigenlijk geen 290-bedrijfsruimte verhuurd met de daarbij behorende bescherming voor huurder? Is of kan het de bedoeli... abonneren of dit artikel kopen.

Renovatie: is een redelijk voorstel mogelijk als het gehuurde wijzigt van pla...

mr. G.I. Beij en mr. Th. C. Visser

Sinds de invoering van het nieuwe huurrecht in 2003 is er een renovatieregeling opgenomen in de wet. Deze regeling, voortbouwend op jurisprudentie onder het oude huurrecht, biedt de verhuurder instrumenten om een renovatie te realiseren met voortzetting of met beëindiging van de huurovereenkomst.[1]In het geval van renovatie met voortzetting van de huurovereenkomst biedt de wet de mogelijkheid aan de verhuurder om een renovatievoorstel door de rechter te laten toetsen als de huurder daaraan niet wil meewerken. Indien de rechter het renovatievoorstel redelijk acht, dient de huurder... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentiebespreking (TvHB 2014/9,10,11,12)

mr. N. Eeken en prof. mr. A.W. Jongbloed

9. Rb. Zeeland-West-Brabant, sector kanton, locatie Tilburg 12 maart 2014 ECLI:NL:RBZWB:2014:1804 ; Prg. 2014, 110 (Geen hoger beroep ingesteld) Samenvatting Beëindiging, einde huurovereenkomst 7:230a-ruimte, gebruiksvergoeding Als de huurovereenkomst eindigt en huurder na het verstrijken van de periode waarvoor de overeenkomst was aangegaan in het genot van het gehuurde blijft, dan dient een gebruiksvergoeding te worden betaald. Voor de hoogte van de gebruiksvergoeding kan worden aangesloten bij de hoogte van de betaalde huur, maar dan moeten de omstand... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

mr. S.W. Derks

Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 februari 2014 tot en met 31 maart 2014.Hoge RaadHoge Raad 14 februari 2014, ECLI:NL:HR:2014:338 (renovatie, beëindiging, dringend eigen gebruik, structurele wanverhouding, kostendekkende exploitatie, rendement)De strenge toets uit het Helsdingen/Klein (Herenhuis)arrest, waarin de Hoge Raad overwoog dat de enkele omstandigheid dat de exploitatie van het verhuurde i... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot

Wet- en RegelgevingTweede KamerKamerstukken II 2011/12, 33 018: Wijziging Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met verbetering huurbescherming huurders bedrijfsruimte: Geleidende brief (nr. 1), voorstel van wet (nr. 2), memorie van toelichting (nr. 3), advies van de Raad van State en reactie van indieners (nr. 4), nota van wijziging (nr. 5), verslag (nader, tweede nader etc.) (nr. 6).PublicatiesH.A. Nuij, ‘Btw-aftrek voor leegstaande gebouwen bij Hoge Raad in onderzoek’, Journaal ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS