Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2014 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. V.G.F. Boumans
mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord

Vorig jaar publiceerden wij een interview met vertrekkend ‘huurrecht AG’ mr. J.L.R.A. Huydecoper en dit tijdschrift opent met een interview met zijn opvolger, mr. M.H. Wissink. Nathalie Eeken-Amiel en Ivette Mol geven ons naar aanleiding van een ‘veelzijdig en bovenal onderhoudend gesprek’ een kijkje in de keuken van advocaat-generaal en hoogleraar Mark Wissink, waarbij de uitdagingen in zijn werk en gezin besproken worden. De kranten staan vol over de veranderingen in de zorg. Een belangrijke verandering die zich daar al heeft... ...lees meer

Artikel

Interview met AG M.H. Wissink - Een kijkje in de keuken van advocaat-generaa...

‘Ik heb ooit iemand over een bathtub mind horen spreken … en misschien is dat ook wel zo…’Op 19 mei 2014 mochten wij Mark Wissink interviewen. Mark Wissink is advocaat-generaal bij de Hoge Raad sinds januari 2010 en hoogleraar privaatrecht sinds 1 september 2001. ‘Noem mij maar Mark’, een sympathieke opening, die meteen de openhartige sfeer schetste. Het werd een gesprek over zijn ervaringen als advocaat-generaal, zijn deeltijd hoogleraarschap, de uitdagingen in zijn werk en zijn gezin. Kortom: een veelzijdig en bovenal onderhoudend gespr... abonneren of dit artikel kopen.

Zorg, gebruik en kwalificeren op maat; de kwalificatieproblematiek bij zorgco...

mr. R.A. Veldman en mr. I.C.K. Mol*

Kwalificatie van huurovereenkomsten is meer dan eens voor menig huurrechtjurist een behoorlijke uitdaging. Dat geldt helemaal als de huurovereenkomst wordt beheerst door verschillende huurregimes of als er ook nog een andersoortige overeenkomst bij komt kijken. De vraag welk (huur)regime op de (hoofd)huurovereenkomst van toepassing is, is zowel voor de verhuurder, als voor de huurder en (als deze er is) ook voor de onderhuurder van groot belang. Gelet op de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen van de laatste jaren rondom zorg en wonen, zullen wij in dit artikel ... abonneren of dit artikel kopen.

Samenloop tussen een huurovereenkomst en een andere overeenkomst, waaronder e...

mr. E.H.H. Schelhaas*

Bij samenloop in het huurrecht kan sprake zijn van:samenloop tussen het ene huurrechtregime en het andere huurrechtregime;[1]samenloop tussen een huurovereenkomst en een andere overeenkomst.In dit artikel wordt ingegaan op de tweede vorm van samenloop. Bij de huur van bedrijfsruimte komt deze samenloop in de praktijk met name voor bij de samenloop tussen een huurovereenkomst (in de regel een art. 7:290 huurovereenkomst maar soms ook een art. 7:230a huurovereenkomst) en een franchiseovereenkomst. Dat zal dan ook de primaire insteek van dit artikel z... abonneren of dit artikel kopen.

Artikel 7:209 BW en nieuwbouwsituaties. Wanneer had de verhuurder een gebrek ...

mr. M. van Heeren*

Op grond van art. 7:209 BW kan van de art. 206, leden 1 en 2, 207 en 208 niet ten nadele van de huurder worden afgeweken, voor zover het gaat om gebreken die de verhuurder bij het aangaan van de overeenkomst kende of had behoren te kennen. In dit artikel wil ik stilstaan bij de uitleg en toepassing van dit artikel bij nieuwbouwsituaties. In hoeverre kan dan sprake zijn van een gebrek dat de verhuurder kende of had behoren te kennen? Misschien is op het moment van het aangaan van de huurovereenkomst nog geen steen gelegd. Een letterlijke taalkundige uitleg van dit artike... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentiebespreking (TvHB 2014/17,18,19,20)

mr. N. Eeken en prof. mr. A.W. Jongbloed

TvHB 2014/17 Rechtbank Rotterdam, sector kanton 25 april 2014 ECLI:NL:RBROT:2014:3333 ; RVR 2014/103; RVR 2014/111 Samenvatting Beëindiging, opzegging per e-mail Partijen twisten over de vraag of de huurovereenkomst rechtsgeldig is opgezegd. Huurders hebben dit namelijk per e-mail gedaan. Verhuurder stelt dat opzegging bij aangetekend schrijven of deurwaardersexploot is voorgeschreven, zodat de opzegging niet ge... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

mr. P.K. Oosterling - van der Maarel*

Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 juni tot en met 31 juli 2014.Hoge RaadHoge Raad 13 juni 2014, ECLI:NL:HR:2014:1376 (exploitatie, belaste verhuur, leegstand, omzetbelasting, naheffing)Een ondernemer heeft een bedrijfspand laten bouwen. Omdat hij het pand zou gaan gebruiken voor vrijgestelde doeleinden (verhuur) heeft hij bij de ingebruikneming van het pand geen aanspraak gemaakt op aftrek van de a... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot*

Wet- en RegelgevingTweede KamerKamerstukken II 2011/12, 33 018: Wijziging Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met verbetering huur- bescherming huurders bedrijfsruimte: Geleidende brief (nr. 1), voorstel van wet (nr. 2), memorie van toelichting (nr. 3), advies van de Raad van State en reactie van indieners (nr. 4), nota van wijziging (nr. 5), verslag (nader, tweede nader etc.) (nr. 6).PublicatiesM. Nijensteen en A. Werner, ‘Renovatie bedrijfsruimte hoe zit het met de bescherming van de huurder?’, abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS