Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2015 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord

Teneinde huisvestingskosten laag te houden, verzamelen ondernemers zich de laatste tijd met grote regelmaat in bedrijfsverzamelgebouwen. We zien steeds vaker een winkel-in-winkel concept of verhuur van flexibele kantoorruimte door onderverhuurders zoals Spaces en Regus. Door deze ontwikkeling is het aantal onderhuurders toegenomen. Irene Hofhuis en Derk van Geel schrijven naar aanleiding daarvan over de positie van de onderhuurder in het faillissement van de onderverhuurder. De conclusie is dat de onderhuurder een kwetsbare positie heeft bij het faillissement van zijn onderverhuurder. Er... ...lees meer

Artikel

De positie van de onderhuurder in het faillissement van de onderverhuurder

mr. I.E. Hofhuis en mr. D.M. van Geel1

De laatste jaren doet zich een nieuwe trend voor wat betreft de inrichting van bedrijfsverzamelgebouwen, waardoor het aantal ondernemende onderhuurders is toegenomen en nog verder zal toenemen. Ondernemers hebben meer behoefte gekregen aan flexibiliteit en zien ook andere voordelen van een bedrijfsverzamelgebouw. Zoals een centraal geregeld serviceniveau en de nabijheid van andere ondernemers met wie kan worden genetwerkt en kennis kan worden gedeeld. Onder meer het aantal verzamelgebouwen waar verschillende retailers zich vestigen of waar ondernemers flexibel kantoo... abonneren of dit artikel kopen.

Verminderde differentiatie in het winkelaanbod: een lastig te bestrijden ontw...

A.R. Vlierhuis en prof. mr. A.W. Jongbloed1

Verscheidene regelingen in afdeling 7.4.6 BW bieden de machtige winkelketens de mogelijkheid het winkelpand van een zelfstandig winkelier over te nemen of hebben dit tot gevolg. Een dergelijke ontwikkeling kan gemeentelijke besturen zorgen baren, indien zij inzetten op het behoud van een gevarieerd winkelaanbod in een bepaald gebied. Vraag is of het (huur)recht middelen biedt om iets te doen tegen (ongewilde) ketenvorming.Centraal staat de vraag of het voor gemeenten en andere belanghebbenden mogelijk is een ontwikkeling van ketenvorming tegen te gaan ... abonneren of dit artikel kopen.

Vergoeding van proceskosten: liquidatietarief of werkelijke kosten

mr. D.H. de Witte1

In art. 30 lid 1 van de algemene huurvoorwaarden behorende bij het ROZ model huurovereenkomst winkelruimte en andere bedrijfsruimte in de zin van art. 7:290 BW (versie 2012) is opgenomen dat in geval van procedures tegen de huurder om deze tot nakoming van de huurovereenkomst of tot ontruiming te dwingen, de huurder verplicht is alle daarvoor gemaakte redelijke kosten aan de verhuurder te voldoen (de proceskosten). Deze vergoedingsplicht geldt volgens dezelfde bepaling ook voor alle gevallen waarin de verhuurder een sommatie, een ingebrekestelling of een exploot aa... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Rechtbank Noord-Nederland, sector kanton,8 juli 2015 (TvHB 2015/21)

ECLI:NL:RBNNE:2015:4311 Herk Immo (Nederland) N.V. / [gedaagde] Samenvatting Renovatie, vernietiging huurovereenkomst, dwaling De huurder stemt in met het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst voor de gehuurde bedrijfsruimte, aangezien de verhuurder stelt dat het gehuurde zal worden gerenoveerd. De oude huurovereenkomst wordt met wederzijds goedvinden beëindigd. De renovatie van het gehuurde vindt uiteindelijk geen doorgang, waarna de huurder de nieuwe huurovereenkomst vernietigt wegens dwaling. De huurder stelt de nieuwe huurovereenkomst slec... abonneren of dit artikel kopen.

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 7 juli 2015 (TvHB 2015/22)

ECLI:NL:GHSHE:2015:2509 , RVR 2015, 100, TVA 2015, 79 [appellant] / IPIC Nederland B.V. Geen cassatie ingesteld Samenvatting Afwijkende bedingen, franchise, beëindiging huur, gemengde overeenkomst Huurder huurt van IPIC een terrein en een wasstraat op het terrein, die IPIC weer van een derde huurt. In de overeenkomst zijn bepalingen opgenomen over het beëindigen van de huur die afwijken van de semi-dwingendrechtelijke regeling voor bedrijfsruimte in de zin van art. 7:290 BW. Partijen komen overeen dat IPIC namens partijen aan... abonneren of dit artikel kopen.

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 2 juni 2015 (TvHB 2015/23)

ECLI:NL:GHSHE:2015:2014 Markestate en appelante 2 / Orange Brick B.V. Dit arrest is een vervolg op de door het hof gewezen tussenarresten van 21 januari 2014[32] en 29 juli 2014[33] in het hoger beroep van het door Rb. Breda, sector kanton, locatie Tilburg, onder zaaknummer 716162 CV EXPL 12-3599 gewezen vonnis van 19 september 2012. Geen cassatie ingesteld Samenvatting Beëindiging, nadere overeenkomst, art. 6:23 lid 2 BW, einde huurovereenkomst, vervulling ontbindende voorwaarde, uitleg, bedoeling van partijen, redelijkheid en billijk... abonneren of dit artikel kopen.

Gerechtshof Den Haag, 14 juli 2015 (TvHB 2015/24)

ECLI:NL:GHDHA:2015:2188 , ORP 2015, 215 Geen cassatie ingesteld Samenvatting Overdracht, koop breekt geen huur; eerste recht van koop, kwalificatie Het hof dient onder meer te beoordelen of er sprake is van een huurovereenkomst. Het hof overweegt dat art. 7:201 BW lid 1 BW twee essentialia geeft waaraan moet zijn voldaan, wil sprake zijn van een huurovereenkomst. Ten eerste een verplichting van de verhuurder om een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te geven en ten tweede een verplichting van de huurder om daarvoor een tegenprestatie te voldoen. ... abonneren of dit artikel kopen.

Hoge Raad

mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1

Hoge Raad 10 juli 2015, ECLI:NL:HR:2015:1841 (onderverhuur, wetswijziging)Partijen zijn in 1988 een huurovereenkomst aangegaan. In de huurovereenkomst is geen verbod tot onderverhuur overeengekomen, maar dit verbod gold in 1988 wel op grond van art. 7A:1595 BW (oud). Thans is de vraag of de huurder het gehuurde mag onderverhuren, nu ter zake geen wettelijk verbod meer geldt. Het hof oordeelde dat er in het licht van de omstandigheden onvoldoende zwaarwegende gronden zijn om aan te nemen dat het onderverhuurverbod is komen te vervallen als gevolg van de wetswijziging. De Hoge Raad ... abonneren of dit artikel kopen.

Hof

mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1

Gerechtshof Amsterdam 30 juni 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:2702 (gebrek, huurprijs, deskundigenbericht)De huurder huurt een kapsalon op de begane grond en een bovenwoning. In de kapsalon heeft zich al meerdere malen lekkage voorgedaan. In conventie vordert de huurder herstel van de gebreken, vergoeding van de geleden schade en vermindering van de huurprijs. In reconventie vordert de verhuurder betaling van achterstallige huur. De oorzaak van de lekkage blijkt niet uit het reeds door de kantonrechter gelaste deskundigenrapport en de descente. Het hof oordeelt dat er een nieuw deskundig... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbank

mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1

Rechtbank Amsterdam, sector kanton 23 juni 2015, ECLI:NL:RBAMS:2015:5812 (totstandkoming, bemiddelingskosten)Multiwonen heeft bij de totstandkoming van de huurovereenkomst bemiddelingskosten bij de huurder in rekening gebracht. De kantonrechter overweegt dat de rechtsgrond om deze bemiddelingskosten aan Multiwonen te betalen, ontbreekt en dat de huurder aldus onverschuldigd heeft betaald. Ook op grond van art. 7:417 lid 4 BW heeft Multiwonen, als lasthebber, geen recht op loon jegens de huurder. Rechtbank Amsterdam, sector kanton 24 augustus 2015 ECLI:NL:RBAMS:2015:5478 (pa... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot1

Wet- en RegelgevingTweede KamerKamerstukken II 2014/15, 33436: Wijziging van de Leegstandwet in verband met de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur bij leegstand van gebouwen en woningen: Verslag algemeen overleg van 19 november 2014, over antikraakconstructies en leegstandsbeheer (41), brief minister ter aanbieding rapportage tijdelijke verhuur in 2014 (42). Kamerstukken II 2014/15, 34156, nrs. 3-17: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Huisvestingswet 20... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS