mr. E.H.H. Schelhaas1In deze bijdrage staan de renovatie bepalingen in de ROZ-modellen centraal, met als uitgangspunt het ROZ 2015 model voor 7:230a BW-bedrijfsruimte.[2] abonneren of dit artikel kopen.
mr. I.J.M.I. Souren1Afspraken waarin sprake kan zijn van een samenloop van verschillende overeenkomsten, zoals bijvoorbeeld huur bedrijfsruimte en catering, kunnen in de huurrechtpraktijk gemakkelijk tot misverstanden leiden. In dit artikel zal aan de hand van enkele recentere uitspraken worden bezien of daarin een juiste toepassing is gegeven aan dit beginsel van voorrang van dwingend huurrecht. Om deze uitspraken op de juiste wijze te kunnen duiden, zal eerst de systematiek van het leerstuk van samenloop worden toegelicht alsmede de wijze waarop de onderliggende partijafspraken gekwalificeerd dienen te wo... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.B. Kassenaar1Bij het aangaan van een huurovereenkomst lijkt het een duidelijke kwestie: na de 'Handtekeningenpagina volgt', ondertekent het bestuur of één van de daartoe bevoegde bestuurders, de huurovereenkomst. Het lijkt eenvoudig: toch kunnen er vraagtekens worden gezet bij de rechtsgeldigheid van de gezette handtekening. Was degene die de huurovereenkomst ondertekende wel vertegenwoordigingsbevoegd? Kon en mocht de wederpartij op de (mogelijk gewekte schijn van de) vertegenwoordiging vertrouwen? En is er dan mogelijk – ondanks een ongeldige handtekening – toch een huurovereenkomst tot stand gekom... abonneren of dit artikel kopen.
E.M. Moison1Met ingang van 1 januari 2015 gelden nieuwe regels voor het energielabel.2 De aanpassingen zijn een gevolg van de implementatie van de richtlijn 2010/31/EU betreffende de energieprestatie van gebouwen, de ‘Energy Performance of Buildings Directive’ (hierna: EPBD).3 De regels voor het energielabel zijn neergelegd in het Besluit energieprestatie gebouwen (hierna: Beg) en de daarbij behorende Regeling energieprestatie gebouwen (hierna: Reg). Bij besluit van 4 november 2015 is het Beg op een aantal punten aangevuld.4 Bij verkoop, verhuur en oplevering va... abonneren of dit artikel kopen.
G.J.J. Nijsten1017 februari 2016
ECLI:NL:RBAMS:2016:1037
MP Monumenten NV / Toni & Guy Magna BV
(Geen hoger beroep ingesteld)
Samenvatting
Uitleg ROZ-boetebepaling, boete en rente, tegenvallende bezoekersaantallen geen gebrek.
Verhuurder vorderde, naast betaling van huurachterstand, rente en boete. De kantonrechter legt het boetebeding in de algemene bepalingen bij de model-huurovereenkomst van de Raa... abonneren of dit artikel kopen.
M. van Heeren346 januari 2016
ECLI:NL:RBROT:2016:1256
Spike Real Estate B.V. / G. van Zanten Holding B.V
Samenvatting
Exploitatie, verliesgevende exploitatie, nakoming exploitatieverplichting naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar
De voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam moest in deze zaak een oordeel geven over de vraag of de huurder van een winkel in het winkelcentrum ‘Stadsplein’ te Spijkenisse het gehuurde weer in gebrui... abonneren of dit artikel kopen.
M.W.J. Wösten42 ECLI:NL:GHAMS:2016:974
Appellanten / geïntimeerde
Samenvatting
Partij, economisch eigendom, juridisch eigendom, indexering, gerechtelijke erkenning
Kernvragen zijn: wie is de verhuurder, wie mag namens de verhuurder een vordering tot betaling van achterstallige huurpenningen instellen en wie is de huurder. De juridisch eigendom en het economisch eigendom van een kantoor zijn gesplitst. Eiser heeft de gehele juridische eigendom en 50% van de economische eigendom verkregen. Aangezien de huu... abonneren of dit artikel kopen.
M. van Schoonhoven-Sloot en B. Vlaanderen50 ECLI:NL:GHSHE:2016:295
[appellant] / Brilmij Groep B.V.
(Geen cassatie ingesteld)
Samenvatting
Contractsovername, indeplaatsstelling, opvolging, beëindiging huur, bescherming, uitleg overeenkomst
Tussen de verhuurder en de huurder bestaat sinds 1 juli 1995 een huurovereenkomst voor een winkelruimte (een optiek), aangegaan voor twee perioden van vijf jaar. Voor de periode daarna is niets overeengekomen. Ruim een jaar voor h... abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1Hoge Raad 26 februari 2016, ECLI:NL:HR:2016:340 (tekortkoming, onderverhuur woonruimte, boete, algemene bepalingen, oneerlijk beding richtlijn 93/13/EEG)In verband met schending van het onderverhuurverbod maakt de verhuurder van woonruimte aanspraak op betaling van de boete van € 125,- per dag, zoals bepaald in de algemene bepalingen. De boete zou in totaal € 10.000,- bedragen. De kantonrechter heeft ambtshalve beoordeeld of het boetebeding een oneerlijk beding is in de zin van de richtlijn 93/13/EEG (Richtlijn oneerlijke bedingen), maar heeft geoordeeld dat daarvan geen... abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1Gerechtshof Amsterdam 27 oktober 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:4426 (tekortkoming, wanbetaling, opeising openstaande huurtermijnen, verstekzaak)De huurder van reclameruimte op rolstoelen in een ziekenhuis laat een betalingsachterstand ontstaan. In de bij de huurovereenkomst behorende algemene voorwaarden is bepaald dat bij een betalingsachterstand alle resterende huurtermijnen ineens opeisbaar zijn. De verhuurder vordert betaling van alle resterende huurtermijnen. De huurder laat verstek gaan. In eerste aanleg wordt de vordering van de verhuurder slechts gedeeltelijk toegewezen omdat w... abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1Rechtbank Amsterdam, sector kanton, locatie Amsterdam (kort geding) 17 februari 2016, ECLI:NL:RBAMS:2016:1037 (uitleg, ROZ-boetebepaling, boete en rente, tegenvallende bezoekersaantallen geen gebrek)De verhuurder vorderde, naast betaling van huurachterstand, rente en de contractuele boete. De kantonrechter legt het boetebeding in de algemene bepalingen bij de model-huurovereenkomst van de Raad voor Onroerende Zaken, zo uit dat de boete die (minimaal) per maand verschuldigd is berekend moet worden over het totaalbedrag van alle in die maand achterstallige termijnen. De kantonrechte... abonneren of dit artikel kopen.
mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot1Wet- en RegelgevingTweede KamerKamerstukken II 2014/15, 34156, nrs, 3-17: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Huisvestingswet 2014 en de Woningwet (aanvulling van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik voor de tijdelijke huisvesting van jongeren): (…), gewijzigd amendement dat regelt dat het voorgestelde jongerencontract ook gebruikt kan worden door jongeren onder de 18 jaar (12), amendement over evaluatie doeltreffendheid en effecten van deze wet binnen tien jaar na het tijdstip van inwerkingtreding va... abonneren of dit artikel kopen.