Tijdschrift voor Curatoren
2020 nr. 4
Redactie
Hoofdredactiemr. E. A. H. ten Berge mr. S.A.H.J. Warringa
|
Redactie mr. M. H. Boersen mr. R. Cats mr. D. van Geel mr. J. L. van den Heuvel mr. dr. M.L.H. Reumers mr. M. de Wild mr. J. Wind
|
Vaste medewerkers prof. mr. dr. J. A.A. Adriaanse drs P.C. van Prooijen RV CPVA drs. P. Schimmel RA CFE
|
Redactiesecretaris(sen)mr. R. de Jong
|
Inleiding
mr. A. Gras1Ook bij de afwikkeling van faillissementen komt het zo nu en dan voor dat de curator wordt geconfronteerd met een aannemer of onderaannemer die zich ten aanzien van een door hem of haar gebouwde onroerende zaak beroept op het retentierecht. Een retentierecht eindigt immers niet als gevolg van een faillissement. Daarnaast zal de curator niet zelden in zo’n geval te maken krijgen met een hypotheekhouder die dit retentierecht te vuur en te zwaard bestrijdt. De onroerende zaak kan de gefailleerde toebehoren in welk geval de curator met een beroep op art. 60 Fw de teruggehouden zaak kan... ...lees meer
Artikel
mr. S.A.H.J. Warringa en mr. M.K. Tiemensma1In art. 61 Fw is het zogenaamde terugneemrecht voor een echtgenoot[2] vastgelegd. Het terugneemrecht houdt in dat de echtgenoot van een failliete schuldenaar zijn/haar privébezittingen kan terugnemen uit de boedel van de schuldenaar. Tot voor kort bevatte dit artikel een verzwaarde bewijslast voor de echtgenoot. Per 1 januari 2018 is het artikel echter zodanig gewijzigd dat de echtgenoot van de failliete schuldenaar meer mogelijkheden heeft gekregen om goederen terug te halen uit de boedel. Het terugneemrecht is zowel relevant in faillissement als – op grond v... abonneren of dit artikel kopen.
mr. K.C. Mensink, mr. M.M. Dellebeke en drs. P.C. van Prooijen RV 1 In mei 2020 heeft de Tweede Kamer de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, kortweg: WHOA, aangenomen. Naar verwachting zal de Eerste Kamer de WHOA in oktober 2020 ook aannemen. De WHOA introduceert in Nederland een gerechtelijk dwangakkoord, buiten surséance van betaling of faillissement. Over de WHOA is intussen veel gepubliceerd[2], zodat in dit artikel weinig aandacht zal worden besteed aan de achtergronden van de wet, de totstandkoming van het akkoord, de procedure, de klassenindeling en de rol van de nieuw geïntroduceerde insolventiefunctionarissen ‘herstructurer... abonneren of dit artikel kopen.
mr. M.C. van Genugten1Op de balans van B.V.’s die door een directeur-grootaandeelhouder (DGA) worden gecontroleerd blijkt vaak een vordering op de DGA opgenomen. Uit de historische jaarrekeningen blijkt veelal dat de post ooit op de balans is verschenen, daar niet meer van verdwenen is en steeds in omvang toenam. In de praktijk ontbreken nogal eens adequate schriftelijke afspraken over de betreffende balanspost, althans zijn de beschikbare overeenkomsten summier en is de situatie op de balans niet altijd in overeenstemming hiermee. Wanneer de financiële stabiliteit van de B.V. (en de DGA)... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. J.L. van den Heuvel1
Op 18 augustus 2020 heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een arrest gewezen in een procedure tussen het UWV en de curator van Aloys Roemaat Transport B.V. (‘Aloys Roemaat’). In het kort ging deze procedure over een boedelvordering die het UWV op Aloys Roemaat meende te hebben in het kader van betalingen die zij op grond van de loongarantieregeling (zoals neergelegd in hoofdstuk IV Werkloosheidswet (‘WW’)) aan werknemers van Aloys Roemaat had gedaan.
In art. 64 WW is vastgelegd welke aanspraken van werknemers onder de loongarantier... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentieoverzicht
mr. J. WindHoge Raad 5 juni 2020, ECLI:NL:HR:2020:1016X BV is op 28 augustus 2018 failliet verklaard. Bestuurder van X BV was Y BV. Enig aandeelhouder/bestuurder van Y BV teneinde van het uitspreken van het faillissement was W. Op dat moment was alleen de jaarrekening over 2007 gedeponeerd, waardoor er sprake was van het bewijsvermoeden van art. 2:248 BW. De curator was van mening, na onderzoek, dat er onvoldoende gronden en aanwijzingen waren voor het succesvol kunnen instellen van een vordering jegens W, terwijl bovendien geen uitzicht op verhaal bestond. De boedel had geen middelen om n... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS