Tijdschrift voor Internetrecht

2014 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. K. Konings
mr. B. de Vos

 

Inleiding

Het Europese Hof houdt ons bij de les

Mathieu Paapst

Halverwege het jaar kan nu al de conclusie getrokken worden dat er na afloop van dit jaar een kroniek over internetrecht geschreven kan gaan worden van aanzienlijke omvang. Er lijkt deze maanden sprake te zijn van een ware stortvloed aan nieuwe relevante uitspraken van het Europese hof van Justitie. Ik noem er hier slechts twee: Zo deed het Europese hof op 10 april 2014 uitspraak over de thuiskopieheffing, en de thuiskopie-uitzondering van art. 16c Auteurswet (C-435/12). Volgens het Europese hof is het maken van een... ...lees meer

Artikel

Daar kon je op wachten: richtlijn bewaarplicht ongeldig verklaard

Gerrit-Jan Zwenne en Frank Simons*

Het komt niet vaak voor dat een richtlijn ongeldig wordt verklaard.[1] En toch was het niet voor iedereen een heel grote verrassing dat het Hof van Justitie van de Europese Unie daartoe overging in zijn uitspraak van 8 april jl. in de zaken C-293/12 en C-594/12.[2] De uitspraak is relevant voor de nationale wetten waarmee de lidstaten de richtlijn hebben geïmplementeerd en bewaarplichten in aan telecom- en internetaanbieders hebben opgelegd. Echter de betekenis ervan gaat veel verder. In de uitspraak komt het hof met een aantal criteria die zonder meer relevan... abonneren of dit artikel kopen.

De Wbp als toetssteen voor uitingen op internet: een jurisprudentieanalyse va...

Raoul van de Laak

In het verleden kon men bij zaken met betrekking tot onrechtmatige publicaties een onderscheid maken in enerzijds zaken waar een beroep werd gedaan op aantasting van de eer en goede naam en anderzijds zaken waar een beroep werd gedaan op aantasting van de persoonlijke levenssfeer. De omvangrijke jurisprudentie die zich in de loop der jaren op dit gebied heeft ontwikkeld laat zien dat een publicatie moet worden beoordeeld door een genuanceerde afweging van de omstandigheden van het geval.1 Wat opvalt is dat benadeelden van publicaties op internet tegenwoordig steeds vaker ook een beroep d... abonneren of dit artikel kopen.

Opinie - Naweeën bij de implementatie van de Richtlijn consumentenrechten: de...

Christoph Jeloschek*

De omzetting van de Richtlijn consumentenrechten[1] - en daarmee de introductie van een nieuw regime voor overeenkomsten op afstand - is een feit. Vanaf 13 juni 2014 geldt de nieuwe wetgeving voor alle vanaf dit tijdstip gesloten overeenkomsten.[2] Om niet in herhaling te vallen,[3] zullen we slechts enkele highlights noemen: de regels omtrent overeenkomsten op afstand verhuizen van Boek 7 titel 1 BW naar een nieuwe afdeling 2B in Boek 6 van het BW om daar onderdeel uit te maken van een contractenrecht voor consumenten. Daarin s... abonneren of dit artikel kopen.

Heling eindexamens Ibn Ghaldoun

Joost Nan en Bart Schermer*

Annotatie bij uitspraak Rechtbank Rotterdam 13 februari 2014, ECLI:NL:RBROT:2014:976 Inleiding Verdachte is – kort gezegd – veroordeeld voor opzetheling van onder meer foto’s van een ‘gestolen’ eindexamen Engels (art. 416 Sr).[1] De rechtbank concludeert dat ondanks het feit dat het examen is teruggelegd toch sprake is geweest van diefstal, omdat het wezenskenmerk van het eindexamen (de vertrouwelijkheid van de inhoud van het examen) aan de school is ontnomen op het moment dat het examen terecht is gekomen bij deelnemers aan dat examen. V... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

49. Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 12 december 2013 (oproep voor zitting), ECLI:NL:GHSHE:2013:6908Belastingrecht , e-mail, oproep per e-mail, art. 8:37 AwbVoor zover voor internetrecht van belang: Belanghebbende stelt dat de oproeping niet juist heeft plaatsgevonden, onder meer omdat hij een e-mailadres heeft doorgegeven aan de griffie van de rechtbank. Het Hof is van oordeel dat – mede gelet op art. 8:37 van de Algemene wet bestuursrecht – de Rechtbank niet verplicht is de uitnodiging om op een zitting te verschijnen per ... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Onder redactie van Herwin Roerdink

Nationaal Wetsvoorstel voor hogere straffen computer- criminaliteit (voor advies) naar de Raad van State De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Opstelten, waarmee Richtlijn 2013/14/EU over aanvallen op informatiesystemen in Nederland wordt geïmplementeerd. Deze Richtlijn heeft tot doel om de lidstaten van de EU beter te laten samenwerken, waardoor het ontstaan van ‘safe havens[1]’ moet worden voorkomen. Het wetsvoorstel verhoogt de boete voor criminelen die computergegevens vernielen, computersystemen ontoegan... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Signaleringen

Onder redactie van Bart Schermer

Europese Raad introduceert nieuwe richtlijnen omtrent recht op informatieDe Europese Raad heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor het recht op vrijheid van informatie, zowel online als offline. De richtlijnen moeten medewerkers van de EU operationele en politieke sturing geven wanneer zij met dit complexe onderwerp worden geconfronteerd.Toenemende technologische vooruitgang in de informatie- en communicatietechnologie heeft geleid tot nieuwe manieren van het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting. Deze vooruitgang komt echter ook met uitdagingen aldus de Raad. De... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS