Tijdschrift voor Internetrecht

2017 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. K. Konings
mr. B. de Vos

 

Inleiding

Gereduceerd tot een algoritme

mr. B.D.P. van der Eijk

Het is maandagochtend, 6:15 u in Rotterdam. Langzaam wordt de slaapkamer lichter; de gordijnen bewegen automatisch langs de rails en het licht in de Wake-up Light zwelt verder aan. Schuldige is de Sleepcycle app op mijn Apple Watch. De app heeft uit verschillende variabelen opgemaakt dat het tijd is om op te staan: mijn hartslag is hoger, ik beweeg meer (en dus uit de REM fase) en mijn agenda geeft aan dat mijn eerste afspraak om 8.30u is – tijd om op te staan! Na een korte en onrustige nacht (aldus Sleepcycle) stap ik onder aanzwellend getril van mijn horloge uit bed. ... ...lees meer

Artikel

Extensies van de betaalketen - Regulering van betaaldiensten en de PSD II

mr. drs. J.Ph. Broekhuizen1

Gedreven door technische innovaties en de toename van het aantal elektronische en mobiele betalingen ontwikkelt zich de markt voor dienstverleners in de betaalketen. Partijen specialiseren zich in onderdelen van het betaalproces. Zij ontwikkelen nieuwe diensten die het beeld van de betaalketen transformeren. Niet al deze diensten zijn al onderwerp van financiële regulering onder de huidige richtlijn die ziet op betaaldiensten, de PSD I.[2] Daarbij is de markt voor kaart-, internet- en mobiele betalingen voor een belangrijk deel nog st... abonneren of dit artikel kopen.

Hacken op verzoek: de best practices

mr. P.G. van der Putt en mr. P. Polter1

Cyberaanvallen komen met grote regelmaat in het nieuws. Steeds weer blijken IT-systemen kwetsbaar[2] te zijn voor hackers. In toenemende mate verzoeken organisaties hackers om kwetsbaarheden op te sporen. Hacken is daarmee in feite een dienst geworden en hackers IT-dienstverleners. Als er een contract aan deze dienstverlening ten grondslag ligt, worden deze diensten vaak aangeduid met ‘penetratietesten’ of ‘pentesten’.[3] Het hacken op verzoek is een vreemde eend in de bijt van IT-dienstverlening. Zo kan, in tegenstelling tot vele andere IT-diensten, een verkeerd uit... abonneren of dit artikel kopen.

Tipping the scale: on the EU attempts to strengthen the right to data protect...

M.E. Jozwiak (LL.M)1

In its judgement in Google Spain[2] the CJEU famously stated that the rights to data protection and privacy override as a rule the right of the public in accessing given information, embedded in the right to freedom of expression.[3] What is more, the Court ruled that the right to have certain search results removed from the Google listings could be claimed irrespective of whether the data subject suffered any harm as a result of such processing. Many commentators feared that in the wake of the judgment Google will start a massive censoring operation leading t... abonneren of dit artikel kopen.

Is een blog aansprakelijk voor beledigende reacties van derden?

mr. S.I. van Harten1

1. IntroductieEen klein blog van een non-profitorganisatie bevatte een artikel waarin de heer Rolf Pihl (ten onrechte) in verband werd gebracht met een nazipartij. Onder dit artikel stond gedurende negen dagen de onderstaande reactie, afkomstig van 'björnpeder', een anonieme 'reaguurder':‘Die Pihl is ook een ontzettende hash-junk volgens een aantal mensen die ik heb gesproken’.Dit commentaar vormde onderwerp van een geschil waarover het Europese Hof van de Rechten van de Mens (‘EHRM’) dit jaar uitspraak deed.[2] Daarmee heeft het Hof zich voor de ... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentie

Onder redactie van mr. M. van der Linden en mr.C.C.M. Kroeks-de Raaij

59. Rechtbank Rotterdam 12 januari 2017 (droger), ECLI:NL:RBROT:2017:751 e-Commerce, koop op afstand, marktplaats, totstandkoming overeenkomst, persoonlijk contact, ontbinding, terugsturen, kosten van het terugzenden, retourkosten, art. 7:230g BW, art. 6:230s BW Eiseres heeft via marktplaats een tweedehands wasdroger gekocht bij gedaagde en opgehaald in de winkel van gedaagde. Droger voldoet niet aan verwachtingen. Eiseres beroept zich op de bedenktermijn van veertien dagen en deelt mede dat zij de droger terug naar de winkel komt brengen en... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Onder redactie van mr. H.W. Roerdink

NationaalGedeeltelijke inwerkingtreding KEI-wetgevingOp 4 mei 2017 is het besluit van 24 april 2017 tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van diverse onderdelen uit de KEI-wetgeving gepubliceerd. Op 21 juli 2016 zijn meerdere wetsvoorstellen gepubliceerd die zien op de invoering van de vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht (het KEI programma). KEI-I vereenvoudigt in het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering en de Algemene Wet bestuursrecht het procesrecht. KEI-II vereenvoudigt in het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering het procesre... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Signaleringen

Onder redactie van mr. P.G. van der Putt1

ACM wil meer transparantie bij online reviewsWie tegenwoordig een online dienst of goed koopt, speurt eerst het internet af naar een beoordeling. Transparantie van reviews is volgens de ACM echter ver te zoeken. Het is voor consumenten moeilijk om vast te stellen of een review echt en juist is. Uit consumentenonderzoek blijkt dat de consument erop vertrouwt dat reviewwebsites onechte en onjuiste reviews verwijderen. Dat blijken reviewsites echter vaak niet te doen. De ACM wil bedrijven en consumenten hierop aanspreken. Inmiddels heeft ACM al vier toonaangevende reviewwebsites ve... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS