Tijdschrift voor Agrarisch Recht
1997 nr. 9
Redactie
Hoofdredactiemr. E.H.M. Harbers
|
Redactiemr. H.A. van Bommel mr. M. Jansen Schoonhoven mr. dr. D. Korsse mr. R. Ligtvoet prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg mr. C.A.M. van Reeken prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld mr. W.L. Valk mr. A. Verduijn RB mr. W.J.E. Van der Werf mr. Th.C.M. Willemse
|
Artikel
Ir. S. Bezemer
Op 25 april 1997 vond te Ede de jaarvergadering van de Vereniging voor Agrarisch Recht plaats. Aanwezig waren een kleine tachtig belangstellenden. Onderwerp van het wetenschappelijk gedeelte van de jaarvergadering was ditmaal de publiekrechtelijke beschikking over agrarische grond. De overheid behoeft de beschikking over particu-liere eigendommen ter uitvoering van haar publieke taak. Veelal agrarische gronden worden door de overheid verworven ten behoeve van de realisering van onder meer infrastructuur, natuur- en landschapsontwikkeling en woningbouw. Voor deze grond-verwerving ... abonneren of dit artikel kopen.
Prof. mr. H.Ph.J.A.M. Hennekens
In zijn artikel 'Decentralisatie van Rijk naar provincies' schrijft P.C.E. van Wijmen1 dat er tussen de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) enerzijds en het IPO (Interprovinciaal Overleg) namens de twaalf provincies anderzijds een akkoord gesloten is met betrekking tot de decentralisatie van het Rijk naar de provin-cies van een aantal taken en bevoegdheden. Daarbij vermeldt hij: "Omdat allerlei wetswijzigingen nodig zijn om een formele overdracht van bevoegdheden aan de provincies te bewerken, maakt de minister van LNV voorlopig gebruik van de man-daatconstructi... abonneren of dit artikel kopen.
Mr. B.P.M, van Ravels1. Casus
Een agrariër had, na in het kader van de zogenaamde Slacht- en Omschakelingsrege-ling (SLOM-regeling) zijn melkbedrijf te hebben omgezet in een akkerbouwbedrijf, opnieuw een melkveebedrijf opgestart. Op grond van de Beschikking Superheffing SLOM-deelnemers was hem in dat verband in 1991 namens de minister van Land-bouw, Natuurbeheer en Visserij een bepaald melkquotum toegekend. Enkele maanden daarna werd diens melkquotum echter weer ingetrokken, omdat gebleken zou zijn dat hij daar geen aanspraak op kon maken. Betrokkene diende een bezwaarschrift in, hetgeen ertoe leidde dat hem a... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
Pachtwet art. 1, 13, 25; Rv art. 177, 192
Beëindiging van pachtovereenkomst betreffende een tuinbouwbedrijf bestaande uit glasopstanden ca. De bewijslast van contante pachtbetalingen rust op degene die stelt de betalingen te hebben verricht (de pachter). Partijen kwamen in verband met de beëindiging van de pachtovereenkomst overeen dat verpachter aan pachter de waarde van twee kappen irissen zou vergoeden. In die kappen kunnen 54000 bollen worden aangeplant. Aangenomen moet worden dat pachter het gehele areaal van de kappen heeft benut. Het is onredelijk van hem te verlangen dat hij zijn... abonneren of dit artikel kopen.
Pachtwet, art. 1, 9, 11, 12; Rv art. 56
Een rechtsverhouding waarbij de grondeigenaar (X) aan een ander (Y) opdraagt zijn land tegen betaling voor de teelt van gewassen te bewerken en in te zaaien en waarbij X tegelijkertijd die gewassen per ha aan Y voor een hogere prijs verkoopt en ter beschikking stelt en Y het bouwplan bepaalt, dient te worden aangemerkt als pacht. Omstandigheden waaronder Amev niet geslaagd is in het bewijs dat zij bij het jaarlijks overleg met De Kruif het bouwplan uiteindelijk naar eigen inzicht vaststelde, maar waaronder Amev wel heeft bewezen dat tussen partijen... abonneren of dit artikel kopen.
Landinrichtingswet, art. 150, 196
Bevoegdheid van de rechtbank te beslissen ter zake van een bezwaar met betrekking tot het opnemen van een pachtverhonding in het plan van toedeling. Reclamant pacht de onverdeelde helft in een tweetal percelen. Inplan van toedeling is hiervoor geen pachtkavel aan reclamant toegedeeld. Eigenaar en pachter oneens over welk gedeelte van de toedeling als verpacht aan reclamant moet worden aangemerkt. Belanghebbende (eigenaar) is ondermeer van mening dat de rechtbank onbevoegd is ter zake een beslissing te nemen. Daar in de inbrengsituatie de ligging van de p... abonneren of dit artikel kopen.
Beschikking superheffing SLOM-deelnemers, art. 2, lid 2, onder b; Verordening (EEG) nr. 857/84, art. 3bis, lid 1, laatste alinea; Verordening (EEG) nr. 1639/91
Handhaving afwijzing aanvraag BSD. Aanvraag gericht op toekenning van referentiehoeveelheid indien een bedrijf krachtens erf-recht of op soortgelijke wijze van rechtsvoorganger is verkregen, nadat de verbintenis van laatstgenoemde uit hoofde van de SLOM-overeenkomst is verstreken. Naar het oordeel van het College kan van verkrijgen 'op soortgelijke wijze' als door erfopvolging sprake zijn indien met de bezitsverschaffing van een b... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2022
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS