Compliance, Ethics & Sustainability

An international journal with a European focus

2012 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

prof. mr. dr. B. Snijder-Kuipers

Redactie

Emmeline van Heukelem
Arend Koper
Paulien Makkinga
Edward Nkune
Peter-Jan Engelen
Annemarije Schoonbeek
Linda Schut
Claudia Sijstermans LLM
Marlon Straathof
Bartheke Weerstra

Vaste medewerkers

Sam Curtis
Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

 

Artikel

De bonus revisited: ratten, targets en kansen voor de compliancefunctie

drs. M. de Kiewit en mr. N.L. Brugmans*

In 2007 luidde de sub-prime crisis vanuit de Verenigde Staten een wereldwijde financiële crisis in. Sindsdien is er een wijdverspreid geloof dat één van de onderliggende oorzaken van deze crisis ligt in de perverse beloningscultuur in de financiële sector. Het eigen financiële belang zou hebben geleid tot het nemen van extreme risico’s en daarmee ondeugdelijke beslissingen. Het maatschappelijk debat over bonusbeloningen leidde tot een roep om regulering. De vraag is hoe bonusbeloningen daadwerkelijk ingrijpen in het gedrag van mensen en/of externe regulering van beloningen het jui... abonneren of dit artikel kopen.

De lange weg naar een verantwoord beloningsbeleid voor de financiële sector

P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel en drs. H.G. Schokker RBA*

Het beloningsbeleid in de financiële sector is de afgelopen jaren in de kern van het publieke debat over deze sector terechtgekomen. Excessieve beloningen vormen een belangrijk symbool bij de kritiek op wat er allemaal is misgegaan in de financiële sector. De bonuscultuur in de financiële sector, hoewel hier natuurlijk ook in andere sectoren sprake van is, heeft de afgelopen jaren tot veel weerstand tegen en kritiek op de financiële sector geleid. Financiële instellingen, die een maatschappelijke rol vervullen en met andermans geld risico’s nemen, verrijken individuen... abonneren of dit artikel kopen.

Regels over beheerst Regels over beheerst beloningsbeleid en de rol van de to...

mr. G.J. Brugman en mr. B. Krijnen*

Nadere regelingen, beleidsregels, leidraden en wetsinterpretatie: we zijn er in de financiële wereld inmiddels aan gewend om te maken te hebben met ingrijpende en vergaande regels van DNB en de AFM. Voor het voeren van een beheerst beloningsbeleid geldt dat de minister het nodig heeft geacht om de leidraden daarover van DNB en de AFM expliciet wettelijk te verankeren. Een open norm in de Wft is daarmee verworden tot een set vergaande regels uit de koker van de toezichthouders. Inleiding (i) Grundmann-van de Krol beschrijft het treffend.1 We zijn aanbeland bij de situatie dat: de ... abonneren of dit artikel kopen.

Beloningsrisico’s in kaart gebracht. Een geïntegreerde aanpak

mr. drs. H.E. Grimbel du Bois, mr. R. van Thoor en mr. drs. P.K. van Altena*

In dit artikel wordt een aanzet gegeven voor de manier waarop financiële ondernemingen een geïntegreerde aanpak voor een risicoanalyse rondom het onderwerp beloningsbeleid op kunnen stellen. Met geïntegreerd wordt bedoeld een risicoanalyse die zowel vanuit het perspectief van DNB als de AFM voldoet. De risicoanalyse is een (schriftelijke) analyse van de risico’s die het beloningsbeleid met zich mee kan brengen en de manier waarop dit in een organisatie beheerst wordt. Bij de risicoanalyse: –– inventariseert de onderneming alle relevante risico’s; –– meet de ondernemi... abonneren of dit artikel kopen.

Beloningsbeleid als kans

drs. D. van Dijk*

Als u in 2015 Het Financieele Dagblad openslaat, wacht u een aangename verrassing. Het vertrouwen in de sector is weer stijgende en uit analyse blijkt dat deze trend medio 2012 begon. Het moment waarop compliance besloot zich hard te maken voor een beheerst beloningsbeleid. abonneren of dit artikel kopen.

De integrale verandering van de financiële sector om het klantbelang centraal...

drs. D. van Dijk*

De noodzaak voor de financiële sector om het klantbelang centraal te stellen, is door de huidige vertrouwenscrisis pijnlijk zichtbaar geworden. Aan deze vertrouwenscrisis ligt niet alleen de internationale financiële crisis ten grondslag, maar ook verschillende (nationale) affaires die de afgelopen jaren publiekelijk zijn geworden. Zo is de maatschappelijke verontwaardiging over de wijze van belonen in de financiële sector groot en hebben verschillende productaffaires, zoals de affaires rondom de aandelenleaseproducten en de ‘woekerpolissen’, laten zien dat producten niet altijd in... abonneren of dit artikel kopen.

Bestuurdersbeloning, publieke ophef & het creëren van maatschappelijk draagvlak

dr. J.A. Otten*

Wet- en regelgeving rondom beloning van bestuurders vraagt steeds meer van compliance officers. Om in-compliance te zijn is er een grotere noodzaak ontstaan om, zoals de Code Banken bijvoorbeeld eist, een beloningsbeleid te voeren dat ook maatschappelijk draagvlak heeft. Gezien de publieke ophef zoals vertolkt in diverse media is dat geen sinecure. Hoe met dit vraagstuk om te gaan is het centrale thema van dit artikel. Cruciaal is daarbij om in te zien dat beloning op zijn minst vanuit twee tegengestelde perspectieven kan worden bezien. Enerzijds is er het dominante pers... abonneren of dit artikel kopen.

De compliance officer als pinguïn

S.F.M.J. van Agt en mr. O. Sueur*

Pinguïns zijn rare vogels. Ze bestaan al sinds de oertijd en weten te overleven onder de meest barre omstandigheden. Pinguïns zijn op het land niet zo heel erg beweeglijk. Daar staat tegenover dat pinguïns onder water in staat zijn tot onmogelijke krachttoeren. Een duik voor een lekker hapje op meer dan een halve kilometer diepte bijvoorbeeld, alsof het niets is. Het zijn noodgedwongen nomaden en tegelijk opmerkelijke familiedieren. Pinguïns zorgen goed voor hun kroost en zijn loyaal aan hun partner. Ze zijn wel een beetje bangig, vooral voor orka’s (die pinguïns een lekker hapje ... abonneren of dit artikel kopen.

Een beheerst beloningsbeleid als kans voor de compliance officer

W.L.H. Evers MSc en mr. A.M.M. Teubner*

De Regeling Beheerst Beloningsbeleid brengt nieuwe verantwoordelijkheden voor de compliance functie met zich mee. Dit biedt uitdagingen, maar zeker ook kansen. Inleiding Sinds 1 januari 2011 is de Regeling beheerst beloningsbeleid (Rbb) van kracht. De Rbb implementeert de Europese Capital Requirements Directive III en de op basis daarvan opgestelde CEBS Guidelines for Remuneration Policies and Practises. De Rbb bevat de instrumenten voor een beheerst beloningsbeleid voor alle medewerkers van banken, beleggingsondernemingen en verzekeraars in Nederland. DNB verwacht van onder toez... abonneren of dit artikel kopen.

Het interne fraudeonderzoek in internationaal perspectief1

N.M.D. van der Aa en H.J.Th. Biemond*

Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft. Vrijwel alle grote internationaal opererende ondernemingen worden met enige regelmaat geconfronteerd met kleine of grote gevallen van fraude.2 Inmiddels is het voor dergelijke ondernemingen vrijwel ‘standard practice’ om gevallen van fraude te (laten) onderzoeken. abonneren of dit artikel kopen.

Klokkenluiden in de private sector

mr. M.L. Durazzi-Sijes*

Het is voor het bedrijfsleven van groot belang dat vermeende misstanden binnen de organisatie kunnen worden gemeld, zodat hierop zo nodig actie kan worden ondernomen. Bedrijven zullen er dan ook voor moeten zorgen dat hun organisatie op dergelijke meldingen is ingericht. De compliance afdeling kan hierbij goede ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij het opstellen van interne regels. Het belang van (eerst) intern melden, wordt tevens onderkend door het Nederlandse kabinet en de rechtspraak. Echter, klokkenluiders kunnen in het uitzonderlijke geval de klacht(en) extern brengen, te ... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Redactioneel. Beheerst beloningsbeleid – illusie of reële uitdaging?

Mirjam Bakker

Het vorige themanummer van dit tijdschrift, ‘Toezicht vanuit compliance perspectief’, is niet onopgemerkt gebleven. Het interview met Gerben Everts (directie AFM) heeft zelfs de Tweede Kamer gehaald.1 Ik verwacht dat dit themanummer over beheerst beloningsbeleid vanuit compliance perspectief zeker niet minder betekenisvol is. Het Besluit beheerst beloningsbeleid Wft (het ‘Besluit’) is een directe resultante van de financiële crisis. Jan-Maarten Slagter, VEB-directeur, geeft in een interview aan, dat hij deze mening maar ten dele deelt. Volgens hem zijn bonussen niet per definitie verk... abonneren of dit artikel kopen.

Beloningsbeleid: wie betaalt, bepaalt. Interview met Jan Maarten Slagter

drs. A. van der Wal*

De kredietcrisis mag veel hebben veranderd; voor de Vereniging van Effectenbezitters is een principe rotsvast overeind gebleven: de beloning van bestuurders is een kwestie van de aandeelhouders en de onderneming. Ongeacht wat maatschappij en politiek ervan vinden. En toch moet er iets veranderen, vindt VEB-directeur Jan Maarten Slagter. abonneren of dit artikel kopen.

Beloningsbeleid & Ethiek

drs. W. Lieve RA*

Vooraf Bij mijn afscheid in 2005 als voorzitter van de Werkgroep Compliance van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kreeg ik als herinnering aan dat voorzitterschap de Ethica Nicomachea van Aristoteles1 uitgereikt. Dat was gevolg van het feit dat de Werkgroep vond − en terecht − dat compliance en ethiek nauw met elkaar zijn verbonden. Aristoteles, maar ook filosofen na hem, hebben (tot op de huidige dag (zie bijvoorbeeld ook de bijdrage van Karssing in TvCo 2012, nr. 12) behartigenswaardige opmerkingen gemaakt over de wijze waarop je (kortweg) met geld kunt omga... abonneren of dit artikel kopen.

Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek (44)

dr. E.D. Karssing*

In de bedrijfsethiek is een groot aantal boeken en artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de integriteit van organisaties en haar medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor het Tijdschrift voor Compliance in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting van de belangrijkste conclusies en aanbevelinge... abonneren of dit artikel kopen.

Lessons Learned

S.W.B. Boerma RA (red.)*

In deze rubriek willen we zaken bespreken die zich in de praktijk hebben voorgedaan. Voorvallen waaruit lering getrokken kan worden. We learn.Zij worden beschreven als zouden zij zich afspelen in het virtuele financiële conglomeraat Wilurn NV. Op deze manier wordt de anonimiteit gegarandeerd. U bent uitgenodigd eigen praktijkgevallen aan de redacteur (sjoerdtvco@gmail.com) in te zenden. Onderstaande case gaat over waarderen en belonen abonneren of dit artikel kopen.

Gesprekken rond Compliance: Bob Hoogenboom

Professor Bob Hoogenboom geeft les, adviseert en doet onderzoek naar fraude(bestrijding) en politievraagstukken. Hij is hoogleraar aan de VU, op Nyenrode en de London School of Economics. Met zijn wortels in de ‘harde’ criminologie en veel aandacht voor de opsporing is Hoogenboom vanuit zijn wetenschappelijk fort een geduchte tegenstander voor elke witte boordencrimineel en een medestrijder van formaat voor de Nederlandse compliance officer. Tegelijkertijd heeft hij een geheel eigen kijk op de bedrijfstak. Tijd voor een ‘gesprek rond compliance’. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS