Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2012 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

Hoe verzekert de verhuurder zich van de bestaandehuurstromen?De slag om de hu...

mr. M.T.H. de Gaay Fortman*

Algemeen In de allereerste modelhuurovereenkomst van de ROZ uit 1977 was nog geen verplichting voor de huurder opgenomen tot het stellen van een bankgarantie, waarschijnlijk omdat dit model zowel voor woonruimte als bedrijfsruimte gebruikt kon worden, maar wellicht had de opgaande conjunctuur in het begin van de jaren ‘70 hier ook mee te maken. Sedert de oliecrisis eind jaren ‘70 ontstond er meer vraag naar het stel­len van zekerheden en sinds 1988, dus al 24 jaar, verplicht het ROZ model de huurder van bedrijfsruimte tot het stellen van een bankgarantie voor de juiste nakoming van zijn ve... abonneren of dit artikel kopen.

Verslag van de conferentie ‘Een “gezekerde” huurover­eenkomst: zekerheden van...

mr. M.W.J. Wösten*

Op 19 april 2012 is door de redactie van het Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte (hierna: TvHB) en Uitgeverij Den Hollander B.V. de conferentie ‘Een ‘gezekerde’ huurover­eenkomst: zekerheden vanuit een huurrechtelijk perspec­tief’ georganiseerd. De conferentie stond onder dagvoorzit­terschap van mw. mr. M.T.H. de Gaay Fortman (advocaat Houthoff Buruma) en de sprekers waren mw. mr. S. van der Kamp (advocaat Boekel de Nerée), mr. P.L. Visser (advo­caat Loyens & Loeff), mr. R.J. Schimmelpenninck (advo­caat Houthoff Buruma), mw. mr. G. Voorhorst (hoofd juridi­sche zaken Rabo Vastgoedgroep... abonneren of dit artikel kopen.

Voorkoming of beperkingvan schade van de verhuurder bij opzegging van dehuuro...

mr. A. Wijnans*

Deze bijdrage gaat over de voorkoming of beperking van schade die de verhuurder mogelijk lijdt als hij geconfron­teerd wordt met een opzegging van de huurovereenkomst ex art. 39 Fw door de curator van zijn gefailleerde huurder. De aanleiding van dit artikel is de conferentie ‘Een ‘gezeker­de’ huurovereenkomst: zekerheden vanuit een huurrechtelijk perspectief’ waarbij werd stilgestaan bij de gevolgen van het Info Opleiders arrest van de Hoge Raad van 14 januari 2011 en waarin, kort gezegd, werd bepaald dat de opzegging door de curator op voet van art. 39 Fw een regelmatige vorm... abonneren of dit artikel kopen.

Goedkeuring van afwijkende bedingen

mr. N. Eeken en mr. A. de Fouw*

De huurder van 290-bedrijfsruimte wordt vergaand be­schermd door de bepalingen van afdeling 6 van titel 4 van boek 7 BW. Deze bepalingen zijn volgens art. 7:291 lid 1 BW1 van semi-dwingend recht, hetgeen inhoudt dat clau­sules die hiervan in het nadeel van de huurder afwijken, vernietigbaar zijn.2 Ingevolge art. 7:291 lid 2 BW3 zijn bedingen die afwijken ten nadele van de huurder echter, be­houdens indien het een afwijking van art. 7:307 BW4 be­treft,5 niet vernietigbaar indien deze zijn goedgekeurd door de kantonrechter. De laatste jaren is over de ‘goedkeuring van afwijkende b... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Jurisprudentiebespreking. 13. gemeente Den Haag / Jacobs c.s. (TvHB 2012/13)

A. van der Hilst10

Samenvatting Gebrekenregeling, genotsverschaffing, huur stuk strand ten behoeve van exploitatie strandpaviljoen, belemmering toe­gankelijkheid gehuurde In dit arrest staat de uitleg van de begrippen ‘gebrek’ en ‘ge­not’ centraal. Op basis van de parlementaire geschiedenis oordeelt de Hoge Raad dat de door de verhuurder gehul­digde enge opvatting van het begrip ‘gebrek’ onjuist is. Het begrip ‘gebrek’ heeft een ruime betekenis waarbij het niet alleen om de staat of de materiële eigenschappen van de ge­huurde zaak gaat. H... abonneren of dit artikel kopen.

14. Steps Onroerend Goed / geïntimeerde (TvHB 2012/14)

N. Huisman en B.N. Cammelbeeck23

Samenvatting Tussentijdse beëindiging, beëindigingsvergoeding, btw Als huurder en verhuurder een voortijdige beëindiging van de huurovereenkomst overeenkomen, wordt dat voor de btw aangemerkt als een dienst. Voor die dienst geldt hetzelfde belastingregime als voor de verhuur zelf. Als de verhuur be­last is met btw, is ook de beëindigingsvergoeding belast met btw. abonneren of dit artikel kopen.

15. Kuwait / Marinus (TvHB 2012/15)

A.W. Jongbloed34

Samenvatting Kwalificatie (huur of niet; al dan niet 290-bedrijfsruimte) In het verleden is tussen Kuwait en de rechtsvoorganger van Marinus een overeenkomst gesloten ter zake (de ondergrond van) een onbemand tankstation voor een periode van tien jaar. Thans is in geschil of er sprake is van een huur- dan wel een gebruiksovereenkomst en, in het eerste geval, of een onbemand tankstation als 290-bedrijfsruimte kan worden aangemerkt. De kantonrechter komt tot de conclusie dat sprake is van een huurovereenkomst van 290-bedrijfsruimte. Er is volgens de kantonrechter sprake van een voor het pu... abonneren of dit artikel kopen.

16. Vaessen c.s. / INBEV (TvHB 2012/16)

J.W. Adriaansens42

Samenvatting Huurprijs, deskundigen, verzoekschrift, ontvankelijkheid Verhuurder wenst te komen tot een huurprijsaanpassing. In dat kader wordt de kantonrechter aangezocht om een on­afhankelijke deskundige aan te wijzen nu partijen hierover geen overeenstemming hebben bereikt. De kantonrechter is van oordeel dat verhuurder onvoldoende heeft geprobeerd om tot overeenstemming te komen en verklaart verhuurder niet ontvankelijk. abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht

mr. A. van der Hilst*

Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 3 april 2012 t/m 3 juni 2012. abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Overig

Voorwoord

Marry de Gaay Fortman

Na het succes van de conferenties ‘Herziening van het bedrijfsruimterecht’ in oktober 2008 en ‘Franchise in winkelgebieden’ in november 2010, heeft op 19 april 2012 de conferentie ‘Een gezekerde huurovereenkomst: zekerheden vanuit huurrechtelijk perspectief’ plaatsge­vonden. De organisatie van de conferentie was in handen van de redactie van het Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte, Uitgeverij Den Hollander en de Academie voor Toegepaste Rechtswetenschappen en heeft velen van ons weer op scherp gezet. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS