Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte
2015 nr. 1
Redactie
Hoofdredactie mr. K.M. Verdurmen
|
Redactiemr. N. Amiel mr. V.G.F. Boumans mr. B.N. Cammelbeeck mr. A. de Fouw prof. mr. A.W. Jongbloed mr. S. van der Kamp mr. K. Keij mr. I.C.K. Mol mr. J.R.M. Nelen mr. M. van Schie M. Sloot
|
Vaste medewerkers mr. J. le Clercq mr. K.J.M. Corten mr. M. Davelaar mr. I. E. Hofhuis mr. L. Kruitwagen mr. C. Otte mr. A.A.L. Oving I. Reimert mr. M. Schröer B. Ziermans MSc. MRICS
|
Redactiesecretaris(sen) mr. A. de Fouw
|
Inleiding
Het huurrecht bedrijfsruimte ontwikkelt zich, onder andere door wetswijzigingen, jurisprudentie en literatuur. Dit tijdschrift levert graag een bijdrage aan deze ontwikkeling en een polemiek tussen vakgenoten is daarom zeker welkom. Mr. D.H. de Witte doet daartoe een duit in het zakje in het eerste artikel van dit nummer. Hij schrijft over de vordering van verhuurder tot vergoeding van schade bij ontbinding van de huurovereenkomst ten gevolge van een toerekenbare tekortkoming van de huurder. Hij schetst daarbij het juridisch kader aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de jurisprudentie... ...lees meer
Artikel
mr. D.H. de Witte*In het Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte is een aantal malen aandacht besteed aan de positie van de verhuurder bij ontbinding van de huurovereenkomst door een tekortkoming van de huurder. Zo stond in 2007 in dit tijdschrift het artikel ‘De ontbinding van een huurovereenkomst door een tekortkoming van de huurder’[1], geschreven door mr. E.H.H. Schelhaas. In het maart/april 2014 nummer verscheen het artikel ‘De schadevergoedingsproblematiek bij ontbinding van een huurovereenkomst’[2] van mr. K.C. Haanstra en mr. A. Scholten.In beide artikelen komt (onder... abonneren of dit artikel kopen.
mr. A. de Fouw, mr. K. Keij en mr. A. Sinnige*Een huurder van 290-bedrijfsruimte wordt vergaande bescherming geboden door afdeling 6 van titel 4 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: afdeling 7.4.6). In art. 7:291 lid 1 BW is bepaald dat van de bepalingen van afdeling 7.4.6 niet ten nadele van de huurder kan worden afgeweken.[1] De bepalingen van afdeling 7.4.6 zijn derhalve van semi-dwingend recht, met uitzondering van art. 7:307 BW welk artikel, op grond van art. 7:291 lid 2 BW, van dwingend recht is. Indien desalniettemin ten nadele van de huurder is afgeweken van de bepalingen van afdeling 7.4.6, is... abonneren of dit artikel kopen.
mr. G.J.J. Schut*Het Bouwbesluit 2003 regelde reeds de energieprestatie van bestaande bouw en nieuwbouw, maar voorzag niet in energiecertificering die door de Europese richtlijn 2002/91/EG werd voorgeschreven.[1] Om in die certificering te voorzien, trad op 1 januari 2008 het Besluit energieprestatie gebouwen (hierna: Besluit) in werking.[2]Een nadere uitwerking en aanscherping van bovengenoemde Europese Richtlijn werd door de Europese Unie gegeven in de richtlijn 2010/31/EU (hierna: Richtlijn 2010). Deze is vastgesteld ter vermindering van het energieverbruik in gebouwen binn... abonneren of dit artikel kopen.
mr. P.K. Oosterling - Van der Maarel en mr. S.W. Derksen*Aanleiding voor deze bijdrage is een uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant van 15 januari 2014.[1] Deze zaak draaide om de vraag of een door de huurder ingeschakelde aannemer zijn retentierecht kan uitoefenen jegens de verhuurder van het gehuurde. De rechtbank oordeelde dat de aannemer in beginsel zijn vordering op de huurder, na executie, kan verhalen op de verkoopopbrengst van het gehuurde, althans op de overwaarde van het gehuurde.Op het eerste gezicht vonden wij dit een onbevredigende uitspraak. Een verhuurder die zich geconfronteerd ziet met een derde, met... abonneren of dit artikel kopen.
Jurisprudentie
mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. JongbloedTvHB 2015/1
Hoge Raad
11 juli 2014
ECLI:NL:HR:2014:1681 ; NJ 2014, 407; WR 2014, 133; JHV 2014, 134; JIN 2014, 159; NJB 2014, 1439
ABN AMRO/Berzona
Samenvatting
Faillissement, eisen voor steunvo... abonneren of dit artikel kopen.
mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel*Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 oktober 2014 tot en met 30 november 2014.HofGerechtshof Amsterdam 22 april 2014, ECLI:NL:GHAMS:2014:1414 (bemiddelingsfee, bouwvergunning)Een bemiddelaar is met een supermarkt overeengekomen dat de supermarkt een bemiddelingsfee verschuldigd is zodra de supermarkt een onherroepelijke bouwvergunning heeft verkregen voor het door haar ingediende bouwplan. De superma... abonneren of dit artikel kopen.
Actualia
mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot*Wet- en RegelgevingTweede KamerKamerstukken II 2011/12, 33 018: Wijziging Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met verbetering huur- bescherming huurders bedrijfsruimte: Geleidende brief (nr. 1), voorstel van wet (nr. 2), memorie van toelichting (nr. 3), advies van de Raad van State en reactie van indieners (nr. 4), nota van wijziging (nr. 5), verslag (nader, tweede nader etc.) (nr. 6).PublicatiesA.L.M. Wijntuin en G.I. Beij, ‘Van vaste huur, via omzethuur naar passantenhuur’, HIP Tijdschrift Huurrecht in Pra... abonneren of dit artikel kopen.
Vorige edities
2024
2023
Eerdere edities kunt u doorzoeken in het archief.
RSS