Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2016 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord

In 2015 vonden er veel meer vastgoedtransacties plaats dan in de jaren daarvoor. We hebben allemaal wel de mails met meldingen over 'recordaantallen' voorbij zien komen. Ook 2016 is voor de vastgoedmarkt goed begonnen. Hierdoor houden, na een aantal op dat vlak rustigere jaren, veel vastgoedjuristen zich weer meer bezig met het maken van due diligence rapporten, waarbij de risico's van de voorgenomen transactie in kaart worden gebracht. Dit vormt een goede reden om in dit tijdschrift in te gaan op de bepalingen in een huurovereenkomst die bij een dergelijk due diligence onderzoek extra a... ...lees meer

Artikel

De huurovereenkomst op waarde geschat

mr. L. Cohen en mr. A.Q. Vis1

Het jaar 2015 was vergeleken met de jaren daarvoor, een bijzonder goed transactiejaar voor de vastgoedmarkt. De verwachting is dat deze trend zich ook in 2016 voortzet. In onderhavig artikel geven de auteurs een weergave van enkele bepalingen die geregeld zijn opgenomen in huurovereenkomsten ten aanzien van winkel- en/of kantoorruimte, welke (i) in de weg kunnen staan aan de eigendomsoverdracht van de onroerende zaak aan de beoogde koper, of (ii) anderszins bezwaarlijk kunnen zijn voor (ver)koper en derhalve van invloed kunnen zijn op de hoogte van de overeen te komen (ver)koopprijs. Hoe... abonneren of dit artikel kopen.

Huurprijsaanpassing tankstations anno 2016:de stand van zaken

mr. J.P.H. Jacobs1

In 2009 verscheen in dit blad2 een bijdrage waarin uitgebreid aandacht is besteed aan een arrest van het Hof ’s-Gravenhage van 31 maart 2009.3 In een langlopend huurprijsgeschil tussen BP als verhuurder en Ototol als huurder over de huurprijsaanpassing van een tankstation te Rijswijk, stelde het hof een nieuwe maatstaf vast. Daar de gebruikelijke vergelijkingsmethodiek van art. 7:303 BW, waarbij huurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimten ter plaatse over de voorliggende vijf jaar (= de referentieperiode) worden herleid naar de huurprijs per vierkante meter, bij a... abonneren of dit artikel kopen.

De opleveringsverplichting van de huurder van bedrijfsruimte

mr. M. van Schoonhoven-Sloot en mr. B. Vlaanderen1

Dit artikel gaat over de opleveringsverplichting van de huurder van bedrijfsruimte bij het einde van een huurovereenkomst en maakt onderdeel uit van de serie artikelen die dit jaar in dit tijdschrift wordt gewijd aan de door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) opgestelde modellen van huurovereenkomsten en bijbehorende algemene bepalingen.In dit artikel zetten wij eerst het toepasselijke wettelijk kader uiteen en beschrijven de desbetreffende bepalingen in de ROZ-modellen. Vervolgens bespreken wij aan de hand van jurisprudentie voorbeelden uit de praktijk. Wij geven ten slotte handva... abonneren of dit artikel kopen.

De exploitatieplicht; wat kan er (op grond van de ROZ modelhuurovereenkomsten...

mr. L. Dröge1

Nu de roerige economische tijden aanhouden is het voor huurders van winkelruimte, kantoorruimte en overige bedrijfsruimte steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. De omzetten lopen terug en de kosten blijven gelijk of stijgen zelfs. In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat een huurder zich genoodzaakt ziet om het gehuurde conform een andere dan de contractueel overeengekomen bestemming te (laten) gebruiken of zelfs de exploitatie te staken en het gehuurde te verlaten. In hoeverre dit op grond van de wet en de ROZ model huurovereenkomst voor kantoorruimte uit 2003 en 2015 e... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Rechtbank Gelderland, sector kanton, locatie Arnhem (TvHB 2016/5)

5 augustus 2015 ECLI:NL:RBGEL:2015:7989 , WR 2016,11NOM / Zus & Jet (Hoger beroep ingesteld)SamenvattingBeëindiging, opzegging huurovereenkomst en samenwerkingsovereenkomst door verhuurder, dringend eigen gebruikZus & Jet huurt van NOM een bedrijfspand in het museumpark waarin zij een winkel met de naam Zus & Jet exploiteert. Daarnaast hebben partijen een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Bij aangetekende brief van 24 december 2013 zegt NOM zowel de huurovereenkomst als de same... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbank Overijssel (TvHB 2016/6)

22 december 2015 ECLI:NL:RBOVE:2015:5634 , RVR 2016, 35M.J.H. Vermeeren q.q. en mr. F.Th.P. van Voorst q.q. / Stichting Algemeen Pensioenfonds ProvisiumSamenvattingFaillissement, curatoren, huuropzegging, art. 39 Fw, huurbeëindiging, ontruiming.De huurder van een bedrijfsruimte in de zin van art. 7:290 BW is failliet. De verhuurder heeft de huurovereenkomst opgezegd ex art. 39 Fw. De curatoren van de huurder stellen dat de verhuurder geen beroep toekomt op de huuropzegging en vorderen een machtiging tot indepla... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbank Limburg (TvHB 2016/7)

20 januari 2016 ECLI:NL:RBLIM:2016:366 Maasplassen Roermond B.V. / Gedaagden(Hoger beroep ingesteld) SamenvattingOpzegging, ontruiming, bruikleenovereenkomst, beëindiging, redelijkheid en billijkheidMaasplassen Roermond B.V. heeft als eigenaar van enkele ligplaatsen voor woonarken ontruiming van de grond en het water gevorderd. Volgens Maasplassen ontbreekt een bruikleenovereenkomst en voor zover die er is, zou deze door Maasplassen zijn opgezegd. De rechtbank overweegt dat onweersproken is gebleven dat de rec... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbank Noord-Holland, sector kanton, locatie Haarlem (TvHB 2016/8)

25 november 2015 ECLI:NL:RBNHO:2015:11663Mr . X q.q. / TUG Vastgoed B.V.SamenvattingFaillissement, zekerheden, bankgarantie, breakboete, contractuele boeteDe verhuurder spreekt kort voor het faillissement van de huurder de bankgarantie aan. De curator vordert betaling van een deel van het door de verhuurder geïncasseerde bedrag terug op grond van ongerechtvaardigde verrijking. Beoordeeld worden de verschillende vorderingen van de verhuurder, te weten contractuele boetes (waaronder een breakboete), opleveringsschade en vergoeding van de waarde van ... abonneren of dit artikel kopen.

Hoge Raad

mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1

Hoge Raad 29 januari 2016, ECLI:NL:HR:2016:152 (ontbinding, schadevergoeding, arbitrage)Twee broers hebben gezamenlijk de eigendom van een vakantiehuis. Na een overeenkomst van scheiding en deling heeft eiser de volledige eigendom verkregen en heeft verweerder het recht verkregen om het vakantiehuis gedurende vier weken per jaar te huren ('het huurbeding'). Op enig moment heeft eiser aan verweerder bericht voornemens te zijn het vakantiehuis als hoofdverblijf te gaan gebruiken en het daarom niet meer te verhuren. Over de vraag of schadevergoeding betaald moet worden wegens toereke... abonneren of dit artikel kopen.

Hof

mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1

Gerechtshof Amsterdam 3 november 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:4508 (totstandkoming, schadevergoeding, precontractuele onderhandelingen, uitleg)De potentiële verhuurder heeft onder meer een verklaring voor recht gevorderd dat een huurovereenkomst tot stand is gekomen met betrekking tot een bedrijfspand en dat de potentiële huurder tekort is geschoten in de nakoming van zijn precontractuele verplichtingen dan wel onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld door het afbreken van de onderhandelingen over de huurovereenkomst. Hierbij wordt tevens schadevergoeding gevorderd. Eerder had de kanto... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbank

mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1

Rechtbank Amsterdam (verzoekschrift) 7 december 2015, ECLI:NL:RBAMS:2015:9243 (ontruimingsbescherming, totstandkoming, niet ontvankelijk)Nadat de huur is opgezegd door de verhuurder treden partijen weer in onderhandeling om alsnog de relatie voort te zetten. De verhuurder stelt aanvullende voorwaarden die door de huurder worden geaccepteerd. Vervolgens ontstaat discussie over de vraag of een nieuwe huurovereenkomst moet worden opgesteld of dat de aanvullende voorwaarden in een allonge opgenomen kunnen worden. Nu de huurder weigert een allonge te tekenen, trekt de verhuurder het aa... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot1

Wet- en RegelgevingTweede KamerKamerstukken II 2014/15, 34156, nrs, 3-17: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Huisvestingswet 2014 en de Woningwet (aanvulling van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik voor de tijdelijke huisvesting van jongeren): (…), gewijzigd amendement dat regelt dat het voorgestelde jongerencontract ook gebruikt kan worden door jongeren onder de 18 jaar (12), amendement over evaluatie doeltreffendheid en effecten van deze wet binnen tien jaar na het tijdstip van inwerkingtreding va... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS