Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming

Straf- en bestuursrechtelijke handhaving van financieel-economisch recht

2013 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

mr. A. B. Vissers
mr. A.E. van der Wal

Redactie

mr. H. J. Bisscheroux
mr. drs. M.J. Blotwijk
mr. R. de Bree
mr. drs. S.R. van Breukelen
mr. T. Felix
mr. A.A. van Gelder
mr. dr. A.R. Hartmann
mr. L.E.G. van der Hut
mr. R.P.A. Kraaijeveld LL.M
mr. M.A. Loenen
mr. E.D.H. Nanninga
mr. A.S.M.L. Prompers
mr. R.J.M. de Rijck
mr. J.S. Roepnarain
mr. G.P. Roth
Mr. B.J. Schmitz
mr. A. E. Wilbrink
mr. dr. E. M. Witjens
mr. dr. M.T. van der Wulp

Vaste medewerkers

mr. L.A. Van Bavel
mr. L.J. Bergsma
mr. K.M.G. Demandt
mr. F.A. Dudok van Heel
mr. J.G. Geertsma
mr. R.J.F. ten Ham
mr. S.D. de Jong
mr. D.J.E. de Kruif
mr. drs. L.J. Leijten
mr. T.S.E. van Nispen
mr. O.S. Pluimer

Redactiesecretaris(sen)

mr. L.M. Hermans

 

Artikel

Sancties als morele boodschappen. Afschrikking en generale preventie in de Ne...

dr. C.G. van Wingerde*

Het kabinet wil financieel-economische criminaliteit, waaronder milieucriminaliteit, harder aanpakken. Zwaardere sancties zouden nodig zijn om financieel-economische delicten onaantrekkelijk te maken en ondernemers af te schrikken. In dit artikel staat de vraag centraal of zwaardere sancties ook werkelijk een doeltreffend middel zijn om ondernemers af te schrikken en zo milieucriminaliteit te voorkomen. Deze vraag zal worden beantwoord op basis van een uitgebreid empirisch onderzoek onder veertig bedrijven uit de Nederlandse afvalbranche, waarvan verslag is gedaan in mijn disserta... abonneren of dit artikel kopen.

De betekenis van de bestuurlijke strafbeschikking milieu voor de milieuhandha...

prof. mr. G.A. Biezeveld en A. Dam*

‘Er moet (…) een verdeling komen waarin tegen aanzienlijk meer omgevingsrechtelijke overtredingen/ delicten in beginsel alleen door het bestuur wordt opgetreden. De toepassing van de bestuurlijke strafbeschikking maakt dat (mits deze mogelijkheid tamelijk ruim zal zijn) beter mogelijk dan nu het geval is, omdat het bestuur alsdan een completer instrumentarium krijgt. De verdeling moet robuust zijn; het strafrecht (excl. de bestuurlijke strafbeschikking) moet zoveel mogelijk worden gereserveerd voor de (middel)zware criminaliteit.’ Met deze aanbeveling heeft de Commi... abonneren of dit artikel kopen.

Geloven in het strafrecht. Over hoe de Europese wetgever van de Richtlijn 200...

mr. R.M.J. de Rijck*

Een van de bijzonderheden van het milieustrafrecht is dat het materiële milieurecht voor het grootste deel de Europese Unie als bron heeft,1 maar dat het handhavingsrecht daarvan, waaronder het strafrecht, nationaal is. De Belgische auteurs Billiet en Meeus noemen het een ongewoon wetgevingsstramien dat de wetgever van de normstelling niet die van de sanctieregelingen is,2 maar volgens Eijsbouts en anderen zijn er goede redenen voor dit ‘coöperatief federale’ systeem.3 Hoe dan ook leidt dit gegeven onontkoombaar tot grote fragmentatie in de handhaving en strikt genom... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Voorwoord

prof. mr. A.B. Blomberg*

Verantwoordelijkheid en daadkracht Op 3 september 2013 kwam het kabinet met zijn reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) ‘Veiligheid bij Odfjell Terminals Rotterdam’ en het advies ‘Veiligheid bij Brzo-bedrijven, verantwoordelijkheid en daadkracht’ van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).1 Het kabinet kondigt daarin een aantal maatregelen aan die ertoe moeten leiden dat een situatie als bij Odfjell – ‘een langdurig veiligheidsprobleem’ – niet nog eens kan voorkomen. De kabinetsreactie is, evenals het rapport van de OvV en het advies van de R... abonneren of dit artikel kopen.

Column. Spanningsveld bij ongevalsonderzoek

mr. G.-J. Elsen*

Sinds ‘Chemiepack’ hebben politiek en diverse autoriteiten verscherpte aandacht voor BRZO-inrichtingen (Besluit risico’s zware ongevallen). Dat behoeft op zich geen verbazing te wekken. Incidenten bij dit soort bedrijven kunnen grote gevolgen hebben. Zowel voor mens als milieu. abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

prof. mr. P.T.C. van Kampen, mr. R.M.J. de Rijck en mr. T.J. Kelder, mr. drs. J.T.C. Leliveld en mr. dr. M.T. van der Wulp, prof. mr. G.J.M.E. de Bont, mr. A.A. Feenstra, mr. drs. M.J.N. Vermeij en mr. A.B. Vissers, mr. L.M.J. Backx en mr. R.T.C

Jurispudentie De zomermaanden kenmerkten zich niet door een overvloed aan vermeldenswaardige actualiteiten op het gebied van het economisch (milieu)strafrecht. De conclusie van advocaat- generaal Jääskinen in de gevoegde zaken C-241/12 en C-242/12, genomen op 18 juni jl. naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Rotterdamse rechtbank in een tegen Shell aanhangige strafzaak, mag hier echter niet onvermeld blijven. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS