Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2002 nr. 12

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

De gewijzigde Woningwet. Over bouwvergunningsvrije, licht-bouwvergunningplich...

mr. M. Lurks

Op 1 januari 2003 treedt een belangrijke wijziging van de Woningwet in werking.1 Met de wijziging wordt beoogd de regelgeving over het bouwen te vereenvoudigen en het welstandstoezicht en de vergunningprocedures te verbeteren. De driedeling bouwvergunningsvrije, meldingplichtige en bouwvergunningplichtige bouwwerken zal worden vervangen door een tweedeling: bouwvergunningsvrije en bouwvergunningplichtige bouwwerken. Met het afschaffen van de meldingplicht vervalt het Besluit meldingplichtige bouwwerken. De voorheen meldingplichtige bouwwerken zijn voor een groot deel bo... abonneren of dit artikel kopen.

Agrarische bedrijfswoning

mr. L.J. van Pelt*

n deze bijdrage1 geef ik een toelichting op verschillende aspecten van agrarische bedrijfswoningen. Onder meer zal worden ingegaan op de rol van bestemmingsplannen en de mogelijkheden van handhaving. 1. Regeling agrarische bedrijfswoningen in bestemmingsplannen Kenmerkend voor het buitengebied is het open karakter zonder of met beperkte bebouwing ter plaatse. Een weidse blik en fraaie doorzichten zijn zaken die het wonen in het buitengebied zo geliefd maken. In toenemende mate ontstaat er dan ook een druk op het buitengebied waardoor de kenmerkende openheid in gevaar komt. De overhe... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Peters / Schattenkerk c.s. (TvAR 2002/5137)

[Pachtwet art. 25; Landinrichtingswet art. 154; Regeling Superheffing] Gevestigde pachtverhouding in de zin van art. 154 Liw. Vóór de ruilverkaveling was pachtobject eigendom van een derde die het eveneens verpachtte. Grond heeft geen rol gespeeld bij opbouw van pachters melkquotum; met die grond heeft zelfs waarschijnlijk nimmer melkquotum samengehangen. Dat pachter bij de ruilverkaveling quotum samenhangend met voordien van een derde gepachte grond heeft kunnen meenemen zonder daarvoor een vergoeding te betalen brengt nog niet mee, dat dit melkquotum vervolgens is gaan sam... abonneren of dit artikel kopen.

Stiksma / Amev (TvAR 2002/5138)

[Pachtwet art. 25, 55] Betalingsachterstand pachtpenningen aangezuiverd na vonnis in eerste aanleg, waarin pachtovereenkomst – terecht – is ontbonden. Hiermee is verplichte grond voor ontbinding vervallen. Vervolgens heeft pachter zich echter kennelijk op het standpunt gesteld dat – zolang het hoger beroep loopt – hij niet de op grond van de pachtovereenkomst verschuldigde pachtprijs diende te betalen, maar kon volstaan met betaling van een volgens eigen inzicht redelijke vergoeding voor het gebruik van het pachtobject. Dit standpunt is onjuist. Zolang in het hoger beroep ni... abonneren of dit artikel kopen.

De Loyer / Meijs c.s. (TvAR 2002/5139)

[Pachtwet art. 41, 44] Uit niets blijkt dat niet namens alle erfgenamen is opgetreden of dat het door de advocaat verwoorde standpunt niet het standpunt van alle erven zou zijn. Uit het feit dat uit het verweerschrift in eerste aanleg niet duidelijk blijkt dat het namens alle erfgenamen is ingediend en het feit dat het slechts door twee van de erven is ondertekend vloeit nog niet voort dat de overige erven in eerste aanleg geacht moeten worden geen verweer te hebben gevoerd, nog daargelaten dat het hen zou vrijstaan in hoger beroep alsnog verweer te voeren. Het voornemen tot... abonneren of dit artikel kopen.

Rutgrink c.s. / Castien (TvAR 2002/5140)

[Pachtwet art. 12] Vaststelling van einddatum van pachtovereenkomst in verband met tussen partijen gemaakte afspraak omtrent het afbouwen van de teelt en het opleveren van de grond. Wat betreft de vraag tegen welke datum de pachtovereenkomst eindigt, komt het aan op de zin die partijen over en weer redelijkerwijs aan elkaars verklaringen en gedragingen mochten toekennen en op hetgeen zij te dien aanzien redelijkerwijs van elkaar mocht verwachten. Gelet op de eigen stellingen van pachter is de door pachtkamer van het kantongerecht vastgestelde einddatum juist. abonneren of dit artikel kopen.

Kluitmans c.s. / Kluitmans c.s. (TvAR 2002/5141)

[Pachtwet art. 25; BW art. 3:170, 3:171, 3:194 lid 2] Pachtrechter niet bevoegd kennis te nemen van vorderingen strekkende tot het vaststellen tot welk gedeelte appellanten gerechtigd zijn in een gemeenschappelijk goed (in dit geval: een vordering tot schadevergoeding) en tot het vaststellen van een inbrengverplichting van één van geïntimeerden. Vordering dat pachter jegens appellanten tot schadevergoeding is gehouden in verband met het opleveren van gepachte zonder daarmee samenhangend melkquotum c.q. het vervreemden van melkquotum zonder toestemming van de toenmalige verp... abonneren of dit artikel kopen.

Nabuurs / Tax c.s. (TvAR 2002/5142)

[Pachtwet art. 128, 129; Regeling Superheffing] Verkoop van melkquotum met overdracht via afzonderlijk gesloten pachtovereenkomst. Vordering in verband met het volmelken van ten onrechte op naam koper geregistreerd gedeelte van melkquotum. Pachtrechter dient ambtshalve over zijn bevoegdheid te beslissen. Hij is gebonden aan de in eerste aanleg gegeven en in hoger beroep niet bestreden beslissing omtrent de feitelijke grondslag van de eis (HR 24 april 1981, NJ 1981, 494), maar dit brengt nog niet mee dat hij tevens is gebonden aan de vaststelling in eerste aanleg, dat ook het ... abonneren of dit artikel kopen.

Van der Heijden c.s. / Schoone (TvAR 2002/5143)

[Pachtwet art. 38, 41] Op grond van in de beschikking genoemde omstandigheden heeft het hof twijfels omtrent de ernst en uitvoerbaarheid van het voorgenomen eigen gebruik van verpachters. Ook al zou het hof geen twijfels hebben, dan nog acht het hof het verzoek om verlenging toewijsbaar. Het hof is van oordeel dat het persoonlijk voor verpachters niet van overwegende betekenis is, waarbij wordt overwogen dat de opbrengst te behalen met het verleasen van het met het gepachte samenhangende melkquotum niet kan worden meegewogen bij de vraag of het persoonlijke gebruik voor een ... abonneren of dit artikel kopen.

Mousset / Schroijen-Boven d’Eerdt (TvAR 2002/5144)

[Pachtwet art. 25; Regeling Superheffing] Vervolg op Agr.r. 2000/5035. Schadevergoeding in verband met vervreemding melkquotum door pachter. Berekening van voor de melkproductie gebruikt bedrijfsoppervlak in het hier in aanmerking te nemen referentiejaar 1978/1979 bij wijze van schatting, nu partijen dat oppervlak niet meer precies kunnen aantonen. Geen aanleiding om op grond van bijzondere aspecten van dit geval (o.a. gedane investering en gesteld risico) de vergoeding vast te stellen op een lager percentage dan 50% van de verkeerswaarde van het met het gepachte samenhangen... abonneren of dit artikel kopen.

Langenhuizen / Bronts (TvAR 2002/5145)

[Pachtwet art. 2, 9] Pachter heeft bedrijfsuitoefening feitelijk gestaakt, het gepachte ontruimd en aan de echtgenote van verpachter medegedeeld dat de mestproductierechten waren verkocht. Een en ander levert nog geen opzegging van de pacht op, nog daargelaten dat art. 9 Pw aan een rechtsgeldige opzegging in de weg stond. Ook is een overeenkomst tot beëindiging pachtverhouding niet komen vast te staan. De partij die stelt dat de pachtovereenkomst is opgezegd of in onderling overleg is beëindigd – ook indien dit de pachter is – draagt in geval van betwisting door de wederpart... abonneren of dit artikel kopen.

Noords / Everink (TvAR 2002/5146)

[Pachtwet art. 49] Theoretische kennis van voorgestelde pachter verouderd en niet (meer) toereikend voor het zelfstandig exploiteren van een melkveehouderij. Het enkel meehelpen in een omvang als door de voorgestelde pachter gesteld duidt nog niet zonder meer op een dusdanige praktijkervaring dat deze de verouderde scholing afdoende kan compenseren. Naast de hieruit volgende twijfels is echter doorslaggevend, dat de voorgestelde pachter ter zitting onvoldoende blijk heeft gegeven zich serieus op een overname van het bedrijf te hebben voorbereid. Op grond van ter zitting verk... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wetgeving en Literatuur

ir. S. Bezemer

Algemeen Vermindering administratieve lasten Op 26 oktober 2002 heeft de minister van LNV de Tweede Kamer een plan van aanpak toegestuurd betreffende de vermindering van administratieve lasten en de vermindering van de irritatie bij veel ondernemers (TK 2002- 2003, 28 600 XIV, nr. 13). De minister heeft zich ten doel gesteld de administratieve lasten ten gevolge van LNV-regelgeving in de periode 2002-2006 met 25% te verminderen. Administratieve lasten kunnen volgens de minister omlaag als het ministerie ondernemers voortaan alleen die gegevens vraagt die zij absoluut nodig hee... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS