Tijdschrift voor Agrarisch Recht

2007 nr. 7/8

Redactie

Hoofdredactie

mr. E.H.M. Harbers

Redactie

mr. H.A. van Bommel
mr. M. Jansen Schoonhoven
mr. dr. D. Korsse
mr. R. Ligtvoet
prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
mr. C.A.M. van Reeken
prof. mr. dr. J.W.A. Rheinfeld
mr. W.L. Valk
mr. A. Verduijn RB
mr. W.J.E. Van der Werf
mr. Th.C.M. Willemse

 

Artikel

De landbouwvrijstelling ex artikel 3.12 Wet IB 2001 en ondergrond bedrijfswon...

mr. P.J.J.M. Denissen en mr. P.L.F. Seegers

Lange tijd is door veel fiscalisten er vanuit gegaan dat de landbouwvrijstelling ook van toepassing was op de behaalde winst op ondergrond van de agrarische bedrijfswoning voor zover deze winst betrekking had op de waardesprong van cultuurgrond naar ondergrond woning. De Hoge Raad heeft echter in een reeks van arresten beslist dat de landbouwvrijstelling niet van toepassing is op de behaalde winst op de overbrenging van grond sec voor de bouw van een bedrijfswoning in de privé-sfeer voor zover deze winst betrekking heeft op de waardesprong van cultuurgrond naar ondergrond woning. ... abonneren of dit artikel kopen.

Landinrichting in de WILG en het overgangsrecht bij projecten

mr. drs. H.W. Mojet

Op 1 januari 2007 is de Wet inrichting landelijk gebied (WILG) in werking getreden.1 Deze wet bevat regels voor de realisering van het kabinetsbeleid gericht op de inrichting en het beheer van het landelijk gebied. Dit betreft regels over de programmering, financiering en uitvoering van het gebiedsgerichte beleid. Daarnaast wordt er een nieuwe landinrichtingsprocedure ingevoerd. Deze landinrichtingsprocedure vervangt de landinrichtingsprocedures van de met de WILG ingetrokken Landinrichtingswet (art. 95, eerste lid, van de WILG).2 In verband hiermee zijn verscheidene ... abonneren of dit artikel kopen.

Het paard, knuffeldier of veulenpoulet?

mr. ing. I. Boissevain en mr. L. Boerema

Meer dan enig ander dier heeft het paard een dubbele rol in deze samenleving. Waar onze liefde voor dieren toch al enige dualiteit kent als het gaat om blikjes ‘konijn’ ten behoeve van het voedselgenot van een kat, is bij het paard die tweezijdige attitude verenigd in één dier. Het paard kan functioneren als gewaardeerd bestanddeel van salami, maar evengoed als geliefd huisdier waarvoor kosten noch moeite worden gespaard. Deze dualiteit komt meer of minder duidelijk in alle rechtsgebieden terug waar paardenhouders mee te maken krijgen. abonneren of dit artikel kopen.

Overdrachtsbelasting of omzetbelasting bij verkrijging cultuurgrond voor niet...

mr. E. Marcus FB

Voor de overdrachtsbelasting geldt als uitgangspunt dat iedere verkrijging van grond belast is. Belastingheffing blijft slechts achterwege wanneer een in de wet opgenomen vrijstelling van toepassing is. Voor de verkrijging van cultuurgrond door een koper die deze cultuurgrond buiten de agrarische sector wil gaan gebruiken, bestaat geen vrijstelling voor deze verkrijger. Hij moet 6% overdrachtsbelasting betalen over de koopsom voor de cultuurgrond. Sinds 1997 is het echter ook mogelijk dat de overdracht – of in terminologie van de omzetbelasting, de levering – van cul... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Recente rechtspraak: Manfred Otten / Landwirtschaftskammer Niedersachsen

mr. E.H.M. Harbers en prof. mr. G.M.F. Snijders

Het arrest bouwt voort op de overwegingen van het hof in de zaak Thomsen (HvJEG 20 juni 2002, zaak C-401/99, Juris. p. I-5775). De rechtsvoorganger van Otten pachtte ruim 4 ha landbouwgrond van Kück. Hij gebruikte de grond voor de melkproductie. In 1984 verkreeg de rechtsvoorganger melkquotum op zijn naam. Met ingang van 1 januari 2001 kwam de pachtovereenkomst tussen Otten en Kück te einde. Vervolgens ging slechts een gedeelte van het melkquotum over naar verpachter Kück; ongeveer een derde deel werd toegevoegd aan de nationale reserve van de betrokken deelstaat, aangezien de ver... abonneren of dit artikel kopen.

Recente rechtspraak: Geertse c.s. / Geertse

mr. E.H.M. Harbers en prof. mr. G.M.F. Snijders

De grondkamer had een ter goedkeuring ingezonden pachtovereenkomst gewijzigd. De pachters kwamen van de desbetreffende beschikking in beroep. Zij voerden aan dat de pachtovereenkomst op een misverstand tussen partijen berustte, zodat deze nietig was. De Centrale Grondkamer overwoog dat de grondkamer een pachtovereenkomst dient goed te keuren, tenzij zich een van de in art. 5 Pachtwet omschreven gevallen voordoet. Het is ook uitsluitend wegens het niet voldoen aan de in art. 5 gestelde eisen, dat de grondkamer een overeenkomst nietig kan verklaren. Over een mogelijke gehele of gede... abonneren of dit artikel kopen.

Recente rechtspraak: Loeffen / Staat (Domeinen)

mr. E.H.M. Harbers en prof. mr. G.M.F. Snijders

Tussen partijen bestond een pachtovereenkomst betreffende grond langs de oever van de Maas. Op een strook met een breedte van 18 meter was art. 62 Pachtwet van toepassing verklaard, op de overige pachtgrond niet. Domeinen wenste ook de pacht ten aanzien van de overige grond te beëindigen, in verband met het realiseren van het Project Natuurvriendelijke Oevers Maas (PNOM). Het hof was met de pachtkamer i n eerste aanleg van oordeel dat voldoende was gebleken dat de beoogde bestemming in overeenstemming was met het algemeen belang. Dat het bestemmingsplan nog niet geheel met de doel... abonneren of dit artikel kopen.

Recente rechtspraak: Dreesman c.s. / De Weerd

mr. E.H.M. Harbers en prof. mr. G.M.F. Snijders

Vader De Weerd vorderde dat zijn zoon werd aangemerkt als medepachter. Hij had een bedrijfsplan in het geding gebracht. Ter zitting bleek echter dat dit plan de werkelijke toekomstplannen van vader en zoon niet weergaf. Volgens het plan zou de belangrijkste bron van inkomsten moeten bestaan uit het houden van pensionpaarden. Vader verklaarde echter dat hij geen pensionpaarden had en deze ook in de toekomst niet wilde hebben. De zoon noemde de mogelijkheid van een minicamping of een zorgboerderij, zonder deze mogelijkheid te concretiseren. Het hof oordeelde dat het belang van vader... abonneren of dit artikel kopen.

Recente rechtspraak: Kuiper / Schaapman

mr. E.H.M. Harbers en prof. mr. G.M.F. Snijders

Op grond van door getuigen afgelegde verklaringen is het hof van oordeel dat de zeggenschap over de betrokken grond en het beheer daarvan in een zo ruime mate aan Schaapman was gelaten, dat sprake was van een pachtovereenkomst. Het was aan Schaapman om de intensiteit van het gebruik te bepalen en hij verrichtte naar eigen inzicht onderhoudswerkzaamheden (rollen, slepen, afrasteringen verzorgen, het jaarlijks schonen van sloten). Voorts achtte het hof van belang dat een vaste prijs per jaar was afgesproken, onafhankelijk van de hoeveelheid te oogsten grasgewas. Schaapman had zich n... abonneren of dit artikel kopen.

Recente rechtspraak: Emca Plant B.V / Van Leeuwen

mr. E.H.M. Harbers en prof. mr. G.M.F. Snijders

In eerste aanleg is tussen partijen een pachtovereenkomst schriftelijk vastgegelegd. Emca Plant maakt in hoger beroep bezwaar tegen de duur van die overeenkomst (één jaar, met in beginsel telkens een verlenging van één jaar). Het hof overwoog dat de ratio van de vastleggingsprocedure bestaat in het verhelpen van het ontbreken van een partijakte. Het is de taak van de pachtrechter om de inhoud van hetgeen partijen zijn overeengekomen zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen. Volgens het tweede lid van art. 11 Pachtwet brengt de pachtrechter nietige bedingen, zoveel mogelijk overeenkom... abonneren of dit artikel kopen.

Pollemans c.s. / Van Schip (TvAR 2007/5400)

[Pw, art. 44] Tussenarrest: Hof onderzoekt de in de verlengingsprocedure door de voormalige verpachter kenbaar gemaakte wil en vergelijkt die met de gerealiseerde bedrijfsopzet. Die bedrijfsopzet is wezenlijk anders. Het is niet aannemelijk dat de beslissing in de verlengingsprocedure – die onder meer gegrond is geweest op het oordeel dat het persoonlijk gebruik van het toenmalige gepachte voor de toenmalige verpachter van overwegende betekenis was – dezelfde zou zijn geweest indien de toenmalige verpachter de gerealiseerde bedrijfsopzet destijds als zijn wil te kennen zou he... abonneren of dit artikel kopen.

Klink c.s. / plan van toedeling in de ruilverkaveling Salland-West (TvAR 2007...

[Landinrichtingswet, art. 160 en 176] De rechtbank gaat niet in op het verzoek van reclamanten om de situatie ter plaatse op te nemen. Bezwaar van reclamanten tegen het als gevolg van het plan van toedeling vervallen van een erfdienstbaarheid van weg komt slechts dan voor toewijzing in aanmerking, indien het belang van reclamanten bij voortzetting van het recht van weg heeft te prevaleren boven het belang van belanghebbenden bij opheffing van dit recht. In casu doet zich dit geval niet voor. Dat en of eigenares van de weg bereid is om een of meer belanghebbenden bij wijze van persoonlijk... abonneren of dit artikel kopen.

E.M.M. Forschelen c.s. / lijst der geldelijke regelingen in de ruilverkavelin...

[Landinrichtingswet, art. 212] Rechtbank heeft in het bezwaar van reclamanten tegen het plan van toedeling uitdrukkelijk overwogen dat in een nader aangeduide brief van gedeputeerde staten een inspanningsverplichting van de LC gelezen dient te worden en geen resultaatsverplichting. Ondanks de inspanningen van de LC is een bedrijfsverplaatsing niet gelukt. Indien en voor zover reclamanten door de aanwijzing tot reservaatsgebied schade lijden, kan deze niet worden toegeschreven aan de ruilverkaveling. Met name omdat de verplaatsing van het bedrijf van reclamanten niet is gelukt, heeft de L... abonneren of dit artikel kopen.

J.H. De Neve c.s. / plan van toedeling in de ruilverkaveling Rouveen (TvAR 20...

[Landinrichtingswet, art. 195 en 196] De enkele verbetering van de verkavelingssituatie van particulieren is niet terug te voeren op de doelstellingen van het landinrichtingsplan, als benoemd in de richtlijnen voor het opmaken van het plan van toedeling. Belanghebbende voert evenmin als reclamant een agrarisch bedrijf. De toedeling van het onderhavige perceel aan belanghebbende dient louter ter verfraaiing van zijn huiskavel, geen ruilverkavelingsdoel. Nu reclamanten zich verzetten tegen het verlies van dit perceel kan het plan van toedeling wat betreft bedoeld perceel niet in stand blij... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Pacht Pachtwet Het wetsvoorstel tot vaststelling en invoering van titel 7.5 (Pacht) van het Burgerlijk Wetboek is in de Eerste Kamer aangenomen ter vergadering van 24 april 2007: Handelingen I,nr. 27, p. 851-852. De nieuwe Pachtwet is op 24 mei in het Staatsbladverschenen ( Stb.163). Op dezelfde datum is gepubliceerd de Uitvoeringswet grondkamers ( Stb. 164). Beide wetten zullen met ingang van 1 september 2007 in werking treden ( Stb.165). abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Landinrichting Voortgangsrapportage Reconstructie Zandgebieden Begroting LNV 2007, Kamerstukken II,2006/07, 30 800 XIV, nr. 101, brief minister LNV ter aanbieding van de zesde voortgangsrapportage Reconstructie Zandgebieden, de evaluatie Reconstructie Zandgebieden en de financiële voortgang over de jaren 2005- 2006, 14 mei 2007. abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Ruimtelijke Ordening Grondexploitatie Wijziging Wet ruimtelijke ordening inzake de grondexploitatie, Kamerstukken I,2006/07, 30 218, G (nadere memorie van antwoord, 8 mei 2007); H (eindverslag, 8 mei 2007). Ontwerp-Besluit ruimtelijke ordening Ontwerp-Besluit ruimtelijke ordening, Stcrt. 3 mei 2007, nr. 85; Rectificatie, Stcrt.11 mei 2007, nr. 91. Beleidskader ruimtelijke ingrepen EHS Op 5 juni 2007 heeft de minister het Beleidskader ‘Spelregels EHS’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het document is totstandgekomen in nauw overleg tussen Rijk en provincies. De nalebegrip... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Beheer landelijk gebied Regulering bestaand gebruik Op 14 mei 2007 is aanhangig gemaakt een wetsvoorstel tot wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 in verband met de regulering van bestaand gebruik. Het wetsvoorstel voorziet in een speciale regeling voor bestaand gebruik in de Natuurbeschermingswet 1998. Het beheerplan vormt samen met de instandhoudingsdoelstellingen de kern van het instrumentarium bij de regulering van bestaand gebruik. De rol van het beheerplan krijgt in dit wetsvoorstel een steviger wettelijke verankering in artikel 19a van de wet. (Wijziging van ... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Landbouwmarktbeleid Wijziging Beleidsregels normenkader randvoorwaarden GLB / Regeling GLB-inkomenssteun 2006 Omdat de Europese Commissie vond dat Nederland in het kader van het GLB de randvoorwaarden en eisen inzake goede landbouw- en milieuconditie (de GLMC-eisen) te beperkt had ingevuld, is een verdere invulling gegeven aan deze eisen met de wijziging van de Regeling GLB-inkomenssteun 2006 van 28 maart 2007 ( Stcrt.64). De Beleidsregels normenkader randvoorwaarden GLB moesten in verband daarmee ook nog worden aangepast. Dit is thans gebeurd bij regeling van 23 mei 2007... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Landbouwkwaliteitsbeleid Dierenwelzijn in de Grondwet Voorstel tot wijziging van de Grondwet (opneming van een zorgplicht voor het welzijn van dieren), Kamerstukken II,2006/07, nr. 6 (verslag, 15 mei 2007); nr. 7 (aanvullend verslag, 29 mei 2007). abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Agrarisch milieubeleid Mestbeleid Op 8 mei 2007 heeft de minister van LNV een uitgebreide brief naar de Tweede Kamer gestuurd over het voorziene traject van de wettelijke evaluatie van de Meststoffenwet dit jaar, de voortgang van de implementatie van het mestbeleid en een aantal ontwikkelingen met betrekking tot mestverwerking. Op dit moment wordt de Evaluatie Meststoffenwet 2007 uitgevoerd, opgesplitst in een viertal deelonderzoeken, t.w. een onderdeel ‘ex-post milieukwaliteit’ naar de gerealiseerde milieukwaliteit in samenhang met het gehanteerde beleidsinstrument, een o... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Rechtspersonen Wetsvoorstel personenvennootschappen Nadat het nader voorlopig verslag op 17 januari 2006 is verschenen is er op 7 mei 2007 eindelijk een uitgebreid antwoord van de minister: Vaststelling van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek, Kamerstukken I, 2006/07, 28 746, E, nadere memorie van antwoord, 7 mei 2007. Invoeringswet titel 7.13 (vennootschap) Burgerlijk Wetboek Het op 6 juni 2007 aanhangig gemaakte wetsvoorstel Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek omvat aanpassingen in andere wetgeving, maar ook nog een aantal wijzigingen in titel... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Fiscaal recht Wijziging Rangschikkingsbesluit Natuurschoonwet 1928 Voor een tweetal wijzigingen van de Natuurschoonwet 1928 (NSW) in de afgelopen jaren, was nog een aanpassing van het Rangschikkingsbesluit noodzakelijk. Met de bedoelde wetswijzigingen, van 14 december 2000 ( Stb.551) en 15 december 2005 ( Stb. 683), zijn de mogelijkheden om oneigenlijk gebruik van de wet tegen te gaan, verruimd (en bij de wetswijziging van 2005 ten aanzien van de gezamenlijke rangschikking ook weer beperkt) en is het begrip ‘landgoed’ uitgebreid om natuurbeheer fiscaal te stimuleren. De a... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgeving en literatuur

ir. S. Bezemer

Europees agrarisch recht Boetesystematiek LNV De Vaste Commissie voor LNV heeft eerder dit jaar aan de minister om een reactie gevraagd op het algemene probleem van de boetesystematiek van het ministerie van LNV. De aanleiding hiervoor was een concreet geval van de afhandeling door Dienst Regelingen van een aanvraag van een veehouder om slachtpremie. De minister gaat in haar antwoord van 27 april 2007 uitgebreid in op het oude geïntegreerd beheers- en controlesysteem van vóór de bedrijfstoeslagregeling en op de thans vigerende verordening nr. 1782/2003 welke voortbouwt op ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS