Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2013 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

De positie van werkgever en werknemer bij een intern onderzoek

mr. H.J.Th. Biemond, F.C.A. van de Bult en A.P.P. Witteveen*

Vrijwel alle werkgevers worden met enige regelmaat geconfronteerd met kleine of grote gevallen van onregelmatigheden door werknemers.1 Inmiddels is het gangbaar in het geval er aanwijzingen zijn van onregelmatigheden een intern onderzoek uit te (laten) voeren. Allereerst natuurlijk om te achterhalen wat er precies gebeurd is. Maar de belangrijkste reden een intern onderzoek uit te voeren is de mogelijkheid die het biedt de kwestie intern op te lossen voordat de onregelmatigheden openbaar worden. Het belang van de onderneming is daarmee duidelijk. In dit artikel belich... abonneren of dit artikel kopen.

Expert aan het woord

prof. mr. J.H.M. Willems*

Praten als Brugman Adviesrecht, instemmingsrecht, aanbevelingsrecht, kennisnemingsrecht, standpuntbepalingsrecht, standpuntbepalingtoelichtingsrecht, het kan niet op voor de ondernemingsraad. Nadat hij aanvankelijk en in toenemende mate medezeggenschapsrecht had gekregen via de Wet op de ondernemingsraden in de onderneming van de rechtspersoon, schuift hij via Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek stukje bij beetje steeds meer de rechtspersoon zelf binnen. abonneren of dit artikel kopen.

Grensoverschrijdende omzetting na het Vale-arrest en de positie van werknemers

mr. dr. M.A. Verbrugh*

Het vennootschapsrecht in de lidstaten van de EU is voor een belangrijk deel geharmoniseerd, met name via richtlijnen. Een onderwerp waarover in het verleden enkele pogingen zijn ondernomen om te komen tot een richtlijn is grensoverschrijdende omzetting.1 Hierbij gaat het om een rechtsvorm van een lidstaat, die wijzigt in een rechtsvorm van een andere lidstaat, onder gelijktijdig voortbestaan van de rechtspersoon. Een groot voordeel van het voortbestaan van de rechtspersoon is dat de rechtspositie van de rechtspersoon wordt voortgezet en daarmee in beginsel ook de re... abonneren of dit artikel kopen.

Herziening van het enquêterecht

mr. I. Zaal*

In 2007 kondigde de Minister van Justitie een evaluatie van het enquêterecht aan. In het kader daarvan is onder meer advies ingewonnen van de SER1, empirisch onderzoek gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen2 en heeft een aantal rondetafelgesprekken met experts plaatsgevonden. De algemene conclusie was dat het enquêterecht een nuttig instrument is voor de beslechting van geschillen bij rechtspersonen en geen ingrijpende aanpassing behoeft. Op bepaalde onderdelen is echter verbetering wenselijk. Een voorstel tot wijziging is ter consultatie neergelegd3 en heeft verv... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Column. Ontslagrecht op de helling?

prof. mr. G.J.J. Heerma van Voss*

Volgens het regeerakkoord van het kabinet Rutte-II zullen op het gebied van de arbeidsmarkt onder meer het ontslagrecht en de WW worden hervormd. Het is ook in dit juridische tijdschrift misschien goed te signaleren dat het functioneren van de arbeidsmarkt dus voorop staat in dit plan. Na een jarenlang taboe op structurelere hervormingen van de arbeidsmarkt is het huidige kabinet – net zoals bij de woningmarkt – van plan nu eens een doorbraak te bereiken. Waarom is het nodig de arbeidsmarkt beter te laten functioneren? Onze arbeidsmarkt heeft vergeleken met andere landen in de cij... abonneren of dit artikel kopen.

Annotatie. HR 11 mei 2012, LJN BV9603 – Van Tuinen/Wolters: over de gevolgen ...

mr. J. van der Pijl*

1. Vooraf Hoewel het begrip ‘opvolgend werkgeverschap’ als zodanig niet (letterlijk) in de Nederlandse wetgeving wordt gehanteerd, mag worden aangenomen dat met deze term wordt gedoeld op hetgeen lid 2 van art. 7:668a BW als volgt omschrijft: ‘de situatie waarin [sprake is van] elkaar opvolgende arbeidsovereenkomsten tussen een werknemer en verschillende werkgevers die ten aanzien van de verrichte arbeid redelijkerwijze geacht moeten worden elkanders opvolger te zijn.’ Over de invulling van dit criterium gaat het hier te bespreken arrest van de Hoge Raad. Het belang van het fenom... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS