Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2014 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. dr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Inleiding

Ter Visie. Het bonusplafond voor de financiële sector: heiligt het middel all...

mr. P.A.M. Witteveen en mr. C.F.J. van Tuyll van Serooskerken*

Weinig zaken die de lidstaten van de EU zo verdeeld houden als de bonussen van bankiers. Terwijl de ‘City’ met man en macht knokt tegen de bonusrestricties die de EU oplegt,1 doet Nederland met de beoogde aanscherping van het bonusplafond naar 20% (hierna: het Bonusplafond) er nog een schepje bovenop. Bij lezing van de toelichting bij het wetsontwerp Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (hierna: de Wet beloningsbeleid) bekroop ons het gevoel dat de regering het Bonusplafond tot doel heeft gemaakt en bijkomend is gezocht naar argumenten om de invoering daarvan te ... ...lees meer

Artikel

De Wet werk en zekerheid – dertig concrete voorstellen tot aanscherping en ve...

Vakgroep arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht Universiteit van Amsterdam1

Een kleine drie lustra na de invoering van de Wet Flexibiliteit en zekerheid is het ontslagrecht aan herziening toe. Daar zijn zeker redenen voor. Enerzijds heeft de arbeidsmarkt enkele fundamentele wijzigingen ondergaan. Zo is flexibele arbeid in alle vormen sterk in omvang toegenomen en heeft de gemiddelde rechtsbescherming voor alle werkenden daar geen gelijke tred mee gehouden (om die reden wordt de wet ook wel de Wet flexibiliteit genoemd, zonder de zekerheid). Ten tweede had de wetgevingsoperatie van eind jaren negentig twee majeure onderwerpen laten liggen. Deze w... abonneren of dit artikel kopen.

Internationaal arbeidsrecht in de advocatenpraktijk: een casuspositie

mr. A. Rodriguez Galvis*

In de afgelopen jaren heeft de arbeidsmigratie een hoge vlucht genomen. Steeds meer Nederlandse werknemers gaan – al dan niet tijdelijk – in het buitenland werken en andersom neemt ook het aantal buitenlandse werknemers dat in Nederland werkt toe. Deze toename van internationale arbeidsmigratie zorgt ervoor dat het belang van het internationale arbeidsrecht voor de arbeidsrechtelijke praktijk toeneemt. Ik zal in het hiernavolgende aan de hand van een casus ingaan op diverse kwesties die kunnen spelen bij arbeidsrechtelijke praktijksituaties waarbij sprake is van internat... abonneren of dit artikel kopen.

Perikelen rond de bindende voordracht

mr. Chr.M. Stokkermans*

Bij instellingen in de semipublieke sector hebben gremia waarin belanghebbenden zijn vertegenwoordigd doorgaans een bindend voordrachtsrecht met betrekking tot een of meer zetels in het toezichthoudend orgaan. Ik doel op woningcorporaties, zorginstellingen en onderwijsinstellingen. Dit vloeit voort uit wetgeving en governance codes. De ontwikkelingen zijn nog in volle gang. Er zijn verschillende aandachtspunten waarop bij het formuleren en uitoefenen van bindende voordrachtsrechten gelet moet worden. Het onderscheid tussen formele bevoegdheidsverdeling en gedragsnorm... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Over de commissaris anno 2014. Een interview met prof. mr. Paul F. van der He...

mr. M. van Eck en mr. R.S. de Vries

U staat bekend als zogeheten personeelscommissaris, een commissaris die op voordracht van de ondernemingsraad is benoemd. Bij welke ondernemingen en instellingen bent u momenteel commissaris en bij welke ondernemingen bent u op voordracht van de ondernemingsraad benoemd? Momenteel ben ik commissaris bij Koninklijke Douwe Egberts B.V., de Nederlandse dochter van Douwe Egberts Master Blenders 1753 N.V. Tevens ben ik commissaris bij IBM Nederland B.V. en bij Shell Nederland B.V. Deze ondernemingen zijn alle Nederlandse dochtermaatschappijen van internationale concerns. In de non-pr... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS