Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2015 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Ter Visie - De zaak Delta Lloyd: geschiktheid als wapen

dr. P. Frentrop1

Op 22 december 2004 trad de heer Eelko Blok na overleg met de Raad van Commissarissen terug als lid van de raad van bestuur van KPN, een positie waarin hij in april van dat jaar was benoemd. Hij zette die stap nadat de externe toezichthouder op de telecomsector, toen de Opta, het bedrijf een boete van 17 miljoen euro had opgelegd wegens het onrechtmatig verlenen van klantenkortingen. Blok bleef wel in dienst van KPN in de senior staffunctie corporate strategie en innovatie en in 2006 werd hij wederom benoemd tot lid van de Raad van Bestuur. Op 6 april 2011 werd hij voorzitter en dat is h... abonneren of dit artikel kopen.

Annotatie - Hof van Justitie EU 9 september 2015 (C-160/14), ECLI:EU:C:2015...

mr. L. Geldof en mr. C. Waterman1

De Richtlijn 2001/23/EG inzake overgang van onderneming (verder: de richtlijn) heeft als doel werknemers te beschermen bij verandering van onderneming en in het bijzonder daarbij hun rechten veilig te stellen. Deze zaak heeft betrekking op de vraag of sprake is van een overgang van vestiging en of een lidstaat aansprakelijk is wanneer de nationale hoogste rechter nalaat prejudicieel vragen te stellen over de uitleg van dit begrip. 1. FeitenAir Atlantis SA was een vennootschap die chartervluchten verzorgde. Op 19 februari 2013 is Air Atlantis ontbonden en zijn de verzoeker... abonneren of dit artikel kopen.

Annotatie - Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 1 september 2015, ECLI:NL:GHARL:...

mr. B.C.L. Kanen1

In een recent arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kwamen de implicaties van overgang van onderneming voor de pensioendriehoek aan de orde. Het ging in het bijzonder om pensioenpremies die door de inmiddels gefailleerde vervreemder onbetaald gebleven waren. Zowel voor als na de overgang was hetzelfde verplicht gestelde bedrijfstakpensioen (‘Bpf-pensioen’) van toepassing. Interessant is dat het bedrijfstakpensioenfonds erin slaagt succesvol een beroep te doen op art. 7:663 BW en door de vervreemder onbetaald gelaten premies bij de verkrijger te verhalen. Het is revolutionair dat e... abonneren of dit artikel kopen.

Fusiegedragsregels 2015: een paar cosmetische correcties, maar geen extreme m...

mr. dr. I. Zaal1

De Fusiegedragsregels (FGR) bestaan sinds 1970. Zij verplichten kort gezegd ondernemers een voornemen tot fusie mede te delen aan betrokken vakorganisaties en deze te raadplegen. Op 15 november 2013 is de Commissie Herziening Fusiegedragsregels (hierna de commissie) ingesteld. Deze commissie, onder voorzitterschap van kroonlid Hans Schenk, heeft als opdracht gekregen te inventariseren in hoeverre aanpassing van de Fusiegedragsregels 2000 nodig is. Bij zijn werkzaamheden heeft de commissie gebruik gemaakt van input van experts. Daarnaast is in de literatuur de laatste... abonneren of dit artikel kopen.

Enkele kanttekeningen bij de eenmalige verlenging van de duur van het besluit...

mr. dr. J. van Drongelen1

Met ingang van 1 juli 2015 is het voor cao-partijen mogelijk om bij een stilzwijgende verlenging van de cao de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te verzoeken om, via een sterk vereenvoudigde procedure, een besluit tot algemeenverbindendverklaring te verlengen. In deze bijdrage is een aantal kanttekeningen geplaatst bij deze bijzondere verlengingsmogelijkheid.1. InleidingDe collectieve arbeidsovereenkomst (hierna: cao) is het onderhandelingsresultaat tussen werkgever(s)(verenigingen) aan de ene kant en werknemersverenigingen aan de andere kant. Met name de orga... abonneren of dit artikel kopen.

Ketenaansprakelijkheid inzake loonbetaling, een verdere stap, een verbetering?

mr. H. de Kort en mr. A.D.M. van Rijs1

De arbeidsvoorwaarden staan in Nederland de afgelopen jaren steeds meer onder druk. De oorzaak kan worden gezocht in de toename van het aantal beschikbare arbeidskrachten uit andere lidstaten van de Europese Unie. De buitenlandse werknemers zijn veelal werkzaam in het onderste segment van de Nederlandse arbeidsmarkt.[2] Het betreft hier laaggekwalificeerd en vaak flexibel werk. De opkomst van nieuwe flexibele arbeidsrelaties[3] wordt door werkgevers misbruikt en zo ontstaan er schijnconstructies om de voorwaarden en het wettelijk minimumloon te ontduiken. Hierdoor zien we dat schijnconst... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

ZZP’er of toch niet? Wet DBA maakt het er niet makkelijker op

drs. L. Jansen1

Naar verwachting wordt het VAR-systeem met ingang van 1 april 2016 afgeschaft. De vraag is of dit tot een verbetering van de positie van opdrachtgevers en/of opdrachtnemers leidt. Bij invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (‘Wet DBA’) kunnen opdrachtgevers alleen nog zekerheid verkrijgen omtrent de inhoudingsplicht in hun relatie met een opdrachtnemer door ofwel (i) te werken met een door de Belastingdienst goedgekeurde individuele opdrachtovereenkomst ofwel (ii) gebruik te maken van een door de Belastingdienst gepubliceerde voorbeeldovereenkomst. De fictieve diens... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS