Tijdschrift voor Arbeid & Onderneming

Arbeidsrecht – Ondernemingsrecht – Medezeggenschapsrecht

2016 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. dr. J.H. Bennaars
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. S. Sikkink
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. dr. A. Zwanenburg

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Ter Visie - Wetsvoorstel Huis voor klokkenluiders: van melding aan Huis, naa...

prof. mr. A.F. Verdam1

1. Wet Huis voor klokkenluiders in aantochtHet wetsvoorstel Huis voor de Klokkenluiders is thans in behandeling bij de Eerste Kamer. Reeds in juni 2015 heeft de Eerste Kamer de wens uitgesproken dat het voorstel – in gewijzigde vorm – zo spoedig mogelijk tot wet zou worden verheven.[2] Te verwachten is dan ook dat het een dezer dagen door de Eerste Kamer zal worden aangenomen.2. Wordingsgeschiedenis wetsvoorstel: van melding aan Huis naar melding aan toezichthouderToen het Wetsvoorstel Huis voor klokkenluiders (‘Eerste Wetsvoorstel’[3]) in 2012 door de initiatief... abonneren of dit artikel kopen.

Betaling van het minimumloon en de bestuursrechtelijke ketenaanpak

mr. dr. J. van Drongelen & mr. H.C.M. de Kort1

Met de komst van de Wet aanpak schijnconstructies[2] is op 1 juli 2015[3] de civielrechtelijke ketenaansprakelijkheid voor betaling van loon in werking getreden. Hiermee is het voor onderbetaalde werknemers mogelijk geworden het verschuldigde loon te verhalen op andere schakels van de keten dan de (directe) werkgever. Naast de civielrechtelijke ketenaansprakelijkheid is tijdens de behandeling van de Wet aanpak schijnconstructies een paar keer een bestuursrechtelijke variant aan bod gekomen. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in ... abonneren of dit artikel kopen.

De Loongarantieregeling bij faillissement en surseance: ontwikkelingen wegens...

mr. P.R.W. Schaink1

De titel van de regeling van hoofdstuk IV WW (Werkloosheidswet 1987), meestal aangeduid als ‘Loongarantieregeling’, heeft als wettelijke benaming: ‘Overneming van uit de dienstbetrekking voortvloeiende verplichtingen bij onmacht van de werkgever te betalen’. De regeling wijkt in haar huidige vorm in essentie niet heel veel af van de regeling zoals die al in 1968 werd ingevoerd,[2] en daarmee bestond zij al lang voordat in 1980 de Raad van de (toenmalige) EG een richtlijn uitvaardigde betreffende de onderlinge aanpassing van wetgevingen der lidstaten inzake de bescher... abonneren of dit artikel kopen.

Bestuurdersaansprakelijkheid - een illustratie aan de hand van recente uitspr...

mr. A. Hendrikse en mr. M.B.F. Valk1

Bestuurdersaansprakelijkheid blijft een onderwerp dat veel aandacht krijgt. Waar de vraag of een bestuurder persoonlijk aansprakelijk is bepaald wordt door alle omstandigheden van het geval, kent de jurisprudentie een sterk casuïstisch karakter. Deze bijdrage probeert dit leerstuk[2] te illustreren (en niet te becommentariëren) aan de hand van een aantal recente civielrechtelijke uitspraken.[3] Daarbij komen de hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurder jegens de vennootschap op grond van art. 2:9 BW (de zogenaamde interne aa... abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten medezeggenschapsrecht in concernverhoudingen: drie uitspraken v...

mr. drs. L.J.H. Ecker1

In 2015 is weer een aantal interessante uitspraken gewezen op het gebied van het medezeggenschapsrecht. In dit artikel is een selectie gemaakt van drie uitspraken van de Ondernemingskamer, de uitspraken in de zaken Brink’s, Tjoapack en Martinair.[2] Hoewel deze uitspraken verschillend van aard waren en uiteraard verschillend van feiten, is er wel een rode draad die de uitspraken met elkaar verbindt. Allereerst gaan ze over de medezeggenschap in concernverhoudingen. In alle drie de uitspraken werd de bestr... abonneren of dit artikel kopen.

De billijke vergoeding bij ontslag van de statutair bestuurder nader beschouwd

mr. M.W.A.M. van Kempen1

De rechtspositie van de statutair bestuurder van de vennootschap is door de jaren heen door velen becommentarieerd[2] en niet zonder reden. Met de statutair bestuurder van een vennootschap, voor zover werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst, bestaat immers zowel een vennootschapsrechtelijke als een arbeidsrechtelijke relatie, elk met een eigen toetsingskader en sanctiemechanisme. Bestuurders heb je in alle soorten en maten. Van het lid van de Raad van bestuur van een multinational tot de bestuurder van een kleine MKB-onderneming. Toch scheren... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS