Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2005 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

Koop breekt geen huur......maar welke rechten en verplichtingen inzake de huu...

mw. mr. F.C. Borst

In dit artikel wordt nader ingegaan op de werking en omvang van artikel 7:226 BW. Dit artikel beschermt de huurder bij overdracht van de verhuurde zaak. De koper van de verhuurde zaak neemt op grond van artikel 7:226 de positie van eigenaar/verhuurder onder de huurovereenkomst over. Niet alle bedingen en afspraken die tussen de huurder en vorige verhuurder zijn gemaakt gaan mee over, maar alleen die bedingen die onmiddellijk verband houden met het doen hebben van de zaak tegen een door de huurder te betalen tegenprestatie. In het bijzonder wordt daarom aandacht besteed aan de vraa... abonneren of dit artikel kopen.

De exploitatieverplichting van de huurder van bedrijfsruimte

mw mr. I.E. Wong

De huurder van bedrijfsruimte is gehouden het gehuurde daadwerkelijk te exploiteren. Dit is een hoofdverplichting van de huurder. Onder omstandigheden kan het echter zo zijn dat de huurder in redelijkheid niet aan deze verplichting kan worden gehouden. Een vordering tot nakoming zal niet worden gehonoreerd als de nakoming onmogelijk is. De nakoming wordt ook als onmogelijk beschouwd als de huurder wel zou kunnen nakomen, maar slechts door het brengen van offers die, alle omstandigheden in aanmerking genomen, in redelijkheid niet van hem kunnen worden gevergd. Ook als niet van een... abonneren of dit artikel kopen.

De kantorenmarkt in Nederland in 2004

ing. A.W.M. Duijnisveld MRE

De Nederlandse kantorenmarkt heeft in 2004 opnieuw sterk onder invloed gestaan van de macro-economische situatie waarin Europa en een groot deel van de wereld zich de afgelopen periode bevond. Toch zijn er in de verschillende Europese steden grote verschillen waar te nemen, welke min of meer gelijke tred houden met de micro economische situatie waarin de diverse landen en in het bijzonder de individuele steden zich bevinden. Zo is Londen een positieve uitzondering in de Engelse markt en blijven met name Duitsland en Nederland in algemene zin sterk achter in Europa. Dit heeft tot g... abonneren of dit artikel kopen.

BBSH en bedrijfsruimteverhuur door woningcorporaties

mr. drs. S.J.M. Verhoeven

Op grond van het huidige Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) is het woningcorporaties toegestaan om bedrijfsruimten te verhuren. Als bedrijfsruimten een (fysieke) samenhang hebben met corporatiewoningen, dan gaat het zelfs om een kernactiviteit (zie de MG-circulaire 2001-26 van 5 november 2001). Naast woningen hebben corporaties dan ook (een relatief beperkt aantal) bedrijfsruimten in hun bezit. Er zijn plannen om het BBSH ingrijpend te wijzigen. Oftewel: er wordt aan nieuwe regels gewerkt, die betrekking hebben op de handelingsvrijheid van woningcorporaties. Het zou een goed... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

X / Y (TvHB 2005/11)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw mr. N. Eeken

Samenvatting Partijen verschillen van mening over de krachtens de huurovereenkomst voor het gehuurde geldende (gebruiks) bestemming, en over de vraag in hoeverre de huurovereenkomst de bevoegdheid laat om het gehuurde onder te verhuren of aan anderen in gebruik te geven. Verhuurster, verweerster in cassatie, meende dat er sprake was van een (toerekenbare) tekortkoming omdat de huurder, eiser tot cassatie, een gedeelte van het gehuurde (in de procedure aangeduid als 'Studio 270') aan een derde (te weten huurders partner) in gebruik zou hebben afgestaan, en dat het gebruik door die partner... abonneren of dit artikel kopen.

Dori / O.O.G. (TvHB 2005/12)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw mr. N. Eeken

Samenvatting Dori kocht een onroerende zaak die grotendeels was verhuurd. In de koopakte was vermeld: 'De berekening en indexering van de hiervoor vermelde huurprijzen zijn in overeenstemming met de daarvoor geldende wettelijke en/of contractuele bepalingen.' en 'Buiten de huurovereenkomsten om zijn er geen afspraken met één of meer huurders en/of medehuurders gemaakt.' Nadien bleek dat de verkoper en de huurder bij de aanvang van de huurovereenkomst hadden afgesproken dat de contractuele indexeringen achterwege gelaten zouden worden. Centraal staat de vraag of art. 7:15 (b... abonneren of dit artikel kopen.

Sleper / Bakkenist (TvHB 2005/13)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw mr. N. Eeken

Samenvatting Bakkenist heeft met ingang van 1 oktober 1997 van Sleper kantoorruimte gehuurd aan de Maliebaan te Utrecht. De eerste huurperiode liep tot en met 30 september 2002. Art. 2.2 van het, op het ROZ-model gebaseerde, huurcontract luidt: 'Na het verstrijken van de in 3.1 genoemde periode wordt deze overeenkomst voortgezet voor een aansluitende periode van 5 jaar, derhalve tot en met 30 september 2007. Deze overeenkomst wordt vervolgens voortgezet voor aansluitende perioden van telkens 5 jaar.' In art. 3.3 is vervolgens bepaald: 'Beëindiging van deze overeenkomst vindt plaats ... abonneren of dit artikel kopen.

Dunnewind / Schuitema (TvHB 2005/14)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw mr. N. Eeken

Samenvatting Dunnewind huurt een deel van een C1000 supermarkt van Schuitema (voorheen A&P Supermarkten B.V.) teneinde hierin bloemen en planten te verkopen. Zij vordert dat Schuitema zal worden verboden in het winkelpand zelf bloemen en/of planten aan het publiek te koop aan te bieden. Zij baseert deze vordering primair op de met A&P gemaakte afspraken, waaraan ook Schuitema als opvolgend verhuurder is gebonden. Subsidiair baseert Dunnewind haar vordering op de wettelijke verplichting van de verhuurder om aan de huurder het genot van het gehuurde te verschaffen, welke verplichti... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Actualiteiten

mw mr. M. Sloot

Wet- en regelgeving Tweede Kamer Kamerstukken II 2003/04, 27 926 Huurbeleid voor de lange termijn Notitie inkomenseffecten modernisering huurbeleid (nr. 41), brief minister (nr. 42 en 43), lijst van vragen en antwoorden (nr. 44 en 45), brief minister over ontwerp besluit (nr. 46). Kamerstukken II 2004/05, 29 951, nr. 1-3 Regels met betrekking tot het in gebruik geven van grond ten behoeve van de verkoop van motorbrandstoffen aan wegen in beheer bij het Rijk (Wet tot veiling van bepaalde verkooppunten van motorbrandstoffen). abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

mw mr. M. Sloot

Boeken * Modellenboek Vastgoedcontracten Den Hollander te Deventer Het Modellenboek Vastgoedcontracten bevat meer dan zeventig modellen van vastgoedcontracten en vastgoeddocumenten gerangschikt naar huur, bouw, koop en projectontwikkeling. De modellen zijn verder voorzien van deskundig commentaar. Waar nodig worden alternatieve bepalingen aangedragen. De modellen staan ook op CD-ROM, waardoor ze eenvoudig zijn aan te passen en uit te printen. Halfjaarlijks worden de modellen geactualiseerd. abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

mw mr. M. Sloot

Publicaties * Noot Schouten onder WR 2005, 29 over renovatie; dringend eigen gebruik C.E. Schouten Woonrecht, nr. 4, april 2005, p. 103- 105 * Verhuur ten behoeve van exploitatie benzinestations A.M. Kloosterman Huurrecht Nieuwsbrief, nr. 2, 7 april 2005, p. 6 * Winkel-in-winkel D.L. van Praag Huurrecht Nieuwsbrief, nr. 2, 7 april 2005, p. 15-18 * VROM werkt aan versoepeling normen luchtkwaliteit W.H.K. Dijksterhuis Nieuwsbrief Onroerend Goed, nr. 7, 7 april 2005, p. 4 * De exploitatieplicht van de huurder in het ROZ-model 230a F.E. de Neef Nieuwsbrief Onroe... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS