Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2007 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

De belangenafweging in het kader van de beëindigingsprocedure, Jurisprudentie...

mr. J.W. Adriaansens

De huurder van winkelbedrijfsruimte geniet een vergaande bescherming. Zo kan de verhuurder na ommekomst van een initiële huurtermijn van vijf jaar slechts op basis van een tweetal opzeggingsgronden de huurovereenkomst opzeggen: niet goed huurderschap of dringend eigen gebruik. Aan het einde van de verlengingsperiode van vijf jaar of na ommekomst van een initiële huurtermijn van tien jaar of langer komen hier nog eens drie opzeggingsgronden bij. Twee daarvan, te weten het niet instemmen met een redelijk aanbod en de verwezenlijking van een bestemmingsplan, zijn, net als ... abonneren of dit artikel kopen.

Feitelijke stoornis van het huurgenot door derden

mr. H.L. Huisman en mr. J. de Kruijf

Een van de hoofdverplichtingen van de verhuurder is de verplichting om gebreken aan het verhuurde te verhelpen (artikel 7:206 BW). Sinds de komst van het huidige huurrecht is aan de wettelijke definitie van het begrip ‘gebrek’ veel aandacht besteed.1 Een logisch gevolg van het verruilen van het onder het oude huurrecht gebruikte begrip ‘gebrek’ voor een ander soort gebrek. Bij de zoektocht naar een nieuwe inhoud van het begrip ‘gebrek’ geeft het derde lid van artikel 7:204 BW een duidelijke begrenzing. In deze bepaling is opgenomen dat de verhuurder niet hoeft in te sta... abonneren of dit artikel kopen.

De valkuil van de huurprijs

mr. G.M. Kerpestein

De huurprijs van bedrijfsruimte is naar mijn mening het meeste relevante onderwerp van het huurrecht bedrijfsruimte. Huurinkomsten zijn voor de verhuurder op de lange termijn bepalend voor de verkoopopbrengst en op de middellange termijn voor extra financieringsmogelijkheden. En op kortere termijn verschaffen huurinkomsten de nodige liquiditeiten. Voor de huurder levert de huurprijs, naast die van de personeelslasten, de belangrijkste vastekostenpost op. Relevant is echter niet ook altijd leuk. Indien ik op feesten en partijen meedeel dat ik het huurrecht beoefen, is een onderdruk... abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

Boeken In deze rubriek worden gedurende het lopende jaar verschenen relevante boeken gesignaleerd. G.M. Kerpestein, Huurrecht bedrijfsruimte, Sdu Uitgevers Huurrecht bedrijfsruimte behandelt de nieuwe wet uitvoerig en becommentarieert deze naar aanleiding van de parlementaire geschiedenis die aan de nieuwe wet ten grondslag ligt. Tevens is de meest recente rechtspraak verwerkt. Huurrecht bedrijfsruimte is op basis van de nieuwe wettelijke regeling systematisch opgezet en gaat in op alle problemen van de huurrechtpraktijk waar deze de huur en verhuur van commercieel vastgoed... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Aannemersbedrijf Veldwachter B.V./Bouwbedrijf Veldwachter Beheer B.V. (TvHB 2...

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

Samenvatting Als een huurder tijdens de looptijd van de huurovereenkomst aan het gehuurde wijzigingen aanbrengt, kan deze nog niet met succes een actie uit ongerechtvaardigde verrijking tegen de verhuurder instellen, omdat de rechter in verband met het wegneemrecht van de huurder deze in zijn vordering niet-ontvankelijk zal verklaren. Kantonrechter Aannemersbedrijf Veldwachter B.V., eisende partij, verder te noemen: ‘AV’, gemachtigde mr. E.T.J.A.M. Nijkamp tegen Bouwbedrijf Veldwachter Beheer B.V., gedaagde partij, verder te noemen: ‘BVB’, gemachtigde mr. H.J. de ... abonneren of dit artikel kopen.

X/Seong Sun Teh (TvHB 2007/18)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

Samenvatting (1) De kantonrechter treedt buiten de rechtstrijd indien zijn vonnis strekt tot huurverlaging ofschoon door verhuurder uitdrukkelijk huurverhoging is gevorderd (en door huurder geen huurverlaging). (2) De huurprijs van een onzelfstandige woning krachtens art. 7A:1624 lid 2 BW (thans: een afhankelijke woning ex art. 7:290 lid 2 BW) wordt in zijn algemeenheid nader vastgesteld volgens de maatstaven van art. 7A:1624 e.v. (thans: art. 7:303 BW e.v.) en wordt in het onderhavige geval gewaardeerd op 25% per m2 van de m2-huurprijs van de bedrijfsruimte. (3) Bij het vorderen van een... abonneren of dit artikel kopen.

Lidl Nederland GmbH/Coltavast B.V. (TvHB 2007/19,20)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mw. mr. N. Eeken

Samenvatting Een huurder die in verband met de overdracht aan een derde van het in het gehuurde door de huurder zelf of een ander uitgeoefende bedrijf, die derde als huurder in zijn plaats wil stellen, moet zelf gedurende kortere of langere tijd betrokken zijn geweest bij de exploitatie van de over te dragen onderneming. In casu is dat niet het geval daar Lidl op dezelfde datum waarop de onderneming aan haar werd overgedragen, deze weer heeft overgedragen aan Sanders. De kantonrechter oordeelt in kort geding dat deze doorverkoop niet onder het bereik van artikel 3:307 BW valt. De vorderi... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS