Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2009 nr. 6

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. V.G.F. Boumans
mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Artikel

Voorvragen in verzoekschriftprocedures. Juridisch mogelijk en wenselijk?

mr. M. van Heeren*

Sinds de invoering van het nieuwe huurrecht op 1 augustus 2003 is een nieuwe verzoekschriftprocedure in het huurrecht van bedrijfsruimte geïntroduceerd, te weten het verzoek tot benoeming van een deskundige in de zin van art. 7:304 lid 2 BW (hierna: de 304-procedure). Na benoeming van de deskundige zal deze een huurpijsadviesrapportmet betrekking tot het gehuurde moeten opstellen, waarna mogelijk nog de huurprijsvaststellingsprocedure ex art. 7:303 BW moet plaatsvinden. Een andere en al veel langer bestaande verzoekschriftprocedure in het huurrecht van (bedrijfs)ruimt... abonneren of dit artikel kopen.

Wetsvoorstel kraken en leegstand. Wat betekent dit voor de praktijk?

mw. mr. M. van Schie*

Op 15 oktober 2009 heeft de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel kraken en leegstand van de kamerleden Ten Hoopen (CDA), Slob (ChristenUnie) en Van der Burg (VVD) aangenomen.De initiatiefnemersmenen dat iedereen van andermans goed dient af te blijven en zien voorts in de verharding van de kraakwereld aanleiding om te komen tot het wetsvoorstel.De bestaandemiddelen zouden ontoereikend zijn om kraken en leegstand aan te pakken.1 Omkraken terug te dringen is in het wetsvoorstel een algeheel kraakverbod opgenomen, hetgeen betekent dat kraken te allen tijde verboden is... abonneren of dit artikel kopen.

Huurprijsaanpassing bij tankstations: een nieuwe maatstaf?

mr. J.P.H. Jacobs*

Recentelijk heeft het Gerechtshof te ’s Gravenhage een interessant arrest gewezen in een procedure betreffende de huurprijsaanpassing van een tankstation.1 In het arrest werd het vonnis van de rechtbank van 15 september 20052 vernietigd. Het gerechtshof kon zich in de door de rechtbank, sector kanton gehanteerde methodiek – welke was gebaseerd op het advies van de bedrijfshuuradviescommissie (BHAC) – niet vinden. In afwijking van de gebruikelijke vergelijkingsmethodiek, waarbij de huurprijzen van vergelijkbare bedrijfsruimte ter plaatse over de voorliggende vijf jaar ... abonneren of dit artikel kopen.

Gluren bij de buren: vergelijking van het Nederlandse en Belgische huurbeëind...

mw. mr. N. Eeken en mw. mr. N. van Landuyt*

HetNederlandse en het Belgische recht hebben een gezamenlijke ‘voorouder’, namelijk de ‘CodeNapoleon’. InNederland trad in 1809 dit ‘Wetboek Napoleon, ingerigt voor het Koninkrijk Holland’ in werking, waarmee het Romeinse recht werd afgeschaft.1 In 1811 werd het ‘Wetboek Napoleon’ in Nederland vervangen door de Franse Code civil en in 1838 werd het (oude) Burgerlijk Wetboek ingevoerd dat voor een groot deel was geïnspireerd door deze Franse Code civil. Paul Scholten stelt dat dit Burgerlijk Wetboek ‘alle goede en kwade eigenschappen vertoont van een bruikbare copie va... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Hoog Catharijne B.V. / M&S Mode Nederland B.V. (TvHB 2009/21,22,23,24)

prof. mr. A.W. Jongbloed en mr. N. Eeken

Samenvatting Uit de omstandigheden van het geval blijkt dat de herontwikkeling vanHoog Catharijne, en in het bijzonder dat deel waar het gehuurde zich bevindt, niet mogelijk is met instandhouding van de huurovereenkomst. Omdat is voldaan aan de vereisten van 7:296, lid 4 j° lid 1 sub b BW (dringend eigen gebruik als opzeggingsgrond), brengt dit, in het voetspoor van art. 7:220 lid 4 BW(dringend nodig hebben voor renovatie), mee dat de toepassing van art. 7:220 lid 2 BW(het doen van een redelijk voorstel doorHoog Catharijne aan M&S Mode) niet meer aan de orde is. Dit betekent dat ... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Voorwoord

Marry de Gaay Fortman

In een verzoekschriftprocedure tot verlenging van de ontruimingsbescherming in de zin van art. 7:230a BW, is het mogelijk om voorvragen te laten behandelen, zoals bijvoorbeeld de vraag of de huurovereenkomst betrekking heeft op middenstandsbedrijfsruimte. Sedert 1 augustus 2003 is in art. 7:304 lid 2 BW een nieuwe verzoekschriftprocedure in het huurrecht geïntroduceerd, te weten het verzoek tot benoeming van een deskundige in een huurprijswijzigingsprocedure. Mr. M. van Heeren gaat in het eerste artikel van dit tijdschrift in op de vraag of het stellen van voorvragen in verzoekschrift... abonneren of dit artikel kopen.

Actualiteiten

mw. mr. M. Sloot*

Wet- en regelgeving Tweede Kamer Kamerstukken II 2008/09, 31 992: wijziging van het Burgerlijk Wetboek (initiatiefrecht huurders). Koninklijke boodschap (nr. 1), voorstel van wet (nr. 2), memorie van toelichting (nr. 3), advies en nader rapport (nr. 4). Dit op 29 juni 2009 ingediende wetsvoorstel heeft als strekking dat huurders een initiatiefrecht krijgen tot alle mogelijke veranderingen en toevoegingen die in redelijkheid van de verhuurder kunnen worden gevergd. abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS