Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2015 nr. 5

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. V.G.F. Boumans
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. E. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
I. Reimert
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord

In de kranten lezen wij de laatste tijd regelmatig over het vluchtelingenprobleem en over de grote behoefte aan opvanglocaties. De roep om extra woonruimte wordt daardoor steeds luider. Een deel van de oplossing hiervoor kan wellicht worden gevonden in de transformatie van leegstaande kantoorgebouwen in woonruimte. Nu dit zo'n actueel onderwerp is, hebben wij ervoor gekozen hier in dit tijdschrift aandacht aan te besteden, ook al ziet het grotendeels op woonruimte. Willemijn Lever schrijft dat, met een juiste toepassing van de geldende regels, de transformatie van kantoren in tijdelijke ... ...lees meer

Artikel

Transformatie van leegstaande kantoren in tijdelijke woonruimte - De mogelijk...

mr. W. Lever1

  Leegstaande kantoren: het is een omvangrijk probleem in Nederland. De Nederlandse kantorenmarkt wordt medio 2015 geconfronteerd met circa 7,1 miljoen vierkante meter kantorenaanbod. Van deze kantoren wordt bijna een derde (2,2 miljoen vierkante meter) reeds langer dan vijf jaar aangeboden.2 De druk op de woningmarkt daarentegen is, zeker in de centrale steden Amsterdam en Utrecht, bijzonder hoog. In de Noordvleugel van de Randstad dienen de komende jaren nog veel woningen te worden toegevoegd. Berekend is dat het tot 2040 gaat om 440.000 woningen.3 abonneren of dit artikel kopen.

Servicekosten bij de verhuur van bedrijfsruimte - Een overzicht

mr. M. van Schie en T.O. Brüne1

Bij de verhuur van woonruimte is in art. 7:237 BW jo art. 7:259 BW e.v. en ook in enkele uitvoerende regelingen (bijv. Uitvoeringswet huurprijzenwoonruimte, besluit servicekosten) bepaald wat onder de servicekosten valt, hoe de servicekosten afgerekend moeten worden en hoe bijvoorbeeld een servicekostenpakket gewijzigd kan worden. Bij de verhuur van bedrijfsruimte bestaan geen wettelijke regels. In de praktijk ontstaan daardoor tussen verhuurders en huurders regelmatig geschillen over de (afrekening van) servicekosten. Wat wordt c.q. mag worden doorbelast en wat niet?... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuw 2015 ROZ-model voor 230a-bedrijfsruimte

mr. H.J. Moné1

Twaalf jaar na het verschijnen van het vorige ROZ-model voor 230a-bedrijfsruimte in 2003, heeft de ROZ voor dit type bedrijfsruimte een nieuw model vastgesteld.2 Het in 2003 geïntroduceerde model voor 290-bedrijfsruimte onderging al in 2008 een facelift3 en in 2012 een ingrijpender wijziging waarmee werd geanticipeerd op een aantal juridische en maatschappelijke ontwikkelingen.4 Het ligt daarom voor de hand dat in het nieuwe model waar mogelijk wordt aangesloten bij het meest recente model voor 290-bedrijfsruimte. Dat is grotendeels, ... abonneren of dit artikel kopen.

Rente over huurvorderingen - Enige gedachten

mr. F.C. Borst1

Als het gaat om het vergoeden van rente over teveel of te weinig betaalde huur als gevolg van een huurprijsherziening, kwam de huurder er voorheen vaak bekaaid vanaf. Rente over de als gevolg van een huurprijsverlaging terug te betalen huursommen werd afgewezen, terwijl bij een huurprijsverhoging de huurder wel rente moest betalen over de dan met terugwerkende kracht opeisbaar geworden hogere huursommen. John Nijsten schreef in het eerste nummer van TvHB 2013 een lezenswaardig artikel over dat onderwerp2 en ook Liesbeth den Engelsman gaat in op het onderwe... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Rechtbank Oost-Brabant, locatie ‘s-Hertogenbosch (TvHB 2015/17)

mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. Jongbloed

1 juli 2015 ECLI:NL:RBOBR:2015:3926SamenvattingBe ëindiging, oplevering, tekortkoming, dwangsommenIn deze uitspraak komen twee aspecten naar voren naar aanleiding van een eerdere veroordeling tot het ter vrije beschikking stellen (leeg en in de contractueel overeengekomen staat) van een verhuurd pand op verbeurte van een dwangsom. Allereerst rees de vraag of het pand tijdig en in de juiste staat ter beschikking was gesteld. In casu werd de veroordeling geacht betrekking te hebben op de vrije terbeschikkingstelling van het pand waarbij de staat van oplevering v... abonneren of dit artikel kopen.

Hof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden (TvHB 2015/18)

mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. Jongbloed

16 juni 2015RVR 2015, 85Van Dijk c.s. / TrapeziumSamenvattingTekortkoming, vennootschap onder firma, aansprakelijkheid uitgetreden vennoot Dit arrest gaat over de vraag of uitgetreden vennoten van een vennootschap onder firma aansprakelijk zijn voor de huurachterstand die is ontstaan nadat zij zijn uitgetreden, maar die voortvloeit uit een huurovereenkomst die is aangegaan toen zij nog vennoot waren. Het hof oordeelt dat de uitgetreden vennoten aansprakelijk zijn. Ex art. 18 WvK zijn de vennote... abonneren of dit artikel kopen.

Gerechtshof Amsterdam (TvHB 2015/19)

mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. Jongbloed

30 juni 2015Zaaknummer 200.141.330/01Kijkshop B.V. / Hoes Schalkwijk B.V.SamenvattingOverdracht, gebrekenregeling, huurprijsvermindering, aansprakelijkheid, toerekenbare tekortkoming Art. 7:226 lid 1 BW bepaalt dat bij de eigendomsoverdracht van het gehuurde de rechten en verplichtingen van de verhuurder uit de huurovereenkomst die daarna opeisbaar worden, overgaan op de verkrijger. In 2010 heeft de eigendomsoverdracht van de vorige verhuurster aan de nieuwe verhuurster (Hoes) plaatsgevonden. Het hof overweegt dat de vorderingen van de huurster (Kijks... abonneren of dit artikel kopen.

Gerechtshof 's-Hertogenbosch (TvHB 2015/20)

mr. N. Amiel en prof. mr. A.W. Jongbloed

28 juli 2015 ECLI:NL:GHSHE:2015:2893SamenvattingBe ëindiging, ontbinding, huurachterstand, ontruiming, uitvoerbaar bij voorraad, schadevergoeding wegens onrechtmatige executieIn eerste aanleg had de kantonrechter de huurovereenkomst voor bedrijfsruimte op vordering van de verhuurder (in reconventie) ontbonden, kort gezegd omdat de huurder een tijdelijke geringe huurbetalingsachterstand had. Dit ondanks het feit dat die achterstand voorafgaand aan het wijzen van het vonnis volledig was ingelopen. In hoger beroep overweegt het hof dat de huurprijs ingevolge de h... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht Hoge Raad

mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1

Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 juni 2015 tot en met 31 juli 2015. Hoge Raad Hoge Raad 20 februari 2015, ECLI:NL:HR:2015:399 en conclusie A-G 16 januari 2015, ECLI:NL:PHR:2015:14 (kraken) De geïntimeerde heeft in 2008 een pand in eigendom verkregen, dat toen reeds lange tijd door krakers werd bewoond. In eerste aanleg heeft de abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht Hof

mr. J.M. Winter-Bossink en mr. N. Amiel1

  Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 juni 2015 tot en met 31 juli 2015. abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentieoverzicht Rechtbank

Jolanda Winter-Bossink en Nathalie Amiel zijn advocaat bij Houthoff Buruma in Rotterdam en Amsterdam

Jurisprudentieoverzicht betreffende voor de verhuur van bedrijfsruimte relevante uitspraken gepubliceerd – of aan de redactie ter hand gesteld – in de periode 1 juni 2015 tot en met 31 juli 2015.   Rechtbank Rechtbank Amsterdam, sector kanton (kort geding) 26 mei 2015, ECLI:NL:RBAMS:2015:3903 (ontruiming, woonruimte, vernietiging) De huurder heeft zijn woning enkele malen in strijd met de huurovereenkomst onderverhuurd. Naar aanleiding daarvan heeft de verhuurder de huurder uitgenodigd voor een g... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot1

Wet- en Regelgeving Tweede Kamer Kamerstukken II 2014/15,33 436: Wijziging van de Leegstandwet in verband met de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur bij leegstand van gebouwen en woningen: Verslag algemeen overleg van 19 november 2014, over antikraakconstructies en leegstandsbeheer (41), brief minister ter aanbieding rapportage tijdelijke verhuur in 2014 (42). Kamerstukken II 2014/15, 34156, nrs, 3-17: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Huisvesting... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS