Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte

2016 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

mr. K.M. Verdurmen

Redactie

mr. N. Amiel
mr. B.N. Cammelbeeck
mr. A. de Fouw
prof. mr. A.W. Jongbloed
mr. S. van der Kamp
mr. K. Keij
mr. I.C.K. Mol
mr. J.R.M. Nelen
mr. M. van Schie
M. Sloot

Vaste medewerkers

mr. V.G.F. Boumans
mr. J. le Clercq
mr. K.J.M. Corten
mr. M. Davelaar
mr. I. Hofhuis
mr. L. Kruitwagen
mr. C. Otte
mr. A.A.L. Oving
mr. M. Schröer
B. Ziermans MSc. MRICS

Redactiesecretaris(sen)

mr. A. de Fouw

 

Inleiding

Voorwoord

Christiaan Toorman

Onze hoofdredacteur Nathalie Amiel heeft mij gevraagd om bij haar afwezigheid wegens zwangerschapsverlof het voorwoord te schrijven.  In dit 'zomernummer' maar liefst drie artikelen in de ROZ-reeks. Anique Bergers beschrijft de ROZ-regeling met betrekking tot de huurprijswijziging. Daarbij vestigt zij onder meer de aandacht op diverse bepalingen die in het nadeel van de huurder afwijken van de wettelijke regeling. Zij signaleert dat het nadeel voor de huurder niet steeds zo groot is, dat de bepalingen voor vernietiging in aanmerking komen.  Ingenoor Kwak... ...lees meer

Artikel

Huurprijswijziging in de ROZ modellen

mr. A. Bergers1

Al sinds 1977 publiceert de Raad voor Onroerende Zaken (hierna: ROZ) model huurovereenkomsten met bijbehorende algemene bepalingen. In de huurrecht praktijk wordt van deze modellen veelvuldig gebruik gemaakt. In dit tijdschrift wordt dit jaar een cyclus van artikelen gepubliceerd over verschillende onderwerpen die in de ROZ modellen worden geregeld.[2] In eerdere nummers verschenen al artikelen over de geschiktheid van het gehuurde en de definitie van gebrek,[3] de verantwoordelijkheid voor de bestemming van het gehuurde[4] en de exploitatie- en opleveringsverplichting van huurder.[5] abonneren of dit artikel kopen.

Schade en aansprakelijkheid in het ROZ-model algemene voorwaarden kantoorruimte

mr. I. Kwak en mr. drs. D.H. de Witte1

In 2015 heeft de Raad voor Onroerende Zaken (hierna: ROZ) een nieuwe versie van de algemene voorwaarden behorende bij de huurovereenkomst bedrijfsruimte ex art. 7:230a BW kantoorruimte (hierna: ROZ kantoorruimte 2015) gepubliceerd. In dit tijdschrift is eerder[2] een algemene uiteenzetting van dat nieuwe model gegeven. Daarna is een artikelenreeks gestart, waarin de algemene voorwaarden in het model per artikel worden besproken. Dit artikel heeft betrekking op de algemene voorwaarden die een nadere regeling inhouden over schade (art. 9) en aansprakelijkheid (art. 10). In beide bepal... abonneren of dit artikel kopen.

Betalingen, boete, kosten en verzuim in de ROZ modellen

mr. K.M. Verdurmen, mr. I.E. Hofhuis en mr. M.H. Boomsma1

Al sinds 1977 publiceert de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) model huurovereenkomsten met bijbehorende algemene bepalingen. In de huurrechtpraktijk wordt van deze modellen veelvuldig gebruik gemaakt. In dit tijdschrift wordt dit jaar een cyclus van artikelen gepubliceerd over verschillende onderwerpen die in de ROZ-modellen worden geregeld.Deze bijdrage ziet op de algemene bepalingen over betalingen, boete, kosten en verzuim in de ROZ-modellen. Daarin worden de art. 23 (Betalingen), 29 (Boetebepaling) en 28 (Kosten, verzuim) uit het ROZ-model van 2015 (voor 7:230a BW-bedrijfsruimte)... abonneren of dit artikel kopen.

De juridische aspecten van het retail fenomeen ‘blurring’

mr. S.H.W. Le Large en mr. M.W.H. Kleijn1

De toename in branchevervaging tussen detailhandel en horeca, ook wel ‘blurring’ genoemd, is één van de retail trends van de afgelopen jaren. In dit artikel gaan wij nader in op de juridische aspecten daarvan. Naast een analyse van blurring vanuit een huurrechtelijk perspectief wordt in dit artikel ook aandacht besteed aan de mededingings-, en bestuursrechtelijke aspecten van blurring. abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Hoge Raad 22 april 2016 ECLI:NL:HR:2016:726 RvdW 2016, 548, WR 2016, 76, NJ...

E.T. de Boer

Prejudiciële beslissing op vragen van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 10 november 2015, ECLI:NL:GHARL:2015:8436 ; NJF 2016, 84 Loth en Van Reen / Stichting Portaal Samenvatting Renovatie, dringende werkzaamheden, verhuiskostenvergoeding, dwingend recht Huurders van woonruimte hebben bij hun verhuurder aanspraak gemaakt op een bijdrage in de verhuis- en inrichtingskosten als bedoeld in art. 11g Bbsh (oud). In antwoord op een aantal prejudiciële vragen in d... abonneren of dit artikel kopen.

Gerechtshof Amsterdam 15 maart 2016 ECLI:NL:GHAMS:2016:971 (TvHB 2016/14)

A. Vis

Woonstichting Rochdale / Frababo Beheer B.V. Samenvatting Beëindiging, exploitatie, ontbinding, tekortkoming De huurder huurt bedrijfsruimte sinds 1 januari 2004 met als contractuele bestemming 'cafébedrijf' met de daarboven gelegen woonruimte. Na een eerdere periode waarin het gehuurde enige jaren niet is geëxploiteerd, maar daarna weer in gebruik is genomen, wordt er in ieder geval sinds eind 2011 geen onderneming meer uitgeoefend in het gehuurde. De verhuurder heeft de huurovereenkomst opgezegd wegens slecht huu... abonneren of dit artikel kopen.

Hof Amsterdam 3 november 2015 ECLI:NL:GHAMS:2015:4522 (TvHB 2016/15)

E.D. den Engelsman

Appellante / Dreef Beheer B.V. Samenvatting Beëindiging, opzegging, renovatie, alsnog instemmen met opzegging, incidentele provisionele vordering, exploitatie. De verhuurder heeft de huurovereenkomst met de huurder opgezegd tegen 31 oktober 2015 in verband met de renovatie van het winkelcentrum waarvan het gehuurde deel uitmaakt. De huurder geeft aan niet in te stemmen met de opzegging. De verhuurder vordert de einddatum van de huurovereenkomst vast te stellen op 31 oktober 2015, althans een in goede justitie vast te stellen d... abonneren of dit artikel kopen.

Rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar (kort geding) 28 juni 2016 ECLI:NL:...

A.W. Jongbloed

Carpetright / MAB Samenvatting Huurprijs, gebrek De huurder huurt vanaf 1992 bedrijfsruimte in het winkelcentrum Alkmaar-Overstad. De huidige huurperiode loopt tot 1 augustus 2017 en er resteert nog één huuroptieperiode lopend van 1 augustus 2017 tot 1 augustus 2022. De verhuurder was van plan tot herontwikkeling van het winkelcentrum over te gaan en heeft in het verleden de huurder daarom vervangende bedrijfsruimte aangeboden, maar in juni 2013 bleek herontwikkeling financieel niet haalbaar te zijn. Vanaf 2009/2010 i... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Actualiteiten

mw. mr. M. van Schoonhoven-Sloot1

Wet- en RegelgevingStaatsbladStb. 2016, 157 Wet van 14 april 2016 tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek de Huisvestingswet 2014 en de Woningwet (aanvulling opzeggingsgrond dringend eigen gebruik voor de tijdelijke huisvesting van jongeren)Stb. 2016, 158 Wet van 14 april 2016 tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten in verband met het stellen ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS