TAC

Tijdschrift voor Arbeidsrecht in Context

2024 nr. 3

Redactie

Hoofdredactie

mr. drs. A.M. Helstone

Redactie

mr. N.T. Dempsey
prof. mr. dr. J.H. Even
mr. Y. Harchaoui
mr. K. Janssens
mr. dr. N. Zekic
mr. S. Sikkink
mr. S.A. Slootweg
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. dr. A. Zwanenburg

Vaste medewerkers

mr. F. Dekker
mr. R.A.A. Duk
mr. A.L. Mertens
mr. drs. E.H.A. Schram
mr.dr. J.P.H. Zwemmer

Redactiesecretaris(sen)

mr. M. Diepenbach

 

Artikel

Gaat de Wovof er nu toch komen?

mr. dr. J. van der Pijl1

In de uiterst principiële strijd om de mate van bescherming van werknemers bij een faillissementsdoorstart zijn we aanbeland bij een nieuw hoofdstuk: de Wet overgang van onderneming in faillissement is een nieuw leven ingeblazen, niet tot ieders genoegen, zo blijkt uit de reacties in de internetconsultatie. Betwijfeld wordt of het verstandig is te kiezen voor het uitgangspunt dat om te beginnen álle werknemers bij een doorstart mee overgaan naar de verkrijger, waar dat tot nu toe per definitie juist niet het geval was. Tegelijkertijd roept dit de wedervraag op: wat is het alterna... abonneren of dit artikel kopen.

Vaklui van Ver: De regulering van arbeidsmigratie in Nederland en inspiratiem...

dr. A. Böcker en prof. mr. T. de Lange1

Op de Nederlandse arbeidsmarkt heerst een ongekende krapte aan geschoolde vakkrachten. Met name technisch en verplegend personeel is ook elders in Europa schaars. Daarom neemt de roep om een toelatingsregeling voor vakkrachten van buiten de EU zoals verschillende buurlanden die al kennen toe. In deze bijdrage analyseren we de bestaande Nederlandse toelatingsprocedures voor 'vaklui van ver' en de regelingen die Duitsland, Vlaanderen en Canada ontwikkeld hebben om geschoolde vakkrachten aan te trekken. 1. Inleiding In deze bijdrage bespreken we de Nederlandse t... abonneren of dit artikel kopen.

Vakbonden zijn representatiever dan het lijkt1

prof. dr. P.T. de Beer2

Het ledental van vakbonden daalt al jaren en de resterende leden vormen steeds minder een afspiegeling van de werkzame bevolking. Hierdoor lijkt de representativiteit van vakbonden af te nemen. De opvattingen en prioriteiten van vakbondsleden verschillen echter niet zo sterk van die van niet-leden, zo laat dit artikel zien. Ook als vakbonden alleen naar hun leden zouden luisteren, zouden zij in grote lijnen tevens de belangen van de niet-leden behartigen. 1. Organisatiegraad daalt gestaag Het ledental van vakbonden daalt. Dat is geen nieuws. Feitelijk daalt d... abonneren of dit artikel kopen.

Ruim 30 jaar Arbeidstijdenrichtlijn. Een dam tegen social dumping?

prof. mr. dr. W.L. Roozendaal1

De Arbeidstijdenrichtlijn beperkt excessief lange werktijden en garandeert voldoende rust. Dertig jaar na invoering van de Richtlijn hebben veel werkenden echter behoefte aan andersoortige bescherming, bijvoorbeeld tegen flexibilisering van arbeidstijdpatronen en permanente beschikbaarheid. De vraag is in hoeverre de arbeidstijdenregulering op Europees niveau in staat is om 'social dumping' op het gebied van arbeidstijden te voorkomen of te beperken, mede gelet op deze veranderende werktijdpatronen. 1. Inleiding De klassieke ... abonneren of dit artikel kopen.

Het keuzerecht van werkgevers om bestaande leeftijdsafhankelijke premieregeli...

mr. R.F. van der Ham1

Voor werkgevers die een eigen leeftijdsafhankelijke premieregeling hebben, heeft de wetgever overgangsrecht in de Wet Toekomst Pensioenen opgenomen. In deze bijdrage wordt de juridische context van het keuzerecht om bestaande premieregelingen te handhaven besproken. 1. Inleiding Met de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) zijn de regels in de Pensioenwet (Pw) voor onder meer de premie-uitkeringsovereenkomst (premieregeling) die wordt uitgevoerd door een premiepensioeninstelling of een verzekeraar gewijzigd.[2] Die wet bepaalt dat de pensioenpremie niet meer leeftijd... abonneren of dit artikel kopen.

Wijziging van de Richtlijn Europese ondernemingsraden

mr. dr. I. Zaal1

In dit overzichtsartikel bespreekt de auteur de belangrijkste wijzigingen van de Richtlijn Europese ondernemingsraden. Zij gaat daarbij in op de gevolgen voor de Nederlandse wetgeving en praktijk. 1. Inleiding Sinds 1994 (invoering in 1996) hebben werknemers in Europese internationale concerns recht op medezeggenschap via de Europese ondernemingsraad (hierna: "EOR").[2] Ongeveer 11,3 miljoen Europese werknemers worden vertegenwoordigd door een EOR.[3] Deze medezeggenschap vloeit voort uit de Richtlijn Europese ondernemingsraden (hierna: "de Richtlijn-EOR").[4... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Het incorporatiebeding en wijziging bij overgang: een catch-22 in optima forma

mr. dr. N. Jansen1

Annotatie bij Hoge Raad 12 juli 2024,<br> ECLI:NL:HR:2024:1068 (ID Logistics) Volgens de Hoge Raad blijft op grond van het Nederlandse recht een dynamisch incorporatiebeding na overgang dynamisch omdat de verkrijger voldoende wijzigingsmogelijkheden heeft. Het HvJ EU overwoog in het Asklepios-arrest dat de verkrijger via wijzigingsmogelijkheden aanpassingen en veranderingen zou kunnen doorvoeren waartoe voortzetting van zijn activiteiten noopt. Het bestaan van een theoretische wijzigingsmogelijkheid wil echter nog niet zeggen dat wijziging in een concreet geval ook s... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS