TAC

Tijdschrift voor Arbeidsrecht in Context

2025 nr. 2

Redactie

Hoofdredactie

prof. mr. dr. J.H. Even

Redactie

mr. N.T. Dempsey
mr. M. Diepenbach
mr. Y. Harchaoui
mr. K. Janssens
mr. dr. N. Zekic
prof. mr. J.M. van Slooten
prof. dr. O.P. van Vliet
mr. dr. H.H. Voogsgeerd
mr. dr. A. Zwanenburg

Vaste medewerkers

mr. F. Dekker
mr. R.A.A. Duk
mr. A.L. Mertens
mr. drs. E.H.A. Schram
mr.dr. J.P.H. Zwemmer

Redactiesecretaris(sen)

mr. S.A. Slootweg

 

Artikel

Tien jaar Wet werk en zekerheid in context

prof. mr. A.R. Houweling en mr. M.J.M.T. Keulaerds1

De grootste wijziging van ons ontslagrecht sinds de jaren '50 van de vorige eeuw was de Wet werk en zekerheid (Wwz). Anders dan de naam doet vermoeden, was de totstandkoming van deze wet alles behalve een zekerheid. In deze bijdrage schetsen de auteurs de achtergronden van de totstandkoming van de Wwz om daarin een verklaring te vinden voor de beperkte impact van deze wet op de arbeidsmarkt. Aan de hand van diverse evaluatierapporten en de verschillende bijdragen opgenomen in deze TAC-uitgave, analyseren en concluderen de auteurs dat veel van de doelstellingen niet of slechts den dele zi... abonneren of dit artikel kopen.

De Wwz: ontslaggronden en -vergoedingen; time for a change?

mr. R.A.A. Duk en mr. J.J. Trap1

De auteurs bepleiten in dit artikel een wettelijke herijking zowel van de limitatief geformuleerde redelijke gronden voor ontslag als van de in hun ogen te starre transitievergoeding en te flexibele billijke vergoeding. Zij stellen aanpassingen voor waardoor meer recht kan worden gedaan aan de bijzondere omstandigheden van het geval. I. Inleiding   1. Wie de ontwikkelingen in de Verenigde Staten rond DOGE (Department Of Government Efficiency) volgt, zal snel blij zijn dat het Nederlandse arbeidsrecht sinds 1954 een rechterlijke toetsing op de redelijkheid van ontsl... abonneren of dit artikel kopen.

Tien jaar Wwz en de UWV-ontslagprocedure

mr. R. Kamminga en mr. J. Meijer1

De invoering van de Wwz in 2015 bracht een ingrijpende wijziging in het Nederlandse stelsel van het ontslagrecht. In dit artikel wordt ingegaan op de rol en taken van UWV in dit nieuwe stelsel. Welk doel had de wetgever voor ogen op het punt van het ontslagrecht, wat was de taakopdracht aan UWV, hoe heeft UWV hier invulling aan gegeven en wat zijn de effecten hiervan voor werkgevers en werknemers na tien jaar Wwz? In dit artikel wordt de balans opgemaakt. 1. Snelle, efficiënte en transparante procedure Het doel van de Wwz is onder meer te kom... abonneren of dit artikel kopen.

Tien jaar Wwz-ontslagprocesrecht

mr. dr. D.M.A. Bij de Vaate1

Deze bijdrage onderzoekt hoe het procesrecht in ontslagzaken zich sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid in 2015 heeft ontwikkeld. Centraal staan de vervaltermijnen van art. 7:686a lid 4 BW en de bijzondere regels voor hoger beroep en cassatie in art. 7:683 BW. De analyse brengt discussies en knelpunten in kaart, bespreekt de geboden oplossingen en benoemt vragen die nog openstaan. 1. Inleiding Met de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid (Wwz) op 1 juli 2015 onderging het ontslagrecht een ingrijpende hervorming.[2] Niet alleen het materiële ... abonneren of dit artikel kopen.

De Wwz na tien jaar Hoge Raad: van 'lawyers-paradise' tot lastig labyrinth?

mr. M.J. van Basten Batenburg1

In deze bijdrage wordt ingegaan op de toenemende complexiteit van het arbeidsprocesrecht sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid uit 2015, aan de hand van een serie Hoge Raad uitspraken die bepalend zijn geweest voor de rechtsontwikkeling. De uitspraken worden in een procesrechtelijk perspectief geplaatst en er wordt toegelicht voor welke uitdagingen de procederende arbeidsrechtjurist is komen te staan. 1. Inleiding Het arbeidsprocesrecht was tot aan de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz), voorzichtig gezegd, niet bijzonder enerverend. Dat wa... abonneren of dit artikel kopen.

De Werkloosheidswet onder de Wwz: een springplank naar werk of een doorgezakt...

mr. S.A. Slootweg1

Naast wijzigingen in het ontslagrecht en het flexrecht, was de aanpassing van de WW een belangrijke pijler van de Wwz. Onder het motto dat de WW activerender moest worden, werden diverse maatregelen doorgevoerd. In deze bijdrage komt aan de orde wat deze maatregelen inhielden en of deze maatregelen daadwerkelijk tot het beoogde (activerings-)effect hebben geleid. 1. Inleiding De Wet werk en zekerheid (hierna: Wwz) heeft veel pennen in beweging gebracht. Zo werden diverse bijdragen gewijd aan de invoering van deze wet, waarbij de focus met name lag op de aanpa... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS