Tijdschrift voor Financieel Recht

2007 nr. 1/2

Redactie

Hoofdredactie

mr. A.J.A.D. van den Hurk

Redactie

prof. mr. D. Busch
mr. C.J. Groffen
dr. mr. F.M.A. ´t Hart
mr. G. Kastelein
mr. P. Kerckhaert
mr. I. van der Klooster
mr. R.E. Labeur
mr. drs. N. Lemmers
dr. M.L. Louisse
mr. S.M.C. Nuijten
mr. R.K. Pijpers
prof. mr. E.J. van Praag

Vaste medewerkers

mr. L. A. van Amsterdam
mr. N. Dekker
mr. M. van Eijck van Heslinga
mr. R.J.C. Goudswaard
mr. drs. A.J. Graafland
mr. E. Kempenaar
mr.T. Klerks
mr. N. van der Meer Mohr
mr. A.A. Pasaribu
mr. W. Pronk
mr. M.C.J. Reuling
mr. W. Roëll
mr. C. Russcher
mr. S. Uijldert
mr. T. Waterbolk

Redactiesecretaris(sen)

M. Troost
mr. P.M. van Vliet

 

Artikel

Toezicht op waarborg- en garantiefondsen

mr. E.P.M. Joosen*

Op de valreep van de behandeling van de Wet op het financieel toezicht (‘Wft’) in de Tweede Kamer, is in het wetsvoorstel nog een opmerkelijke aanvulling gekomen, het toezicht op waarborg- en garantiefondsen. Deze fondsen zijn ingevolge volgens deze aanvulling schadeverzekeraar en dienen sinds 1 januari 2007 een volwaardige vergunning als schadeverzekeraar aan te vragen. De desbetreffende bepalingen zijn opgenomen in artikelen 2:27 lid 4, 3:6 en 4:2a Wft. Uit een in opdracht van het Ministerie van Financiën in de zomer van 2006 door het SEO van de Universiteit van Am... abonneren of dit artikel kopen.

De betrouwbaarheidstoetsing van bestuurders van financiële instellingen door ...

mr. drs. R. Stijnen*

Aan de AFM1 en DNB2 is de taak toebedeeld om toezicht te houden op de financiële markten. Zij doen dit onder meer door betrouwbaarheidseisen te stellen aan bestuurders, beleidsbepalers of gekwalificeerde aandeelhouders van financiële instellingen. Deze betrouwbaarheidstoetsing van bestuurders e.a. – als vorm van preventieve bestuurlijke rechtshandhaving3 – heeft plaats in de verschillende financieeltoezichts- en integriteitswetten en kan zich richten tot de financiële instellingen in de vorm van de weigering of intrekking van een benodigde vergunning voor het verrichten ... abonneren of dit artikel kopen.

Rondom het nieuws; Identificatie

mr. J.L.S.M. Hillen

De afgelopen jaren zijn alle cliënten door hun banken benaderd met de oproep om bij een van de kantoren langs te komen teneinde de bank de gelegenheid te geven hun identiteit (opnieuw) vast te stellen. Voor de banken is dit een majeure operatie geweest waaraan hoge kosten zijn verbonden. Van natuurlijke personen en rechtspersonen vergde deze operatie een extra inspanning, terwijl deze operatie bij hen veel vragen opriep waarop uiteenlopende antwoorden werden gegeven. Het is de vraag of deze omvangrijke operatie nodig is geweest. In deze bijdrage wordt op deze vraag ingegaan en wor... abonneren of dit artikel kopen.

Wetgevingsprogramma 2007 op het terrein van de financiële markten

mr. R.K. Pijpers

Tijdens een door het ministerie van Financiën op 8 december van het vorige jaar gehouden feest ter gelegenheid van de totstandkoming van de Wet op het financieel toezicht (‘Wft’) deed minister Zalm een even openhartige als opmerkelijke uitspraak: nadat de Tweede Kamer akkoord was gegaan met de door hem voorgestelde hervorming van het toezicht, heeft hij alle op de totstandkoming van de Wft betrekking hebbende kamerstukken ‘blind’ getekend. Dit onder het motto dat als er iets niet goed zou zijn, hij dat wel te horen zou krijgen. abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

Anoniem

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Tussen klager en verweerder bestond een adviesrelatie. Als uitgangspunt nam de Commissie dat klager in beginsel zelf verantwoordelijk moet worden gehouden voor de gang van zaken met betrekking tot zijn beleggingen. Voorts was de Commissie van mening dat klager een redelijke kennis van zaken niet kon worden ontzegd, nu hij ten tijde van het aangaan van de relatie met verweerder werkzaam was bij een grote buitenlandse bankinstelling en vanaf januari 2002 algemeen directeur was bij een effectenbank in Nederland. Zijn doelstelling was het realiseren van vermogensgroei en van zodanige ... abonneren of dit artikel kopen.

(Anoniem) – MH (NIET GEPUBLICEERD)

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Het beroep was gericht tegen de tussenuitspraak van de Klachtencommissie DSI van 16 maart 2005. Tussen belanghebbende en de deelnemer bestond sinds eind 1999 een adviesrelatie. In dat kader was op 2 februari 2000 een beleggingsprofiel opgesteld: Risk-Return Moderate 6. Op 3 februari 2000 had een medewerker van de deelnemer aan belanghebbende per fax een bericht betreffende preferente aandelen Unilever gezonden. Het ging in het faxbericht om door Unilever uitgegeven preferente aandelen die na 5 jaar onder meer konden worden geconverteerd in nieuwe gewone aandelen. Op grond van dit ... abonneren of dit artikel kopen.

Corbeek c.s./F. van Lanschot Bankiers

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Van Lanschot had voor Corbeek c.s. een beleggingsvoorstel geformuleerd op basis waarvan partijen een adviesrelatie zijn aangegaan. Tot het voorstel behoorde het advies 55% in aandelen te beleggen. Corbeek c.s. betoogden dat dit advies te risicovol was gelet op de pensioendoelstelling van het te beleggen vermogen. Het hof verwierp dit verwijt en wees erop dat het Corbeek c.s. duidelijk had kunnen zijn dat een eventuele pensioendoelstelling niet in het beleggingsvoorstel was opgenomen. Daarbij kwam volgens het hof dat het voorstel niet in strijd was met een pensioendoelstelling. Ten ... abonneren of dit artikel kopen.

X / Van Lanschot Bankiers

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Tussen X en Van Lanschot bestond sinds 1994 een adviesrelatie. Eind 1999 heeft X zijn onderneming verkocht en een bedrag van NLG 3,7 mio op de effectenrekening bijgestort. In die periode werd ook tussen partijen een cliëntovereenkomst inzake valutatermijncontracten gesloten, boekte X een bedrag van NLG 1 mio van de effectenrekening over naar een andere bank en beschikte X over een pensioen-BV met een vermogen van ca. NLG 800 000. De waarde van de effectenportefeuille van X steeg aanvankelijk in 2000, maar daalde daarna sterk in de tweede helft van dat jaar. Eind 2000 heeft tussen ... abonneren of dit artikel kopen.

Anoniem/F. van Lanschot Bankiers

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Eiser had met een vermogensbeheerder een overeenkomst tot vermogensbeheer gesloten. Omdat de vermogensbeheerder geen bankstatus had, mocht deze geen gelden of effecten van cliënten aanhouden. De beheerder bracht eiser daarom in contact met Van Lanschot, waar een rekening werd geopend met het oog op het vermogensbeheer dat de beheerder voor eiser ter hand zou nemen. Eiser stelde zich op het standpunt dat Van Lanschot onrechtmatig jegens hem heeft gehandeld door in strijd met art. 25 NR 1995 opdrachten van de beheerder tot effectentransacties uit te voeren terwijl de beheerder nog n... abonneren of dit artikel kopen.

NoordNederlands Effectenkantoor B.V./Anoniem

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Verweerders in cassatie hadden met het NoordNederlands Effectenkantoor (‘NNEK’) een relatie van vermogensbeheer, in het kader waarvan belegd werd volgens de zogeheten Premselaar-methode. Verweerders stelden zich op het standpunt dat NNEK haar zorgplicht jegens hen had geschonden door onvoldoende te wijzen op de risico’s van deze, deels op beleggen met geleend geld, gebaseerde beleggingsmethode. Bij tussenvonnis heeft de rechtbank NNEK toegelaten tot het bewijs dat verweerders bij de intakegesprekken zijn gewezen op de risico’s van de Premselaar-methode en dat zij bij die gesprekke... abonneren of dit artikel kopen.

Anoniem/Mondiaen Capital Management N.V.

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Eisers hadden met Mondiaen Capital Management (‘MCM’) een overeenkomst tot vermogensbeheer gesloten in het kader waarvan een beleggingsstrategie met een gematigd risico werd afgesproken. Eisers waren in de procedure van mening dat MCM te risicovol heeft belegd, niet voldoende financiële instrumenten tot afdekking van de risico’s heeft ingezet en zich schuldig heeft gemaakt aan provisiejagen. De rechtbank overwoog dat eisers bij brief van 6 september 2001 al kenbaar hadden gemaakt te beseffen dat aan het afgesproken beheer risico’s waren verbonden en die risico’s te aanvaarden en d... abonneren of dit artikel kopen.

Pektas c.s./Aegon

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Cakmak had in juni 2001 met Aegon een overeenkomst van effectenlease gesloten. Aangezien de kantonrechter van mening was dat de overeenkomst kwalificeerde als een overeenkomst van huurkoop, was voor het aangaan van die overeenkomst de toestemming nodig van Pektas, de echtgenoot van Cakmak. Pektas had die toestemming niet, althans niet schriftelijk, gegeven en riep in oktober 2005 de nietigheid van de overeenkomst op deze grond in. Dit beroep werd door de kantonrechter verworpen, aangezien de verjaringstermijn voor een beroep op art. 1:88 BW drie jaar is en aanvangt op het moment d... abonneren of dit artikel kopen.

Anoniem/Aegon

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Y had met Aegon een overeenkomst van effectenlease afgesloten en stelde zich in de procedure onder meer op het standpunt dat die overeenkomst onder de reikwijdte van de Wck viel en Aegon dus een vergunning als bedoeld in art. 9 Wck nodig had. De kantonrechter overwoog dat de overeenkomst kwalificeerde als een krediettransactie in de zin van de Wck, omdat er sprake was van een geldkrediet. Daarnaast meende de kantonrechter dat de overeenkomst niet viel onder de uitzonderingsbepaling van art. 4 lid 1 sub h Wck. De kantonrechter volgde vervolgens het verweer van Aegon dat het niet-be... abonneren of dit artikel kopen.

Euronext/Frans Maas

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Op 1 februari 2005 kwam Frans Maas na beurs naar buiten met een winstwaarschuwing voor de jaarcijfers van 2004. Er werden in het persbericht geen concrete bedragen vermeld. Frans Maas gaf als oorzaak van de winstwaarschuwing een voorziening die getroffen moest worden om een eerder geopenbaarde fraudezaak in Spanje af te handelen en aan teleurstellende resultaten in Spanje en Frankrijk. Als gevolg van deze winstwaarschuwing daalde de koers. Op 16 maart 2005 heeft Frans Maas de resultaten over heel 2004 gepubliceerd, waarin werd bekendgemaakt dat zij een verlies heeft geleden. Een e... abonneren of dit artikel kopen.

A/AFM

mr. F.R.H. van der Leeuw en mr. drs. M. Hosemann*

Bij besluit van 22 april 2003 heeft de AFM aan effecteninstelling A meegedeeld dat haar inschrijving in het register als cliëntenremisier werd doorgehaald, omdat de betrouwbaarheid van B en C als dagelijksbeleidbepalers van A niet meer buiten twijfel stond. Nadat de AFM bij besluit van 20 augustus 2003 het bezwaar van A ongegrond had verklaard, heeft de rechtbank het beroep van A tegen laatstbedoeld besluit gegrond verklaard en het bestreden besluit vernietigd. De rechtbank was van mening dat de AFM onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat A zich in de periode waarop zij als cliënt... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Nieuws

mr. T.G.A. Alferink, mr. P. Kerckhaert en mr. D. van der Stam

Wetgeving Wet toezicht financiële verslaggeving (Stb. 2006, 569) Op 23 november 2006 is de Wet toezicht financiële verslaggeving in het Staatsblad gepubliceerd. Wet implementatie kapitaalakkoord Bazel 2 (Stb. 2006, 613) Op 7 december 2006 is de Wet implementatie kapitaalakkoord Bazel 2 in het Staatsblad gepubliceerd. Voor meer informatie over deze wet wordt verwezen naar deze rubriek in TFR 2006-10. Invoerings- en aanpassingswet Wet op het financieel toezicht (Stb. 2006, 605) Op 7 december 2006 is de Invoerings- en aanpassingswet Wet op het financieel toezicht in het Staa... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuws

mr. T.G.A. Alferink, mr. P. Kerckhaert en mr. D. van der Stam

Overige nationale regelgeving  Ministerie van Financiën – Wft Besluit aangewezen staten Wft (Stcrt. 22 november 2006, nr. 228, p. 9) De Wft kent een verlicht toezichtregime voor beleggingsinstellingen en clearinginstellingen met zetel in een staat waarin toezicht wordt uitgeoefend dat in voldoende mate waarborgen biedt ten aanzien van de belangen die de Wft beoogt te beschermen. Dit besluit van de Minister van Financiën van 13 november 2006 betreft aanwijzing van staten waarin dergelijk adequaat toezicht wordt uitgeoefend op banken, beleggingsinstellingen en clearinginstelli... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuws

mr. T.G.A. Alferink, mr. P. Kerckhaert en mr. D. van der Stam

Regelgeving Europa  Europese Commissie Verordening (EG) nr. 1787/2006 van 4 december 2006 tot wijziging van de prospectusverordening (EG) nr. 809/2004 (PbEU 2006, L337/17) Artikel 35 van de Prospectusverordening bevat de overgangsbepaling die regelt dat uitgevende instellingen uit derdelanden tot 1 januari 2007 onder bepaalde voorwaarden zijn vrijgesteld van de verplichting om de in prospectussen voor de aanbieding van effecten aan het publiek in de lidstaten of voor de toelating tot de handel op een gereglementeerde markt op te nemen historische financiële informatie aan t... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuws

mr. T.G.A. Alferink, mr. P. Kerckhaert en mr. D. van der Stam

Overige stukken en berichten  Ministerie van Financiën Beleidslijn verklaringen van geen bezwaar markten in financiële instrumenten in Nederland (Stcrt. 22 december 2006, nr. 250, p. 15) Deze beleidslijn van de Minister van Financiën betreft de verklaring van geen bezwaar (vvgb) voor een gekwalificeerde deelneming in een houder van een markt in financiële instrumenten in Nederland op grond van artikel 5:32 van de Wft. De beleidslijn bevat de technische en beleidsneutrale omzetting van de eerdere beleidslijn terzake onder het Wteregime (Stcrt. 28 juni 2001, nr. 122, p. 9). De... abonneren of dit artikel kopen.

Nieuws

mr. T.G.A. Alferink, mr. P. Kerckhaert en mr. D. van der Stam

Literatuur  Nederlandse tijdschriften A.G. van Dijk, ‘Financieringsmaatschappijen onder de Wet op het financieel toezicht’, Vennootschap & Onderneming 2006, afl. 12, p. 227. E.L.A. van Emden, ‘Bank die te goeder trouw betalingsopdrachten uitvoert na faillissement van zijn cliënt wordt niet beschermd’, Tijdschrift voor Insolventierecht 2006, nr. 6 (44), p. 214–215. C.J. Groffen, ‘Verantwoording uitoefening stemrecht door institutionele beleggers’, Vennootschap & Onderneming 2006, afl. 12, p. 234. T. Hartlief, ‘Zicht op toezichthoudersaansprakelijkheid na Linda en Vie ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:
RSS