Tijdschrift voor Internetrecht

2015 nr. 1

Redactie

Hoofdredactie

mr. P. G. van der Putt

Redactie

mr. B.D.P. van der Eijk
mr. I. S. Feenstra
mr. H.A.J. de Jong
mr. K. Konings
mr. C.C. M. Kroeks- De Raaij
mr. M. van der Linden
mr. dr. E.D.C. Neppelenbroek
mr. M. T. M. H. Peeters
mr. E.P.M. Thole
mr. M. Weij
mr. R.J.J. Westerdijk
prof. mr. G-J. Zwenne

Vaste medewerkers

M.V. Avanesian LL.B BSc
mr. ir. A.P. Engelfriet
mr. N. Falot
mr. C. Jeloschek
mr. V.I. Laan
H. W. Roerdink
F. Schemkes
mr. drs. E.F. Vaal
mr. J.J.H. Vos

Redactiesecretaris(sen)

mr. B. de Vos
mr. J.J.H. Vos

 

Inleiding

De weeffout bij online algemene voorwaarden

Menno Weij

Dat de terhandstelling van algemene voorwaarden (zowel offline als online), nogal eens fout gaat - met alle gevolgen van dien - bewijst de stroom aan jurisprudentie op dit gebied. Er gaat geen week voorbij zonder een uitspraak over de terhandstelling van algemene voorwaarden. Helaas gooit de wetgever daar een schepje bovenop, met wat ik zelf maar als weeffout kwalificeer. De weeffout wordt veroorzaakt omdat we, met dank aan Europa trouwens, twee regimes hebben voor het hanteren van algemene voorwaarden. Allereerst hebben we natuurlijk het vertrouwde regime van 6:233 en 6:... ...lees meer

Artikel

Online kansspelen: de hervorming nabij

mr. R.E. van Schaik en mr. R.M. de Wit1

‘Gambling is a principle inherent in human nature.’2 Gaf deze menselijke natuur in 2004 reeds uiting aan een Europese online gokmarkt die goed was voor twee tot drie miljard Euro aan speelinkomsten3, ruim tien jaar later lijkt zowel de vraag als het aanbod naar historische hoogte te zijn gestegen. Kansspelen op internet zijn niet meer weg te denken, ook niet uit de Nederlandse maatschappij. Met een wetsvoorstel voor de deur dat strekt tot regulering van deze markt lijkt Nederland klaar om haar huidige gesloten kansspelbeleid te hervormen. Dit to... abonneren of dit artikel kopen.

Renovatie in het vermogensrecht: digitale inhoud, streaming en het kooprecht

Veerle van Druenen en Reinoud Westerdijk1

Door de implementatie van de Richtlijn Consumentenrechten[2] (hierna ook: de Richtlijn) in het Burgerlijk Wetboek, is het begrip ‘digitale inhoud’ in het Nederlands recht geïntroduceerd. Hoewel de Richtlijn niet voorschrijft hoe de levering van ‘digitale inhoud’ juridisch moet worden gekwalificeerd,[3] heeft de Nederlandse regering bij de implementatie van de Richtlijn van de gelegenheid gebruik gemaakt om op de overeenkomst tot levering van digitale inhoud de regels over (consumenten)koop van overeenkomstige toepassing te verklaren.[4] Het voorstel voor deze ... abonneren of dit artikel kopen.

Het belang van de bindende aanwijzing voor goed privacytoezicht

Gerrit-Jan Zwenne en Wilfred Steenbruggen1

Opinie Het belang van de bindende aanwijzing voor goed privacytoezicht Gerrit-Jan Zwenne en Wilfred Steenbruggen[1] In februari behandelde de Tweede Kamer het wetsvoorstel dat beoogt de bestuurlijke boetebevoegdheid van het College bescherming persoonsgegevens (hierna: Cbp) uit te breiden. De toezichthouder kan nu eigenlijk alleen boetes opleggen bij niet-naleving van de meldplicht (art. 27, 28 en art. 79, eerste lid, Wbp) en dat tot ten hoogste EUR 4.500. Op basis van het door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel kan de toezichthouder strak... abonneren of dit artikel kopen.

Data de grens over: naar nieuwe spelregels in het digitale tijdperk

Jochem de Groot1

Sinds begin juni 2013 de eerste berichten naar buiten kwamen over de door Edward Snowden onthulde NSA-documenten zijn internationale discussies over gegevensbescherming en privacy in het digitale tijdperk in een stroomversnelling geraakt. Door de razendsnelle adoptie van nieuwe technologie door gebruikers overal ter wereld, de impact die dat heeft op maatschappij en economie, en de veelal moeizame pogingen van nationale en internationale beleidsmakers en overheden om daar een helder kader voor te schetsen, is er toenemende onduidelijkheid over privacy voor gebruike... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie

1.Rechtbank Rotterdam 16 september 2014 (IJsselkids), ECLI:NL:RBROT:2014:7633

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Arbeidsrecht, Facebook, ontslag op staande voet, dringende reden, goed werknemerschap, vrienden op FacebookSprake van dringende reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst van verweerder. Vast staat dat verweerder, een volwassen man, de 12-jarige scholiere aan zijn vriendenaccount van Facebook heeft toegevoegd, waardoor hij de gedragsregel van zijn werkgever, de buitenschoolse opvang, met voeten heeft getreden. Dat de scholiere (tot nog maar kort daarvoor) geen gebruik meer maakte van de buitenschoolse opvang, maakt dit niet anders. Dat verweerder wist dat een dergel... abonneren of dit artikel kopen.

2. Rechtbank Midden-Nederland 13 oktober 2014 (dwangsombeschikking via email)...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Bestuursrecht, e-mail, beschikking, bijlage, attachment, openen bijlage, art. 3:41 AwbDwangsombeschikking is als attachment bij email verzonden. Rechtsvraag: heeft verweerder de dwangsombeschikking op andere geschikte wijze bekend gemaakt zoals bedoeld in art. 3:41, tweede lid, van de Awb?De toezending van de dwangsombeschikking aan eiser per e-mail is in beginsel aan te merken als geschikte wijze van bekendmaking. Uit de tussen partijen gevoerde e-mailcorrespondentie volgt immers dat eiser langs elektronische weg voldoende bereikbaar was in de zin van art. 2:14, eerste l... abonneren of dit artikel kopen.

3. Rechtbank Amsterdam 19 november 2014 (opruiend Faceboekfilmpje vanuit Turk...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, internationaal strafrecht, Facebook, filmpje op internet, opruiing, gerichtheid op Nederlands publiek, openbaarmaking in Nederland, rechtsmacht, art. 131 Sr, art. 132 SrHet verweer dat Nederland geen rechtsmacht heeft, wordt verworpen. De ten laste gelegde feiten zijn met de openbaarmaking op internet voltooid. Door het wereldwijd karakter van internet heeft die openbaarmaking ook in Nederland plaatsgevonden. Verder blijkt uit de stukken dat het filmpje ook op een Nederlands publiek was gericht. Dit volgt uit de plaatsing van het filmpje op de Fac... abonneren of dit artikel kopen.

4. Rechtbank Amsterdam 1 december 2014 (To get her), ECLI:NL:RBAMS:2014:8364

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Onrechtmatige uiting, Facebook, vrijheid van meningsuiting, meningConflict over uitingen op Facebook door biologische vader die zijn kind al lang niet gezien heeft. Uitingen zijn niet onrechtmatig. Daarbij weegt mee dat Facebook bij uitstek een medium is waarop mensen, niet steeds even genuanceerd, hun meningen en opinies met elkaar delen. Alhoewel dat niet betekent dat elke mening via Facebook ongestraft kan worden gedeeld, moet daarbij wel een zeer grote mate van vrijheid worden aangenomen. De mening van gedaagde overschrijdt, alhoewel (deels) ongefundeerd, naar het oordeel va... abonneren of dit artikel kopen.

5. Rechtbank Den Haag 1 december 2014 (Syriëganger), ECLI:NL:RBDHA:2014:14652

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, opruiing, chatgesprek, links, link naar één persoon, ruchtbaarheid, verspreiding, oproep tot het plegen van terroristische misdrijven, openbare bron, art. 132 SrVoor zover voor internetrecht van belang: Verdachte heeft in een langdurig chatgesprek met een vriend uitgelegd waarom hij het als zijn religieuze verplichting zag in Syrië te gaan deelnemen aan de gewapende jihad. Om in deze discussie zijn standpunt kracht bij te zetten heeft hij zijn vriend twee links gestuurd naar de in de tenlastelegging genoemde artikelen. Deze artikelen hebben ontegenzeggelijk ee... abonneren of dit artikel kopen.

6. Centrale Raad van Beroep 3 december 2014 (sollicitaties via internet), ECL...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Sociaal zekerheidsrecht, sollicitatie via internet, sollicitatieverplichting, verifieerbaarheidVoor zover voor internetrecht van belang: Wat betreft bestreden besluit I heeft appellante in de bezwaarfase een lijst met twaalf, mondelinge of via internet verrichte, sollicitaties overgelegd. Het merendeel daarvan is onvoldoende concreet en verifieerbaar. Met name heeft appellante niet vermeld aan wie zij haar sollicitaties per e-mail heeft gericht of wie zij heeft gesproken. Ook heeft zij geen bevestiging van ontvangst van haar sollicitaties overgelegd. Wat betreft bestreden beslui... abonneren of dit artikel kopen.

7. Gerechtshof Amsterdam 9 december 2014 (Pretium v. Vara), ECLI:NL:GHAMS:201...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Executiegeschil, niet voorzienbaar technisch probleem, hermontage van uitzending, uitzending gemist, YouTube, waarschuwing, misbruik van bevoegdheidVeroordeling om een deel van de uitzending van websites te doen verwijderen is deels niet nagekomen door een niet voorzienbaar technisch probleem dat verband houdt met het gebruikte afspeelsysteem (Silverlight in plaats van Flash of de NPO-player). Niet alleen staat vast dat Pretium al op 6 december 2013 heeft geconstateerd dat de oorspronkelijke versie van de gehele Kassa-uitzending (enkel) nog te zien was (via de Silverlight... abonneren of dit artikel kopen.

8. Hoge Raad 9 december 2014 (valse hoedanigheid malafide marktplaatsverkoper...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, marktplaats, oplichting, valse hoedanigheid, verduistering, wederrechtelijke toe-eigening, art. 321 Sr, art. 326 SrMet betrekking tot valse hoedanigheid (art. 326 Sr., oplichting): Het Hof heeft geoordeeld dat de enkele omstandigheid dat de verdachte via een website goederen te koop aanbood en bestellingen en betalingen van kopers accepteerde in het besef dat hij niet (langer) aan zijn leverings- of restitutieverplichtingen kon voldoen, niet kan worden aangemerkt als het aannemen van een valse hoedanigheid als bedoeld in art. 326 Sr van, in dit geval, een bonafi... abonneren of dit artikel kopen.

9. Rechtbank Rotterdam 11 december 2014 (scannen op zwakheden), ECLI:NL:RBROT...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, computercriminaliteit, scannen op kwetsbaarheden, binnendringen, art. 138ab Sr. Feit 1: Vaststaat dat de verdachte de website van bedrijf-1 op verschillende momenten, op verschillende dagen, heeft gescand op kwetsbaarheden. Dit betekent echter nog niet dat hij het systeem is binnengedrongen. Uit de ter terechtzitting gegeven toelichting van een deskundige blijkt dat niet iedere vorm van scannen ook meteen meebrengt dat het gescande computersysteem wordt binnengedrongen. Dat kan, maar hangt af van het soort scan, zo blijkt uit zijn toelichting. Nu niet duidelijk is we... abonneren of dit artikel kopen.

10. Rechtbank Noord-Nederland 12 december 2014 (zoektermen), ECLI:NL:RBNNE:20...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Kinderporno, zoektermen, zoekmachine, bijvangst, bewijs, opzet, voorwaardelijk opzetDe rechtbank hecht, mede gelet op de gebruikte zoektermen, geen geloof aan de verklaring dat het op computers van verdachte aangetroffen kinderpornografisch materiaal louter bijvangst betreft, maar acht bewezen dat verdachte gericht heeft gezocht. abonneren of dit artikel kopen.

11. Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 16 december 2014 (Dahabshiil), ECLI:NL:GHSHE...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Onrechtmatige uiting, Engels recht, defamation, laster, vrijheid van meningsuiting, schending eer en goede naamIn eerder tussenarrest (d.d. 20 mei 2014, IEPT20140520) is bepaald dat deze zaak naar Engels recht beslist moet worden, omdat het centrum van de belangen van Dahabshiil in Engeland ligt. Bij de beantwoording van de vraag of de man onrechtmatig heeft gehandeld/handelt stelt het hof voorop dat het Engelse recht op het terrein van defamation (hierna: laster) is gebaseerd op jurisprudentie en wetgeving (onder meer de Defamation Act 1996) en het via de Human Rights Ac... abonneren of dit artikel kopen.

12. Rechtbank Den Haag 17 december 2014 (Proline), ECLI:NL:RBDHA:2014:15671

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Merkenrecht, soortgelijkheid, tabletcomputers, elektronische media, AppsVoor zover voor internetrecht van belang: De warenomschrijving in klasse 9 van die merken omvat elektronische media, DVD-spelers, DVD-recorders, MP3 en MP4-spelers, fotografische apparatuur en instrumenten, digitale camera’s, digitale camera-apparatuur, digitale radio’s, draagbare amusementsapparatuur en –toestellen voor gebruik in huis en digitale amusementsapparatuur voor gebruik in huis. Ook als tabletcomputers voornamelijk worden gebruikt voor het raadplegen van internet, het gebruik van zogenaamde ‘apps... abonneren of dit artikel kopen.

13. Rechtbank Den Haag 17 december 2014 (Hack GH Ziekenhuis), ECLI:NL:RBDHA:2...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, hacking, computervredebreuk, ethisch hackenVoor zover voor internetrechtspraak van belang:Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan computervredebreuk, door zonder toestemming en met gebruikmaking van door hacken verkregen inloggegevens binnen te dringen in een server van het GHZ en van die server gegevens over te nemen. Hoewel de rechtbank wil aannemen dat verdachte geen kwade bedoelingen heeft gehad en een misstand aan de kaak heeft willen stellen, heeft verdachte door na de initiële hack meermalen in te loggen en te zoeken naar privacygevoelige gegevens van... abonneren of dit artikel kopen.

14. Rechtbank Noord-Holland 17 december 2014 (onverschuldigd betaald na phish...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Onverschuldigde betaling, phishing, babbeltruc, internetbankieren, financiële dienstverlening via internet, art. 6:203 BWEiser legt aan zijn vordering primair ten grondslag dat sprake is van onverschuldigde betaling, omdat de gelden zonder rechtsgrond zijn overgemaakt naar de bankrekening van gedaagden. Er is geen sprake van enige verhouding of overeenkomst tussen eiser en gedaagden en er is geen sprake van enig feit dat de betaling door eiser rechtvaardigt. De gelden zijn van de rekening van eiser ontvreemd doordat hij slachtoffer is geworden van een babbeltruc. Eiser is gebeld... abonneren of dit artikel kopen.

15. Rechtbank Amsterdam 19 december 2014 (nepprofielen op datingsites), ECLI:...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Onrechtmatige daad, datingsite, nepprofielen, misleiding, art. 6:193c BWRechtsvraag: heeft gedaagde Cupidos onrechtmatige gehandeld door op datingsites, waaronder Lexa.nl, Pepper.nl, 50plusMatch.nl en Relatieplanet.nl, profielen te (laten) plaatsen waarmee klanten van de betreffende datingsites wordt gevraagd naar de datingsite(s) van Cupidos te gaan? Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft Cupidos onrechtmatig jegens consumenten in het algemeen en meer in het bijzonder jegens de deelnemers van SKVD, waaronder Pepper, MatchMedia en Relatieplanet, gehandeld en i... abonneren of dit artikel kopen.

16. Rechtbank Rotterdam 19 december 2014 (Steens tegen Stone), ECLI:NL:RBROT:...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Arbeidsrecht, email, bedrijfsinformatie, thuis werken, geheimhoudingsbeding, relatiebeding, LinkedIn, werken via iPad, werken via mobiele telefoon, beslagVoor zover voor internetrecht van belang: Nu eiser Steens niet betwist heeft dat het gebruikelijk was dat gedaagde buiten kantooruren thuis werkte en dat zij dit ook van hem verwachtte en bevestigd heeft dat medewerkers van Steens de op @steensconsultants.nl eindigende e-mails buiten kantoor alleen konden inzien, hetgeen betekent dat, zoals gedaagde Stone c.s. heeft aangevoerd, er niet in de als bijlagen bij de e-mails gevoegde... abonneren of dit artikel kopen.

17. Rechtbank Overijssel 24 december 2014 (holocaust-ontkenning), ECLI:NL:RBO...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, uitingsdelict, belediging van een bevolkingsgroep, artikel op internet, art. 137c SrVerdachte heeft samen met een ander het artikel ‘De gotspe van de holocaust’ op het internet gezet, in welk artikel hij zich zeer kwetsend en beledigend heeft uitgelaten over de Joden. In het artikel worden de Holocaust, Auschwitz en de gaskamers als leugens bestempeld, terwijl algemeen bekend is dat in de Tweede Wereldoorlog miljoenen Joden zijn weggevoerd en vermoord. De bagatellisering en ontkenning van (delen van) de Holocaust kunnen persoonlijk leed teweegbrengen bij Joden en nie... abonneren of dit artikel kopen.

18. Rechtbank Amsterdam 24 december 2014 (Cassina), ECLI:NL:RBAMS:2014:9087

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Auteursrecht, inbreuk in Nederland, Nederlandse versie van website,iDealVoor zover voor internetrecht van belang: Indien vanaf een Nederlands IP-adres de website www.dominidesign.com wordt opgeroepen, dan verschijnt daarvan in beginsel de Nederlandstalige versie. De gebruiker kan vervolgens kiezen voor een andere taal, zoals ter comparitie is gedemonstreerd. Aanvankelijk verschenen de litigieuze modellen op de Nederlandstalige versie. Inmiddels heeft Nadomini c.s. de website zodanig aangepast dat op de Nederlandstalige website de betreffende modellen niet meer automatisch... abonneren of dit artikel kopen.

19. Rechtbank Oost-Brabant 24 december 2014 (kinderchatforum), ECLI:NL:RBOBR:...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, chat, chatforum, grooming, identiteitsfraude, kinderporno, art. 240b Sr, 248e SrVerdachte heeft zich via een kinderchatforum onder een valse naam voorgedaan als een minderjarige jongen en in die hoedanigheid contact gelegd met twee jonge meisjes van respectievelijk 13 en 14 jaar. Tijdens de contacten met de meisjes heeft verdachte seksueel getinte gesprekken met hen gevoerd en getracht een ontmoeting te arrangeren met de meisjes met het doel ontuchtige handelingen met hen te plegen. Verdachte heeft door zijn handelen misbruik gemaakt van het vertrouwen van de kwetsba... abonneren of dit artikel kopen.

20. Rechtbank Gelderland 30 december 2014 (waxinelichtgooier), ECLI:NL:RBGEL:...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, belaging, Twitter, Facebook, contact, art. 285b SrVerdachte heeft de ouders van aangeefster gedurende een periode meermalen gebeld, heeft denigrerende, insinuerende en misleidende teksten over aangeefster geplaatst op een internetsite, heeft beledigende twitterberichten over aangeefster gestuurd en hij heeft een aantal collega’s van aangeefster benaderd op hun Facebook-accounts waarbij hij tevens denigrerende en insinuerende opmerkingen heeft gemaakt. Verdachte heeft aangeefster dusdoende stelselmatig lastiggevallen en geruime tijd inbreuk gemaakt op haar persoonlijk... abonneren of dit artikel kopen.

21. Rechtbank Midden-Nederland 7 januari 2015 (uploaden adviesrapporten), ECL...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Verbintenissenrecht, uploaden, wanprestatie, eigen schuld, back up, risicoOnduidelijk of gedaagde wanprestatie pleegt door niet goed werkende upload-functionaliteit in een door hem geleverde webapplicatie. Rechtsvraag: is er sprake van eigen schuld doordat eiser geen tweede exemplaar van belangrijke adviesrapporten bewaard heeft? Tussen partijen staat vast, dat eiseres kort nadat zij de webapplicatie in gebruik had genomen, aan gedaagde heeft laten weten dat de upload-functie niet goed functioneerde. Gedaagde heeft daarop aanpassingen aan de webapplicatie uitgevoerd en he... abonneren of dit artikel kopen.

22. Rechtbank Den Haag 14 januari 2015 (Thuiskopie-AMvB), ECLI:NL:RBDHA:2015:798

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Onrechtmatige daad, thuiskopie-vergoeding, AMvB, downloaden uit illegale bron, kopieën uit ongeoorloofde bron, willekeur, billijke vergoedingDe rechtbank is van oordeel dat de Staat door de Algemene Maatregel van Bestuur van 23 oktober 2012 en 15 oktober 2013 (hierna: AMvB’s) vast te stellen in strijd heeft gehandeld met het verbod op willekeur, in die zin dat de Staat in redelijkheid niet tot de bij de AMvB’s vastgestelde vergoedingen heeft kunnen komen. De Staat heeft bij de totstandkoming van de AMvB’s en ook in deze procedure, onder verwijzing naar het SONT-advies, betoogd d... abonneren of dit artikel kopen.

23. HvJ EU 15 januari 2015 (Ryanair v. PR Aviation), zaak C-30/14

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Databankenrecht, scraping, vergelijkingssite, contractuele beperkingen, databankenrichtlijnHet Hof (Tweede kamer) verklaart voor recht:Richtlijn 96/9/EG van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 1996 betreffende de rechtsbescherming van databanken moet aldus worden uitgelegd dat zij geen toepassing vindt wanneer een databank niet op grond van deze richtlijn wordt beschermd door het auteursrecht of door het recht sui generis, zodat de artikelen 6, lid 1, 8 en 15 van de richtlijn zich er niet tegen verzetten dat de maker van een dergelijke databank c... abonneren of dit artikel kopen.

24. Gerechtshof Amsterdam 20 januari 2015 (Tom Kabinet), ECLI:NL:GHAMS:2015:66

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Auteursrecht, e-books, doorverkoop, uitputting, UsedSoft-arrest, gebruiksrechtHet hof sluit zich aan bij de overweging van de voorzieningenrechter inhoudende dat op dit moment niet met zekerheid kan worden gezegd wat de reikwijdte van het HvJ EU UsedSoft arrest is en dat er rekening mee moet worden gehouden dat de betekenis van dat arrest zich ook uitstrekt tot de handel in e-books. Ook de ‘koper’ van een e-book krijgt immers tegen betaling van een bepaalde prijs een niet in tijdsduur beperkt gebruiksrecht daarvan (en in zoverre is ook in dat geval een eventuele licentieverlenin... abonneren of dit artikel kopen.

25. College van Beroep voor het bedrijfsleven 22 januari 2015 (verspreiding i...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Bestuursrecht, e-mail, categorieën van adressanten, feit, mening, disclaimer, openbaarmaking boetebesluit, verspreiding, art. 5:58 WftRechtsvraag: was i.c. sprake was van verspreiding in de zin van art. 5:58, eerste lid, aanhef en onder d, van de Wft? Appellant stelt niet aansprakelijk te zijn voor verspreiding door anderen, met name zijn toenmalige collega’s, noch voor de wijze waarop de diverse media zijn berichten hebben gepubliceerd.Dit betoog faalt. Vast staat dat appellant de e-mails in kwestie heeft verstuurd aan diverse collega’s, maar ook aan externe zakelijke co... abonneren of dit artikel kopen.

26. HvJ EU 22 januari 2015 (Pez Hejduk), zaak C-441/13, ECLI:EU:C:2015:28

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Rechtsmacht, auteursrecht, country of destinationArt. 5, punt 3, van verordening (EG) nr. 44/2001 van de Raad van 22 december 2000 betreffende de rechterlijke bevoegdheid, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken moet aldus worden uitgelegd dat de aangezochte rechter, als rechter van de plaats waar de schade is ingetreden, bevoegd is om kennis te nemen van een aansprakelijkheidsvordering waarmee wordt aangevoerd dat de door de lidstaat van die rechter gewaarborgde auteursrechten en naburige rechten van de auteursrec... abonneren of dit artikel kopen.

27. Rechtbank Midden-Nederland 23 januari 2015 (Zaak mini), ECLI:NL:RBMNE:201...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, bedreiging, filmpje op internet, art. 285 Sr, art. 26 WWM, art. 55 WWMBedreiging van Officier van Justitie. Verdachte heeft zich over een periode van een aantal jaren schuldig gemaakt aan verschillende bedreigingen jegens personen. Verdachte heeft deze bedreigingen gepleegd in het kader van zijn strijd voor strafbaarstelling van minipistolen. Verdachte voelde zich in deze strijd niet serieus genomen door de politie en het openbaar ministerie en met het verstrijken van de tijd is de toon en de wijze waarop verdachte zijn ongenoegen over de opstelling van het openbaar ... abonneren of dit artikel kopen.

28. Gerechtshof Den Haag 27 januari 2015 (training voor terrorisme), ECLI:NL:...

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, YouTube, zoekwoorden, verschaffen van middelen, verwerven van kennis en vaardigheden, terrorisme, jihad, opdoen van kennis, art. 134a SrDe verdachte heeft op internet gericht gezocht naar methoden om met aluminiumpoeder een explosief te vervaardigen, met de volgende trefwoorden: Aluminium explosion, Home made explosives, flash powder kopen, abonneren of dit artikel kopen.

29. Gerechtshof Den Haag 27 januari 2015 (mensenhandel), ECLI:NL:GHDHA:2015:80

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Strafrecht, prostitutie via internet, seksadvertenties, internetpooier, mensenhandel, art. 273f SrDe verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het faciliteren van prostitutie door een 17-jarig meisje gedurende een periode van ongeveer twee weken. De verdachte plaatste advertenties op internet waarin die minderjarige zich voor betaalde seks aanbood. Het slachtoffer is door de verdachte geïnstrueerd over de werkwijze en de te hanteren tarieven voor seksuele handelingen. De verdachte maakte afspraken met klanten en begeleidde en vervoerde het slachtoffer naar die klanten. De verdac... abonneren of dit artikel kopen.

30. Rechtbank Amsterdam 28 januari 2015 (Berilex – UPC), IEF 14603

Onder redactie van Tina van der Linden-Smith, met medewerking van Kea de Raaij

Auteursrecht, downloaden, doorgeven NAW-gegevens, positie tussenpersonen, streamen, IP-adressen, pornofilmsAbonnees van UPC zouden via BitTorrent inbreuk maken op auteursrechten van Berilex. Berilex vordert NAW-gegevens van die abonnees. Het verwerken van gegevens omtrent het bekijken van bepaalde filmwerken kan niet worden beschouwd als het vastleggen van gegevens omtrent het seksuele leven. Het gaat in dit geval primair om gegevens van commerciële aard. Dat er een indirect verband met iemands seksuele leven kan worden verondersteld is niet voldoende om deze gegevens ond... abonneren of dit artikel kopen.

Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving

Onder redactie van Herwin Roerdink

NationaalVoorstel Wet Auteurscontractenrecht aangenomenOp 12 februari 2015 heeft de Tweede Kamer de Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de versterking van de positie van de auteur en de uitvoerende kunstenaar bij overeenkomsten betreffende het auteursrecht en het naburig recht (wet auteurscontractenrecht) aangenomen. Het wetsvoorstel voegt aan de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten een exploitatiecontractenrecht regeling toe en heeft tot doel de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars ... abonneren of dit artikel kopen.

Actualia

Signaleringen

Onder redactie van Bart Schermer

Ruim 1500 cyberincidenten met persoonsgegevens in 2014 Volgens een rapport van beveiligingsbedrijf Gemalto hebben in 2014 ruim 1500 cybercincidenten plaatsgevonden waarbij persoonlijke gegevens ongeoorloofd toegankelijk waren. Deze incidenten betroffen maar liefst één miljard gegevens, 78 procent meer dan in 2013. Grote incidenten vonden onder andere plaats bij de bank JP Morgan, winkelketen Home Depot en de webwinkel eBay. Ruim driekwart van de incidenten vond plaats in Noord-Amerika. Bij het overgrote deel waren de betreffende gegevens niet versleuteld en dus... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS