Compliance, Ethics & Sustainability

An international journal with a European focus

2012 nr. 4

Redactie

Hoofdredactie

prof. mr. dr. B. Snijder-Kuipers

Redactie

Emmeline van Heukelem
Arend Koper
Paulien Makkinga
Edward Nkune
Peter-Jan Engelen
Annemarije Schoonbeek
Linda Schut
Claudia Sijstermans LLM
Marlon Straathof
Bartheke Weerstra

Vaste medewerkers

Sam Curtis
Edgar D. Karssing

Redactiesecretaris(sen)

Frank T.G.J. Segers

 

Artikel

Gesprekken rond Compliance. Interview met Femke de Vries en Wijnand Nuijts ov...

drs. A. van der Wal*

Hoe beteugel je als toezichthouder de animal spirits in de financiële sector? De Nederlandsche Bank is de eerste toezichthouder ter wereld die toezicht houdt op moeilijk grijpbare zaken als gedrag en cultuur. Hoe gaat dat in zijn werk? Een interview met twee DNB’ers, Femke de Vries en Wijnand Nuijts, over het belang van tegenspraak en kritiek. Toen het stof na het uitbreken van de kredietcrisis neer begon te dalen, nam ook de aandacht voor de diepere oorzaken van het ontstaan van de crisis toe. Natuurlijk, dankzij verbeterde mathematische modellen denken we risico’s nu b... abonneren of dit artikel kopen.

Het True North van de compliance officer: Navigator en verbindingsofficer

mr. O. Sueur en W. van Tol MSc*

Columbus nam het verschijnsel als eerste waar toen hij in 1492 op zoek was naar Indië en ten zuidoosten van de Verenigde Staten de Sargasso Zee invoer en merkte dat zijn kompas kuren begon te vertonen. Het wees niet naar het noorden, maar draaide rond. Bovendien signaleerde hij allerlei gevaarlijke stromingen in het zeewater. Columbus voer dagen rond, maar kwam uiteindelijk behouden aan op (waarschijnlijk) het Bahama-eiland San Salvador. Veel andere schepen in de eeuwen na Columbus waren minder fortuinlijk en vergingen met man en muis, of voeren stuurloos rond. Zeemansv... abonneren of dit artikel kopen.

Kritisch over Inducing Corporate Proactive Compliance

prof. mr. A.J.P. Brack*

Sharon Oded, Inducing Corporate Proactive Compliance – Liability Controls & Corporate Monitors (diss. Rotterdam) 2012, 338 p. (inclusief een uitvoerige lijst met literatuurreferenties en een Nederlandstalige samenvatting) 1 Inleiding Op 30 maart 2012 promoveerde de schrijver cum laude (met lof) tot doctor (PhD) op deze dissertatie waarvan de Nederlandstalige titel luidt: ‘Het stimuleren van proactieve naleving van wet- en regelgeving door ondernemingen: aansprakelijkheid en toezichthouders’. Een proefschrift of dissertatie is bij uitstek academische literatuur, die in het algemee... abonneren of dit artikel kopen.

‘Compliance officer: graag aandacht voor soft-controls!’

drs. J. de Bie en drs. E. van Bekkum RA*

Dat cultuur en gedrag binnen organisaties van invloed zijn op (on)gewenst gedrag van medewerkers, meer dan regels en procedures, is inmiddels duidelijk. De compliance officer heeft een belangrijke rol in het bewaken van een integer klimaat en moet hiertoe aandacht claimen voor cultuur en gedrag. De compliance officer verkrijgt inzicht in cultuur en gedrag door in gesprek te zijn en blijven met management en medewerkers. Andere belangrijke instrumenten zijn observeren en analyseren van gedrag, besluitvorming en in de organisatie aanwezige informatiebronnen (denk aan rapportages, in... abonneren of dit artikel kopen.

Jurisprudentie Compliance

mr. R.W.C. Veldhuijzen*

Rb. Rotterdam 27 september 2012, AWB 11/4193 en AWB 11/4266, LJN BX8528 Inzake: Rechtbank Rotterdam corrigeert Wegenerboetes abonneren of dit artikel kopen.

De rol van de compliance officer ten aanzien van gedrag en cultuur. De stand ...

C.A. Wielenga en drs. H.T.J.M. van den Hout*

Tussen november 2011 en juni 2012 hebben wij onderzoek gedaan naar de rol van de compliance officer ten aanzien van cultuur in financiële ondernemingen in Nederland. Dit heeft geleid tot een onderzoeksrapport – Winst op gedrag en cultuur – met bevindingen over compliancerisico’s bij financiële ondernemingen.1 Daarnaast hebben we in het rapport aanbevelingen gegeven aan raden van bestuur en compliance officers van financiële ondernemingen. In deze bijdrage2 proberen we op basis van onze ervaringen uit het onderzoek een handvat te bieden voor de compliance officer die cultuur wil b... abonneren of dit artikel kopen.

Compliance Column. Leg uit en laat zien

Wim Lieve*

Het laatste nummer van het TvCo in 2011 ging over het thema Toezicht. Als deus ex machina werd het begrip ‘cultuurverandering’ gehanteerd om te komen tot een meer adequaat handelen van onder toezicht gestelden en van toezichthouders. Nu, een jaar later, gaat dit themanummer van het TvCo over Ethiek en Cultuur. In 1987 kwam de film ‘Wall Street’ uit. Het motto van hoofdrolspeler Gordon Gekko luidde: ‘Greed is good’ en daar gedroeg hij zich ook naar. De film was een aanklacht tegen het geldende snobisme en de geld-is-alles-mentaliteit. Ethiek was ver te zoeken. Uiteindeli... abonneren of dit artikel kopen.

Gedrag als expliciet onderdeel van het in-control vraagstuk

dr. W.H.A. Swinkels RO en M. van Tienhoven MSc*

Schandalen hebben het vertrouwen van investeerders in ondernemingen geschaad en de aandacht voor het in-control zijn van ondernemingen verhoogd. Echter, nieuwe schandalen zijn niet voorkomen met deze vereisten, hetgeen de vraag oproept of de wezenlijke elementen van control voldoende zijn geborgd in de corporate governance codes. In dit artikel wordt gedrag vanuit een geïntegreerde control benadering nader toegelicht. Tevens worden enkele concrete handvatten aangereikt, zowel de oude bekenden (risicoanalyse, workshops, survey, audits) en mogelijk minder bekende mogelijkheden (dat... abonneren of dit artikel kopen.

Odysseus en Compliance

drs. S. Kuijper*

Zeker in onrustige tijden kan het voor managers geen kwaad om inspiratie te zoeken met als doel het naleven van afspraken te versterken. Compliancemanagement is immers uitdagender wanneer de druk en verleidingen groter zijn. En wie is er een beter voorbeeld van een kapitein die woelig weer heeft moeten trotseren dan Odysseus? De schrijver Homerus beschrijft de zeereis van de Griekse held Odysseus en zijn bemanning op weg naar huis na de zeven jaren durende slag om Troje. Van de beproevingen die deze mythisch snuggere leidinggevende op zijn weg naar huis meemaakte, kan d... abonneren of dit artikel kopen.

De bankierseed

mr. C.W.M. Lieverse en mr. J.M. van Poelgeest*

Naar verwachting treedt per 1 januari 2013 het Wijzigingsbesluit financiële markten 2013 in werking. Eerder dit jaar is een tekstvoorstel ter consultatie aan marktpartijen voorgelegd. In mei 2012 is deze consultatie afgesloten. De consultatie heeft (maar liefst) 103 reacties opgeleverd. Er is relatief veel commentaar geuit op een specifiek onderdeel dat in deze bijdrage centraal staat en dat is de introductie van de zogenoemde bankierseed. Uit de brief van 13 september 2012 van de minister van Financiën inzake de aanpassingen in het Wijzigingsbesluit financiële markten 2013 naar a... abonneren of dit artikel kopen.

Overschatting van de compliancefunctie leidt tot ‘morele luiheid’. Enkele bes...

mr. R.A.M. Houben*

In zijn brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van de consultatietekst Regeling eed of belofte financiële sector, geeft de minister van Financiën aan dat hij de eed of belofte niet als symboolwetgeving beschouwt, maar als een zeer nuttige en gerechtvaardigde maatregel die een bijdrage zal leveren aan het herstellen van het vertrouwen in de financiële sector.1 Deze nieuwe regeling is naar mijn mening een goed voorbeeld van ‘gewenste gedragsverandering’ of ‘gewenste cultuuromslag’ welke, ondanks bezwaren van de financiële sector zelf en ook van anderen2, door de wetg... abonneren of dit artikel kopen.

‘To be soft or not to be’ Verhoging van de effectiviteit van het risicomanage...

drs. H. Platenkamp en C. Schep MSc MBA RC*

Introductie Het belang van effectief risicomanagement en daarbinnen een juiste toepassing van soft controls is de afgelopen jaren toegenomen. Het is voor organisaties steeds belangrijker om uit te leggen wat men doet en waarom. De financieel-economische crisis en de tegenvallende beleggingsresultaten hebben ervoor gezorgd dat de financiële sector imagoschade heeft geleden en dat organisaties het vertrouwen van klanten en andere stakeholders moeten zien te herwinnen. Consumenten worden mondiger en verlangen transparantie, onder andere over risico’s die worden gelopen. Actueel geldt... abonneren of dit artikel kopen.

Financial literacy en de gemiddelde consument

mr. W.M. Schonewille LL.M. MiF en mr. C.M. Verhage*

Nederlanders hebben in de afgelopen jaren steeds meer eigen verantwoordelijkheid gekregen voor hun financiële beslissingen. De overheid stelt steeds minder financiële en sociale zorg ter beschikking zodat het publiek op zichzelf is aangewezen om de benodigde voorzieningen te treffen.1 Het aantal burgers dat direct of indirect actief is op de vermogensmarkten is dan ook toegenomen.2 Bovendien zijn steeds nieuwe financiële producten en diensten ontwikkeld, die vaak complex zijn. De verschuiving van verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid naar de burger veronderstelt dat de b... abonneren of dit artikel kopen.

Compliance in de pensioenwereld

drs. J. van Vulpen RA en mr. M. Boumans cpl*

Compliance heeft de laatste jaren in de financiële wereld een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Deze ontwikkeling is onder meer het gevolg van een reeks financiële schandalen, zoals dat van Enron aan het begin van deze eeuw, en het gure financiële klimaat van de laatste jaren. Ook in de pensioenfondsenwereld heeft compliance haar intrede gedaan. De pensioensector loopt hiermee weliswaar achter op de bank- en verzekeringswereld waar compliance inmiddels al vele jaren business as usual is. Een inhaalslag is echter duidelijk waarneembaar. Dat moet ook wel. De econo... abonneren of dit artikel kopen.

Derivatives regulations under Dodd-Frank – impact on end-users

F. Caruzzo J.D. LL.M. and M.A. Weiss J.D.*

Introduction October 2012 marked the beginning of mandatory compliance with the new derivatives regulations under the Dodd- Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act (‘Dodd-Frank’), more than two years after the enactment of the law. Regulators, predominantly the Commodities Futures Trading Commission (the ‘CFTC’), have now finalized a sufficient number of key implementing regulations to bring the derivatives market under their oversight. While the new regime primarily impacts dealers and very large market participants,1 derivatives end-users – including, in certain in... abonneren of dit artikel kopen.

Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek (46)

dr. E.D. Karssing*

In de bedrijfsethiek is een groot aantal boeken en artikelen verschenen waarin op praktische wijze integriteitsvraagstukken worden behandeld en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het bevorderen van de integriteit van organisaties en haar medewerkers. Niet iedereen weet deze publicaties te vinden of heeft tijd ze te lezen. Daarom kijkt Edgar Karssing geregeld voor het Tijdschrift voor Compliance in de boekenkast van de bedrijfsethiek en bespreekt hij een artikel of boek. Deze bijdragen zijn geen recensies, maar een samenvatting van de belangrijkste conclusies en aanbevelinge... abonneren of dit artikel kopen.

Lessons Learned

S.W.B. Boerma RA (red.)*

In deze rubriek willen we zaken bespreken die zich in de praktijk hebben voorgedaan. Voorvallen waaruit lering getrokken kan worden. We learn. Zij worden beschreven als zouden zij zich afspelen in het virtuele financiële conglomeraat Wilurn NV. Op deze manier wordt de anonimiteit gegarandeerd. U bent uitgenodigd eigen praktijkgevallen aan de redacteur (sjoerdtvco@gmail.com) in te zenden. Dit keer twee inzendingen. Onderstaande cases gaan over gedrag en cultuur. abonneren of dit artikel kopen.

Het Portret

drs. W. Lieve RA*

In deze serie portretteren we een Nederlandse compliance officer. Aan de hand van vragen komen werkervaring en opleiding, werkwijze, wensen en behoeften en visie op compliance aan bod. Wij spraken met de heer mr. N (Nico) W. Zwikker, Group Compliance Officer ABNAMRO Bank. Geïnterviewde en interviewer kennen elkaar. Zo overlegden ze, tezamen met anderen, over zoiets als de opzet van een ‘beroepsvereniging van compliance officers’ – nu het VCO. Ze hadden contacten in NVB-verband. Nico Zwikker studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam in de advoc... abonneren of dit artikel kopen.

Overig

Redactioneel. Ethiek en Cultuur

Hugo Oppelaar

De wet van de stimulerende achterstand (een afgeleide van de wet van de remmende voorsprong) blijft een interessant fenomeen. Het is nog niet zo lang geleden, om precies te zijn op 23 juni 2010, dat de Commissie Scheltema in haar rapport over het faillissement van DSB Bank redelijk positief oordeelde over het gedragstoezicht van de AFM, maar forse kritiek uitte op het toezicht van DNB, vooral wat betreft de niet-financiële oorzaken van dit faillissement, zoals de machtspositie van de directeur-grootaandeelhouder en het gedrag van betrokkenen binnen DSB Bank. DNB heeft diezelfde zomer ... abonneren of dit artikel kopen.

Deel deze pagina:

Vorige edities

RSS